Програмі «Енергодім» — п’ять років: головне

Рівно п’ять років тому, на початку вересня 2019 року, «народилася» та почала діяти перша, ключова програма Фонду енергоефективності — Програма підтримки енергомодернізації багатоквартирних будинків «Енергодім». На долю цієї Програми випало багато глобальних викликів, але вона «вижила», продовжує працювати, поступово удосконалюється та розвивається.

Як все починалось?

Перший рік дії «Енергодім» був пілотним — проєкт «Перші ластівки», його учасниками стали 15 ОСББ з різних регіонів України.  Досвід, отриманий в ході реалізації пілотного проєкту, став основою для розробки діючої, робочої версії Програми «Енергодім», яка фактично з’явилася в 2020 році вже з необхідними спрощеннями, практичними вимогами та процедурами.

Проте, того ж 2020 року, розпочалась пандемія коронавірусної хвороби, яка спричинила ряд глобальних викликів для будівельної галузі. Це суттєво уповільнило процес реалізації програми «Енергодім» на період її адаптації до нових реалій.

З початку 2021 року ситуація почала стабілізуватись і кількість учасників Програми стрімко зростала. Але вже за рік, у лютому 2022 року Україна опинилась у страшних реаліях жорстокої війни. Та навіть війна не зупинила дію Програми «Енергодім», Фонд енергоефективності розпочав безперервний процес трансформації цієї Програми, аби вона була дієвою, зручно та максимально ефективною.

Після початку повномасштабного вторгнення росії на територію України Програма «‎Енергодім» працює у спрощеному варіанті.

Результати реалізації Програми «Енергодім»

На сьогодні учасниками Програми «‎Енергодім» стали близько 66 тисяч домогосподарств. За Програмою реалізується 675 проєктів, понад 380 — вже реалізовані (повністю або частково завершені). Фонд енергоефективності виплатив ОСББ близько 1,5 млрд грн грантів.

Середній рівень економії енергії від впровадження проєктів за Програмою «‎Енергодім» становить 31,3%. Річна економія енергії — 310 млн кВт·год/рік, річне скорочення викидів СО2 — 84,03 тис.тонн/рік.

Можливості Програми «Енергодім» в умовах воєнного стану

Програма підтримки енергомодернізації багатоквартирних будинків «‎Енергодім» має спрямування на комплексну енергомодернізацію будинків, що дає можливість скоротити споживання енергоресурісів у будинках до 50%, відповідно зменшити платіжки на комунальні послуги та суттєво покращити комфорт проживання у будинку. За умовами Програми «‎Енергодім» Фонд надає ОСББ гранти у розмірі до 70% на компенсацію вартості енергоефективних проєктів.

Після початку повномасштабного вторгнення росії на територію України Програма «‎Енергодім» суттєво трансформувалася та максимально адаптувалася до умов воєнного часу.

Кардинально глобалізувалась і її значимість — сьогодні це не лише рух України до європейського рівня енергоефективності, а й життєва необхідність для українців. Адже росія невпинно прагне паралізувати Україну шляхом знищення нашої енергетичної системи. Тож всі маємо підвищувати енергоефективність та екологічність кожного житлового будинку та дбати про власну енергонезалежність.

Наразі ОСББ, які стали учасниками Програми до повномасштабної війни, можуть завершити реалізацію комплексних енергоефективних проєктів у своїх будинках.

Нові учасники Програми «Енергодім» мають можливість рухатись до комплексної енергомодернізації будинків покроково — брати участь у Програмі «‎Енергодім» за спрощеним пакетом «А» (Суперлегкий), а потім реалізувати енергоефективні заходи за спрощеною процедурою по пакету «Б».

Спрощений пакет «А» Фонд включає в себе один обов’язковий захід — встановлення або модернізація індивідуального теплового пункту (ІТП) та за необхідності можна впровадити інші заходи з модернізації внутрішньої системи опалення, заміну вікон, дверей тощо. Це перші важливі кроки до комплексної енергомодернізації будинку, які дозволяють суттєво зменшити  споживання енергоресурсів — до 30%.

З 29 липня 2024 року ОСББ, які вже реалізували обов’язкові заходи Пакету «А» можуть стати учасниками Програми «Енергодім» за спрощеною процедурою по пакету «Б» Програми «Енергодім».

До нової версії пакету «Б»  входять такі заходи, як утеплення стін та утеплення дахів — обов’язкові заходи. ОСББ може вибрати один із цих заходів або реалізувати обидва. Також, за потреби у рамках цього пакету можна виконати такі заходи, як заміна віконних та балконних блоків у місцях загального користування та заміна зовнішніх дверей або облаштування тамбуру зовнішнього входу. Реалізація таких робіт дає змогу співвласникам багатоповерхівок отримати до 50% економії енергії.

Фонд енергоефективності не припиняє працювати над тим, аби Програма «‎Енергодім» розвивалась якомога швидше та функціонувала на повну силу.

Переваги Програми «Енергодім»:

Економічність — кожен реалізований в рамках Програми «Енергодім» проєкт дає можливість в середньому скорочувати споживання енергоресурсів на 30-50%, відповідно це суттєве зменшення фінансового навантаження на людей, особливо у зимовий період.

Екологічність — підвищення енергоефективності у житловому секторі передбачає суттєве зменшення рівня споживання енергії та шкідливих викидів СО2.

Комфортність житлових умов — після впровадження енергоефективних заходів значно підвищується комфортність проживання у будинках — взимку відсутні, так звані, перегріви чи недогріви, влітку у приміщеннях будівлі не спекотно.

Поліпшення естетичності та технічного стану будівель — старі «панельки» та «хрущівки» за зовнішнім виглядом та технічним станом стають навіть кращими, ніж більшість новобудов. Також енергомодернізація будинків суттєво продовжує термін їх експлуатації та підвищує їх ринкову вартість.

Додаткові інвестиції в економіку — Фонд енергоефективності залучає іноземні інвестиції для впровадження енергоефективних заходів у житлових будинках України

Розвиток українського бізнесу — співфінансування енергоефективних заходів — це інвестиції у вітчизняне виробництво нового енергоефективного обладнання та матеріалів. Це сприяє створенню нових робочих місць та стимулює розвиток внутрішнього ринку, що надзвичайно важливо, особливо за нинішніх умов.

Нагадуємо, що фінансування програм Фонду здійснюється за рахунок коштів Держбюджету України і фінансової підтримки Європейського Союзу та Уряду Німеччини. Адміністрування коштів МДТФ здійснює Міжнародна фінансова корпорація (IFC). Експертні консультації та технічну підтримку Фонду надає Німецьке товариство міжнародного співробітництва — німецьке агентство з розвитку (GIZ).

Деталі про Програму «Енергодім» ТУТ