Фонд енергоефективності взяв участь у навчанні представників громад в межах проєкту з підтримки розробки Муніципальних енергетичних планів

Об’єднання зусиль влади, громад та ОСББ – саме така синергія дає змогу реалізовувати важливі проєкти з термомодернізації та відновлення. Тільки разом ми зможемо побудувати по-справжньому сильну та енергонезалежну країну. З таким закликом звернувся Дмитро Сирих, в.о. технічного директора Фонду енергоефективності під час дводенної навчальної сесії для представників українських громад.

Наша місія полягає у підвищенні якості життя українців за рахунок зменшення вартості комунальних послуг, підвищення енергоефективності житлових будинків та відновлення постраждалих будинків внаслідок військової агресії з боку рф. – зазначив Дмитро Сирих. – Фінансова підтримка ОСББ, які продовжують термомодернізовувати будинки в умовах воєнного стану, надзвичайно важлива. Тож ми активно налагоджуємо співпрацю з місцевими органами самоврядування, які, у свою чергу, надають додатковий фінансовий ресурс громадянам для енергоефективних заходів та допомагають відновлювати зруйнований житловий фонд, адже на цьому шляху важлива синергія зусиль всіх учасників процесу — Фонду, місцевих громад та ОСББ. Саме це забезпечує досягнення найкращих результатів”. 

Крім того, Дмитро Сирих, в.о. технічного директора Фонду енергоефективності розповів про внесок установи у підвищення енергоефективності житлового сектору України та про ключові плани на найближчий рік.

Загалом на навчальну сесію зібрались представники 10-х українських громад, які протягом 2 днів мали можливість поспілкуватись з найкращими галузевими фахівцями щодо Європейського зеленого курсу, важливості енергоменеджменту й енергоаудиту, особливостей місцевого енергетичного планування, інструментів пошуку нових можливостей для громад та можливості фінансування енергоефективних заходів. Організаторами сесії стали DiXi Group.

“Навчальна сесія – це важливий етап для громад на їхньому шляху до зеленого відновлення та підвищення енергоефективності, – коментує Вікторія Коваленко, генеральна менеджерка зі сталого розвитку DiXi Group. – Інформація та знання, отримані впродовж сесії, стануть корисними для учасників, а багато з озвучених ідей вони реалізують у конкретних проєктах окремих громад”.

Довідково: Команда аналітичного центру DiXi Group надає експертну підтримку та допомагає десятьом українським громадам з шести областей, розробляти Муніципальні енергетичні плани за принципами «зеленого» відновлення.

В рамках програми громади беруть участь в навчальних сесіях для зміцнення організаційних та управлінських можливостей у реалізації енергетичних ініціатив. Враховуючи специфіку регіонів, розташування, законодавчої бази, вимог європейського енергетичного законодавства, а також власних фінансових можливостей, експерти DiXi Group допоможуть визначити цілі та шляхи реалізації Муніципальних енергетичних планів.

В свою чергу створенні та реалізовані проєкти допоможуть українським громадам стати більш енергоефективними та екологічними. А це, в свою чергу, допоможе Україні на шляху до Європейського Союзу.

Проєкт реалізується за підтримки Нідерландської урядової програми MATRA та Європейського кліматичного фонду (ECF).

Нагадаємо, що нещодавно Фонд енергоефективності долучився до участі у конференції «Берлінський діалог з питань енергетичного переходу»