Спрощена процедура надання допомоги від міста одеським ОСББ, які беруть участь у Програмі «Енергодім»

Спрощена процедура надання допомоги від міста одеським ОСББ, які беруть участь у Програмі «Енергодім». Відповідні зміни внесені до Міської цільової програми надання безповоротної фінансової допомоги об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків Одеси на 2021–2024 роки. Такий крок став необхідним після ухвалення Фондом енергоефективності останніх змін до Програми «Енергодім». Крім того, дія Міської цільової програми продовжена до 2026 року.

«Ми вдячні органам місцевого самоврядування, які швидко реагують і підтримують ОСББ на шляху термомодернізації житлових будинків, — зазначив Єгор Фаренюк, директор Фонду енергоефективності. — Щоби спростити участь у Програмі “Енергодім” і зменшити фінансове навантаження на ОСББ, які діють навіть в умовах війни, наприкінці вересня Фонд вніс зміни до цієї ініціативи. Зокрема, ми зменшили відсоток власного внеску ОСББ, а також скоротили пакет документів, які подають учасники Програми для отримання гранту. Тепер ОСББ достатньо підтвердити сплату власного внеску, а не всієї суми вартості прийнятих заходів. Маємо працювати злагоджено, щоби такі спрощення ефективно працювали на місцях. Тільки так зможемо значно покращити енергоефективність житлового сектору, наблизивши Україну до енергонезалежності».

Основний напрям діяльності одеської Міської цільової програми — надання фінансової допомоги для часткового відшкодування ОСББ вартості енергоефективних заходів у межах Програми «Енергодім». За її умовами, заявники для отримання безповоротної фінансової допомоги мали надавати копії рахунків, чеків, квитанцій та інших документів, що підтверджують здійснення оплати за впровадження енергоефективних заходів. З кінця ж вересня Фонд енергоефективності спростив процедуру, згідно якої ОСББ достатньо підтвердити сплату власного внеску, а не всієї суми вартості відповідних прийнятих заходів. Це створювало суттєві розбіжності та здебільшого унеможливлювало участь ОСББ у Міській цільовій програмі.

Тому Одеська міська рада ухвалила рішення узгодити місцеву цільову програму з умовами Програми «Енергодім» Фонду енергоефективності. Усунення необхідності ОСББ сплачувати всю суму впроваджених заходів до отримання компенсації з Фонду та Міської цільової програми значно полегшує участь у Програмі. ОСББ можуть більш оперативно та з мінімальним фінансовим навантаженням впроваджувати енергоефективні заходи, зменшуючи витрати на оплату комунальних послуг та підвищуючи рівень комфорту життя у квартирах.

Фонд енергоефективності відкритий до співпраці з органами місцевого самоврядування. Разом із командою регіональних консультантів IFC допомагає муніципалітетам розробляти та адаптувати програми підтримки енергоефективності для ОСББ, проводити навчання співробітників профільних структурних підрозділів з підтримки співвласників будинків.

 

Детальніше про Програму «Енергодім».