Результати реалізації Програми «ВідновиДІМ» у Київській області. Оновлено 23 серпня

Київська область відновлює багатоповерхівки за Програмою «ВідновиДІМ» Фонду енергоефективності. Окупована з перших днів війни, вона була звільнена від російської армії у квітні 2022 року — тут пошкоджені тисячі будинків, зруйнована інфраструктура. Сьогодні багатоквартирні будинки Київщини відбудовують і у межах Програми «ВідновиДІМ» — сотні родин вже змогли повернутися у власні домівки. Сприяє швидкому відновленню механізм Програми: Фонд надає гранти, які компенсують 100% вартості робіт і матеріалів. 70% ОСББ отримують авансом — можуть оперативно розпочинати ремонт. Програма фінансується за кошти Європейського Союзу.

 

«Київщина зазнала надзвичайно великих руйнувань під час російського вторгнення в Україну, — коментує Єгор Фаренюк, директор Фонду енергоефективності. — Але одразу після деокупації громада розпочала відновлення. Завдяки проактивній позиції ОСББ реалізація Програми “ВідновиДІМ”, можна сказати, розпочалася з Київщини. Наразі ОСББ області реалізують 90 проєктів — це понад 4000 домогосподарств. Майже 40 проєктів вже повністю або частково завершені. Загальна вартість поданих проєктів — 260 млн грн. Досвід ОСББ Київської області став гарним прикладом для інших регіонів. Наразі ми завершуємо реалізацію пілотного етапу цієї Програми і плануємо перехід до її основного етапу».

Найбільше заявок з Київщини Фонд енергоефективності отримав від ОСББ з міста Ірпінь — 76. Ірпінські ОСББ вже отримали грантову компенсацію на суму 68 млн грн. У межах Програми «ВідновиДІМ» ОСББ замінюють або ремонтують пошкоджені блоки віконних і блоки балконних дверей, вітражі, зовнішні та внутрішні тамбурні двері, ремонтують фасади і покриття будинків, обладнання дахових котелень та інженерних мереж. Максимальна сума гранту на один об’єкт відновлення — 7,2 млн грн.

«Програма “ВідновиДІМ” Фонду енергоефективності — один з перших інструментів, який ефективно підтримав ОСББ, будинки яких пошкодив ворог, — зазначає Олександр Маркушин, мер міста Ірпінь. — Одразу після деокупації Київщини було дуже важливо виконати першочергові роботи, зокрема відремонтувати конструкції дахів і фасадів, замінити вікна і блоки балконних дверей, щоби не допустити подальших руйнувань. І саме на розв’язання цих питань спрямована Програма “ВідновиДІМ” — вона дійсно стала рятівною для багатьох будинків. Понад 90% всіх заявок, які надійшли з Київщини на участь у цій Програмі, подали саме ірпінські ОСББ. Я дякую їм за активність у процесі відновлення своїх будинків. Не опустити руки у такій, здавалося б, безвихідній ситуації — це прояв мужності та героїзму. Велика подяка і Фонду енергоефективності за те, що фактично з початку повномасштабного вторгнення росії на територію України, долаючи всі виклики воєнного часу, створили та запустили таку необхідну ініціативу. Не зупиняємося, попереду ще багато роботи, процес відновлення триває. Я переконаний, що спільними зусиллями відбудуємо все зруйноване під час війни».

Фонд енергоефективності продовжує реалізацію Програми «ВідновиДІМ» і чекає на заявки від ОСББ, будинки яких пошкоджені внаслідок бойових дій і розташовані на території Сумської, Чернігівської, Житомирської, Київської, Дніпропетровської, Миколаївської областей, а також міста Києва. Під час основного етапу Програми, який невдовзі розпочнеться, планується розширити її географію.