Міжнародний діалог про відбудову на форумі «Rеconstruction of Ukraine»

Фонд енергоефективності взяв участь у міжнародному онлайн-форумі «Rеconstruction of Ukraine», учасники якого об’єдналися для вивчення проєктів відбудови України. Протягом 24–26 жовтня сотні українських і світових компаній обговорюють шляхи співпраці та обмінюються досвідом. Організатори заходу — Торгово-промислова палата Італії в Україні та FederCamere, співорганізатори — ANCI (Національна асоціація муніципалітетів Італії) та AUC (Національна асоціація муніципалітетів України).

 

У межах форуму відбуваються п’ять тематичних панелей — будівництво та інфраструктура, енергетика і навколишнє середовище, сільське господарство і продовольство, диджитал і послуги, громадянське суспільство і некомерційні організації. Юлія Сабатюк, голова Наглядової ради Фонду енергоефективності, приєдналася до панелі «Енергетика і навколишнє середовище». Вона зазначила, що Фонд енергоефективності — єдина державна установа в Україні, яка створена урядом для впровадження енергоощадних заходів у багатоквартирних будинках. Наразі Фонд фінансується з Держбюджету України за підтримки ЄС та уряду Німеччини.

«Вдячні світовому співтовариству за допомогу, яку отримуємо на шляху до енергонезалежності, — прокоментувала вона. — Сьогодні ми реалізуємо дві програми — “Енергодім” і “ВідновиДІМ”. У межах першої зараз надаємо ОСББ гранти на встановлення індивідуальних теплових пунктів, теплоізоляцію трубопроводів, заміну вікон і дверей у місцях загального користування. Максимальний розмір гранту — 2 млн грн. Програма “ВідновиДІМ” фінансує ремонти у будинках, пошкоджених внаслідок бойових дій. Це дає змогу нашим співгромадянам повертатися в Україну до своїх квартир. ОСББ, у будинках яких не пошкоджені несучі конструкції, можуть отримати до 7,2 млн грн. Фінансування покриває 100% вартості матеріалів і робіт. Активно працюємо і над розробкою нової ініціативи — Програми “ГрінДІМ”. Адже енергетика майбутнього — це насамперед зелена енергетика. Ця Програма спрямована на розвиток альтернативних джерел енергії. Очікуване фінансування пілотного проєкту — 2 млн євро. Віримо, що спільними зусиллями зможемо відновити Україну для наступних поколінь. Фонд — дієвий майданчик, який вже сьогодні допомагає країні ставати енергонезалежною».

За даними Київської школи економіки, 18 місяців війни завдали збитків Україні у розмірі понад 150 млрд доларів. Процес майбутньої відбудови поділятиметься на два основні етапи — швидке відновлення і довгострокова реконструкція. Невідкладні заходи полягатимуть у відновленні критичної цивільної та енергетичної інфраструктури, після цього відбуватиметься розмінування і реабілітація звільнених територій. Другий етап реконструкції стосуватиметься модернізації великої інфраструктури, а також економіки, робота якої одночасно має сприяти процесу вступу України до ЄС.

Настільки масштабні роботи не можуть бути профінансовані винятково з державних внесків, включно з позиками міжнародних фінансових установ. Необхідний і значний внесок приватних інвестицій. На міжнародному форумі «Rеconstruction of Ukraine» відбуваються понад 1000 зустрічей між державними та приватними компаніями, інвестиційними фондами з різних країн. Крім того, тут працюють 12 віртуальних павільйонів з презентаціями організацій різних спрямувань — від будівництва до охорони здоров’я та сільського господарства. Налагодження співпраці з західними партнерами та компаніями, готовими приєднатися до відбудови України, має відбуватися вже сьогодні — впевнені організатори та учасники «Rеconstruction of Ukraine».