Про основні досягнення Фонду енергоефективності на Recovery Construction Forum

11 квітня в межах виставки ReBuild Ukraine відбувся Recovery Construction Forum, який об’єднав державні структури, міжнародні донорські та фінансові інституції, територіальні громади, будівельні та інжинірингові компанії, архітектурні бюро, девелопери тощо. Форум став майданчиком для комунікації між будівельними галузями та представниками влади для прискорення відновлення українських громад, що постраждали внаслідок війни. Організатором Форуму традиційно виступила Конфедерація будівельників України.

Під час політичної панелі «Державна політика відбудови України» Єгор Фаренюк, директор Фонду енергоефективності, презентував основні результати  Програми «ВідновиДІМ», яка за рік стала життєво важливою для багатьох українців, адже вона є одним із найдієвіших механізмів відновлення багатоквартирних будинків, які зазнали руйнувань внаслідок військової агресії російської федерації. 

«Фонд має чітке бачення, що енергоефективність та екологічність – однозначно мають бути наскрізними параметрами відбудови. Загалом, за нашими орієнтовними підрахунками, для модернізації усіх багатоквартирних будинків, не враховуючи пошкоджень, потрібно близько 80 млрд доларів — це колосальна сума, яку можливо інтегрувати шляхом розумної синергії зусиль держави, органів місцевого самоврядування, громад, донорських організацій,  — зазначає  Єгор Фаренюк. —  Наразі Фонд енергоефективності реалізує дві програми, які дозволяють відновлювати будинки, пошкоджені внаслідок воєнних дій, та реалізувати технічні рішення з термомодернізації житла. Ми й надалі плануємо розробляти та удосконалювати необхідні інструменти для того, щоби бенефіціари впроваджували заходи, а проєкти завершувались».

Крім того, директор установи анонсував запуск нової Програми “ГрінДІМ”, покликаної популяризувати використання альтернативних джерел енергії в житлових будинках. “Фонд завжди швидко реагує на виклики часу, тому в нинішніх умовах, коли стратегічно важливі об’єкти цивільної інфраструктури, зокрема ТЕЦ, зазнають постійного терору з боку країни-агресорки,  Програма “ГрінДІМ” напрочуд важлива. По-перше – це питання енергетичної безпеки та енергонезалежності, адже будинки стають більш стійкими до перебоїв у постачанні та коливань цін на енергоносії. По-друге, це сприяє децентралізації, адже вони можуть генерувати власну електроенергію, зменшуючи свою залежність від централізованих мереж електропостачання”, – зауважив Єгор Фаренюк.

У межах пілотного етапу цієї ініціативи гранти можна буде отримати на встановлення теплових насосів і сонячних станцій, а також супутнього до них обладнання — інверторів та акумуляторів.  

Також під час форуму представники влади разом з будівельною спільнотою обговорили поточні виклики будівельної галузі та важливі координаційні дії для майбутньої відбудови України.