Відновлення Миколаєва із Фондом енергоефективності

Фонд енергоефективності провів вебінар для ОСББ Миколаєва, де внаслідок воєнних дій пошкоджені сотні багатоповерхових будинків. Умови участі у Програмі «ВідновиДІМ», вимоги до підрядних організацій, пакет документів, заходи, що компенсуються, гранична вартість робіт — про все це розповіли фахівці Фонду.

Участь у Програмі «ВідновиДІМ» об’єднань співвласників багатоквартирних будинків Миколаєва стала можлива після розширення її географії. Тепер Програма реалізується на території Чернігівської, Житомирської, Сумської, Миколаївської, Дніпропетровської, Київської областей та у місті Київ. Європейський Союз, який 100% фінансує Програму, виділив на неї 25 млн євро (на пілотний етап — 5 млн євро).

«Звертаємо увагу, що ОСББ самостійно обирають підрядні організації, але і самі несуть відповідальність за виконання всіх умов Програми, — зазначила Анастасія Щербініна, експертка із енергозбереження та енергоефективності Фонду. — Заявки на участь у Програмі приймає Фонд, схвалюють — Фонд і Міжнародна фінансова корпорація (IFC). Процедура максимально спрощена — у межах участі у Програмі ОСББ подає дві заявки, а також двома траншами отримує грант. 70% — одразу після приєднання до грантового договору, тобто авансом. 30% — після завершення всіх робіт. На реалізацію проєкту ОСББ має шість місяців — цього часу достатньо, щоби відновити будинки із пошкодженнями I або II категорії. Саме для таких будівель розроблена Програма. У будинках із пошкодженими несучими конструкціями протиаварійні роботи необхідно провести до подання заявки на участь у Програмі».

Механізм Програми «ВідновиДІМ» дає змогу реалізовувати проєкти максимально швидко. Що для цього потрібно? ОСББ замовляє звіт з технічного обстеження, на підставі якого складається проєктна документація (містить дефектний акт, пояснювальну записку і кошторис). Після вибору підрядника ОСББ може подавати заявку до Фонду енергоефективності. Якщо вартість проєкту — понад 1 млн грн, необхідне проходження державної експертизи. Після прийому документів Фонд перераховує ОСББ 70% суми проєкту. Перші відновлені об’єкти в Ірпені демонструють: провести необхідні роботи можна навіть за два місяці. Важливо правильно скласти документацію і дотримуватись вимог Фонду щодо вибору підрядників.

«Щоби ОСББ було легше знаходити професійних і порядних підрядників, ми розробили вимоги до таких організацій, — прокоментувала Юлія Якімцова, начальниця ввідділу комплаєнсу Фонду енергоефективності. — Одночасно врахували всі нюанси. Зокрема, прописали варіанти, за якими підрядник, що не має трирічного досвіду роботи у будівельній галузі, протягом яких він виконав мінімум три договори за аналогічними роботами, може брати участь у Програмі “ВідновиДІМ”. Це можливо, якщо такий підрядник має завершені проєкти за Програмою “Енергодім” або більшу кількість виконаних договорів, укладених через портал Prozzoro. Закликаємо ОСББ відповідально ставитися до вибору виконавців робіт і постачальників матеріалів. Адже після отримання першого траншу гранту змінити підрядників майже неможливо».

Виважено слід підходити й до складання кошторисів: відповідальність за дотримання будівельного законодавства, зокрема ціноутворення, несе замовник, тобто ОСББ. Тому слід контролювати рівень зарплатні у будівельній галузі, моніторити вартість будматеріалів. Для усунення непорозумінь у цьому процесі Фонд енергоефективності розробив граничні вартості на роботи та матеріали. Зокрема, максимальна ціна відновлення зовнішніх стін без утеплення — 1000 грн/м², відновлення зовнішніх стін з утепленням — 2400 грн/м² (пінополістирольні плити), 2800 грн/м² (мінеральна вата), зовнішніх дверей — 10 000 грн/м².

Нагадаємо, що під час внесення останніх змін до Програми «ВідновиДІМ» збільшилась максимальна сума гранту, яка виділяється на один об’єкт відновлення, — з 6 до 7,2 млн грн. Програма діятиме та розширюватиметься на нові області, поки будуть наявні кошти, виділені на її реалізацію.

Більше про Програму «ВідновиДІМ» читайте на сайті.