Можливі шляхи відбудови України: семінар в межах підготовки до Глобального форуму «Будівлі та клімат»

Про всі можливі шляхи відбудови України говорили на семінарі, який відбувся в межах підготовки до Глобального форуму«Будівлі та клімат», організаторами якого є уряд Франції та UNEP – агенція ООН з питань довкілля.

Захід об’єднав представників асоціацій, державних установ та міської влади, фахівців з будівництва та енергетики для вивчення реалістичних шляхів реконструкції України. 

Учасники зосередилися на відбудові, що чекає на Україну після завершення війни. Представили дієві механізми реконструкції та відновлення будівель, які вже показали гарні результати та звернули увагу на брак коштів для повноцінної відбудови.

Фонд енергоефективності презентував Програму “ВідновиДІМ”, яка вже реалізується 15 місяців і показала себе, як надійний інструмент на шляху відновлення.

“У листопаді 2022 року Фонд енергоефективності запустив Програму «ВідновиДІМ», що фінансує будівельні роботи з відновлення житла. – прокоментував Микола Ільїнов, фінансовий директор Фонду енергоефективності. – Програма фінансується Європейським Союзом, який виділив на її реалізацію 25 млн євро, зокрема 5 млн євро на пілотний етап. Наразі Фонд отримав від ОСББ близько 500 проєктів на суму понад 22 млн євро, з них вже понад 300 проєктів повністю або частково завершені. Це реальна можливість для тисяч українців повернутись у свої домівки. Але Фонд компенсує виключно загальні пошкодження, зокрема заміну або ремонт пошкоджених блоків віконних та балконних дверей, зовнішніх дверей, ремонт фасадів і покриття будівель, обладнання дахових котелень та інженерних мереж, ремонтні роботи в МЗК та встановлення пандусів для маломобільних груп населення. Для людей ще необхідно знайти кошти на відновлення квартир в середині. Сьогодні Україна перебуває у стані війни. Тому ми щоденно вивчаємо можливості залучення додаткової міжнародної підтримки, фінансових ресурсів донорської спільноти для відновлення пошкоджених війною будинків. Ми будемо раді новим партнерським відносинам”. 

Крім того, учасники обговорили регіональні ініціативи з відновлення відповідно до Паризької кліматичної угоди та Цілей сталого розвитку ООН на період до 2030 року, а також потреби України у відбудові будівель та міст, для подальшого винесення їх на рівень  Глобального форуму«Будівлі та клімат», який відбудеться в Парижі 7-8 березня.