Онлайн-форум “PRO DIM 2.0”: основні засади участі у програмах Фонду

1 березня 2024 року – Фонд енергоефективності взяв участь у онлайн-форумі «PRO DIM 2.0.», який організував Центр житлового фонду та розвитку підприємств Миколаєва. Під час заходу учасники ознайомились з усіма діючими програмами Фонду, які націлені на відновлення та енергоефективність житлового фонду, почули про важливість встановлення ІТП та можливі фінансові механізми фінансування проєктів. 

«Миколаївщина – входить в трійку лідерів серед інших регіонів по кількості заявок на участь за двома програмами Фонду. Ми дуже вдячні за таку проактивну позицію всіх ОСББ, незважаючи на всі труднощі та обстріли, з якими постійно доводиться стикатись Миколаєву. Зі свого боку, ми прагнемо допомогти кожному з вас в межах участі у наших ініціативах, — прокоментував Микола Ільїнов, фінансовий директор Фонду енергоефективності. — Після початку повномасштабної війни ми доклали максимум зусиль щоб продовжувати підтримувати ОСББ. Ми розуміли, що під час війни треба максимально спростити та адаптувати умови Програми “Енергодім” для продовження енергомодернізації в нових реаліях. Для цього спростили пакет “А”, у межах якого ОСББ сьогодні отримують 40% компенсації за впроваджені заходи, максимальна сума — 2 млн грн. Решту коштів можна залучати з місцевих програм співфінансування, револьверних фондів і банківського кредитування. Важливо зазначити, що ми залишили всього 2 обов’язкові заходи за Програмою – встановлення лічильника на тепло та ІТП. Такі заходи дозволяють отримати економію енергії на рівні 25% та дають змогу співвласникам швидко відчути ефект від термомодернізації будинку».

Крім того, фінансовий директор зауважив, що в минулому році відбулись суттєві зміни в Програмі “Енергодім”, які допомагають багатьом ОСББ продовжувати реалізацію проєктів, зокрема, Фонд запровадив можливість отримувати  часткове авансування на рівні 30%. Крім того, зменшив вдвічі власний внесок бенефіціарів: тепер для пакету «А» він становить 20%, для пакету «Б» — 10%.

Загалом за Програмою «Енергодім» у роботі Фонду — 313 заявок від ОСББ з усієї України (62 890 домогосподарств). Понад 340 проєктів повністю або частково завершені. Близько 1,2 млрд грн — сума грантів, яку Фонд вже виплатив ОСББ, зокрема 988,2 млн грн  — під час воєнного стану.

Продовжує Фонд вдосконалювати і Програму «ВідновиДІМ», учасникам якої компенсує 100% вартості робіт і матеріалів, необхідних для ремонту багатоповерхівок. Восени минулого року Програма почала діяти на території всієї України. Крім того, Фонд розширив перелік заходів, які компенсує грант, зокрема, включили ремонтні роботи у місцях загального користування та встановлення у будинках пандусів і підйомників. Максимальна сума гранту збільшилась до 7,9 млн грн.

«Програма “ВідновиДІМ” – це величезна допомога для пошкоджених будинків ОСББ, адже грант покриває 100% витрат, зокрема 70% авансуються. Важливо, що у межах Програми ми намагаємось робити все за принципом “краще, ніж було”. Крім того, якщо співвласники перебувають в інших містах або за межами України, це не перепона для голосування за участь будинку у Програмі — дозволені електронні підписи. А за останніми змінами в законодавстві дозволено надавати просто рішення правління».

Наразі у межах Програми ОСББ реалізують майже 450 проєктів (295 вже повністю або частково завершені), сума грантів сягнула 923,5 млн грн.

«Серед планів Фонду на цей рік є розвиток альтернативних джерел енергії, — зазначив Микола Ільїнов. — Незабаром плануємо запустити нову Програму “ГрінДІМ” — плануємо надавати гранти для встановлення сонячних батарей і теплових насосів. Ця ініціатива сприятиме зменшенню енергозалежності та підвищить автономність будинків. Це вкрай важливо в умовах війни, коли ворог постійно нищить нашу енергосистему».

Віталій Блохін, представник компанії Danfoss, ознайомив всіх присутніх з важливістю встановлення індивідуального теплового пункту, його основними функціями та проблеми у будинку, які він дозволяє вирішити, а також якої економії можна досягти завдяки правильно налаштованому обладнанню.

Про важливість обласної та міської фінансової підтримки, а також про залучення фінансової підтримки від револьверних фондів розповіла Тетяна Тимошина, співзасновниця і керуюча партнерка Центру житлового фонду та розвитку підприємств Миколаєва. “Чекати – це втрачати гроші. Ті ОСББ, що модернізували свої будинки до війни вже відчули колосальну різницю між платіжками, крім того, значно зростають ціни на обладнання та матеріали, отже чим більше ОСББ зволікають, тим дорожче виходить реалізація проєкту” – зауважила Тетяна Тимошина. Також вона наголосила на важливості всебічної підтримки, адже тільки разом з державною і міською підтримкою можна побороти енергетичну залежність.