Представники Європейської комісії оглянули будинки, що відновлюються за Програмою “ВідновиДІМ” в Ірпені

26 червня представники Єврокомісії, Фонду енергоефективності та Міжнародної фінансової корпорації відвідали Ірпінь, щоб побачити на власні очі результати Програми “ВідновиДІМ”, що реалізується за підтримки ЄС та IFC.

Кшиштоф Герульський, спеціаліст з питань енергоефективності та відновлюваної енергетики Групи підтримки України при Єврокомісії, та Ірена Габріелайтіене, програмний спеціаліст з питань енергетики, житлової політики та відновлення при Європейській Комісії, високо оцінили швидкість та якість відновлювальних робіт. Ще рік тому фотографії зруйнованого Ірпеня облетіли весь світ, а сьогодні з руїн постають оновлені будинки. Сміливість та рішучість українців стали взірцем для всього світу.

Представники делегації також відзначили прозорість та чіткість механізмів роботи Фонду енергоефективності, що є запорукою довгострокового партнерства та довіри з боку ЄС.

Під час візиту до Ірпеня представники Єврокомісії та Фонду енергоефективності оглянули будинки ОСББ “Доброрад” та ОСББ “Висока 10А/1”, поспілкувавшись з їхніми співвласниками. Ремонтні роботи в межах Програми “ВідновиДІМ” проводяться з урахуванням сучасних вимог щодо енергоефективності. Пріоритетом є не просто відновлення житла, а й створення по-справжньому комфортних умов для проживання.

Внаслідок воєнних дій в ОСББ “Доброрад” та ОСББ “Висока 10А/1” були пошкоджені фасади та теплоізоляція стін, деформовані віконні та дверні рами, частково пошкоджені інженерні мережі та майже зруйновано дах. Грантові кошти Фонду енергоефективності (6 млн грн для  ОСББ “Доброрад” та 8 млн грн для ОСББ “Висока 10А/1”) дають можливість  відремонтувати пошкодження та повернути будинки до звичайного життя.

Програма “ВідновиДІМ”, що діє вже півтора року, стала справжнім рятівним колом для тисяч українців. За цей час частково або повністю відновлено сотні будинків, які постраждали від російської агресії. Програма не лише забезпечує оперативну відбудову, але й безпрецедентно фінансує 100% будівельних робіт та матеріалів.

“ВідновиДІМ” – це не просто про ремонт пошкоджених будинків, це про те, щоб відбудувати їх краще, ніж вони були раніше,” – підкреслив Микола Ільїнов, фінансовий директор Фонду енергоефективності. “Завдяки цій Програмі ми робимо будинки не лише теплішими та економнішими, але й стимулюємо створення нових робочих місць та розвиток економіки.”

Підтримка з боку Європейського Союзу відіграє ключову роль у реалізації Програми. “Ми щиро вдячні за надані ЄС кошти, які дозволяють нам надавати гранти українцям, що постраждали від війни,” – зазначив Микола Ільїнов. “Ця допомога дає їм можливість не лише відновити свої домівки, але й жити в більш комфортних та безпечних умовах.”

Наразі Фонд енергоефективності за Програмою “ВідновиДІМ” отримав 635 заявок від ОСББ з різних регіонів України. Це означає, що понад 57 тисяч родин зможуть відновити свої домівки та повернутися до нормального життя.

Фонд енергоефективності запрошує всі ОСББ, чиї будинки зазнали пошкоджень внаслідок військової агресії, подавати заявки до Фонду. Фахівці відділу підтримки клієнтів та супроводу проєктів обов’язково нададуть необхідні роз’яснення та консультації для всіх охочих.