Відновлення будинків спільно з Київською ОВА

Фонд енергоефективності та Київська обласна військова адміністрація підписали меморандум про співпрацю. Він передбачає спільне фінансування робіт з відновлення та термомодернізації багатоквартирних будинків по всій території Київської області. У межах ініціативи цього року планують відновити 150 багатоповерхівок.

Один з чотирьох будинків, які відремонтовані в Ірпені за Програмою «ВідновиДІМ», 29 березня відвідали Єгор Фаренюк — директор Фонду енергоефективності, Микола Бойко — заступник голови Київської ОВА, а також Олександр Попроцький — директор Департаменту житлово-комунального господарства. ОСББ «ЖК Ново-Оскольський» отримав грант від Фонду — понад 7 млн грн — одне з перших, і вже за два місяці тут завершили відновлювальні роботи. Механізм Програми дає змогу за максимально стислі терміни проводити необхідні заходи. Адже грант надається у два етапи: перший транш — 70% суми вартості матеріалів і робіт — ОСББ отримує авансом, одразу після приєднання до грантового договору, другий транш — 30% — після завершення робіт. Грант виплачується на безоплатній та безповоротній основі у розмірі 100% вартості витрат на роботи і матеріали.

1

«Завдяки нашим спільним зусиллям із міжнародними донорами вдалося оперативно запустити Програму “ВідновиДІМ”, — зазначив Єгор Фаренюк. — На її пілотний етап Європейський Союз виділив 5 млн євро, у подальшому планує виділити ще 20 млн євро. Меморандум із Київською ОВА — важливий крок, який дасть змогу ще більш ефективно реалізовувати цю ініціативу. Адже сьогодні на один об’єкт відновлення ОСББ може отримати до 7,2 млн грн — на жаль, внаслідок російських обстрілів деякі будинки зазнали значних руйнувань і потребують більших коштів. Київська ОВА зможе дофінансовувати такі проєкти. Крім того, під дію Програми підпадають тільки ті об’єкти, що не є аварійними, тобто у яких не пошкоджені несучі конструкції. Надважлива для ОСББ і допомога у фінансуванні ремонту таких конструкцій, після якого вони зможуть отримати грант у Фонді. У межах Програми “ВідновиДІМ” не фінансуються витрати на виготовлення проєктно-кошторисної документації, дефектних актів, експертизу, авторський та технічний нагляди. І тут ОСББ також потребують підтримки. Ми дуже вдячні за таку співпрацю — разом допоможемо українцям якнайшвидше повернутися у власні домівки».

2

У Київській обласній військовій адміністрації функціонує Програма підтримки об’єднань співвласників багатоквартирних будинків та інших житлових будинків, пошкоджених внаслідок бойових дій у Київській області, з впровадженням енергоефективних заходів на 2023 — 2024 роки. Саме у межах цього проєкту КОВА дофінансовуватиме роботи, які не можуть бути виконані за Програмою «ВідновиДІМ» або на виконання яких не вистачило коштів. Сьогодні Фонд надає фінансування на заміну або ремонт пошкоджених блоків віконних і балконних дверей, зовнішніх і внутрішніх тамбурних дверей, ремонт пошкоджень фасадів і покрівлі будинку, а також інженерних мереж.

Фонд енергоефективності вже отримав понад 70 заявок від об’єднань співвласників багатоквартирних будинків на участь у Програмі «ВідновиДІМ» на суму понад 150 млн грн, з яких 34 заявки — з Київської області. Це приблизно 5000 українських родин, які зможуть відновити свої будинки та повернутися до нормального життя. Співпраця Фонду із КОВА пришвидшить цей процес і полегшить його для всіх ОСББ Київщини.