Фонд енергоефективності долучився до участі у конференції «Берлінський діалог з питань енергетичного переходу»

Війна в Україні – один з найбільших викликів на шляху до кліматичної нейтральності, що спонукає нас пришвидшувати рух «зеленого» енергетичного переходу. На цьому Єгор Фаренюк, директор Фонду енергоефективності зауважив за підсумками участі у 10-й щорічній конференції «Берлінський діалог з питань енергетичного переходу» (BERLIN ENERGY TRANSITION DIALOGUE) #BETD24, яка відбулася 19-20 березня 2024 року в м. Берлін, Німеччина.

«До початку повномасштабної війни в Україні діяльність Фонду енергоефективності була спрямована виключно на реалізацію комплексних технічних рішень з урахуванням кращих європейських практик з термомодернізації житлових будинків і отримували бажаний результат — прокоментував Єгор Фаренюк. — Виклики війни, на жаль, уповільнили цей процес, але водночас війна доводить нагальну потребу його прискорення та масштабування, у тому числі шляхом «зеленого» переходу на відновлювальні джерела енергозабезпечення. Війна змушує нас значно прискорюватися, значно швидше рухатися вперед, запозичувати найкращі здобутки, практики та впроваджувати їх прямо зараз і у великих обсягах».  

Також директор Фонду енергоефективності зауважив, що BETD є важливою платформою для обміну ідеями та досвідом, яка скеровує всіх до більш екологічно безпечного, надійного та доступного енергетичного майбутнього. 

«Я щиро дякую організаторам за можливість взяти участь у Берлінському діалозі з питань енергетичного переходу — сказав Єгор Фаренюк. — Це унікальна можливість обміну цікавими ідеями та досвідом різних континентів у сфері глобального та справедливого енергетичного переходу. Багато років ми отримуємо надійну, щедру підтримку наших німецьких партнерів та Євросоюзу — для нас це велика цінність. Саме завдяки цій підтримці ми навіть у період війни енергомодернізуємо будинки та відновлюємо багатоповерхівки, пошкоджені війною. Маємо сподівання на розвиток нашого партнерства, завжди відкриті до співпраці і з новими партнерами щоби спільними зусиллями наближати Україну до енергонезалежності». 

Цьогоріч до Берлінського діалогу долучилися 50 міжнародних делегацій і 2000 учасників з понад 130 країн представники урядів, бізнес-лідери, науковці та неурядові організації з усього світу збиралися разом для вирішення нагальних проблем та зміцнення енергетичного партнерства.  

Приймаюча сторона BETD Федеральне міністерство закордонних справ (AA) та Федеральне міністерство економіки й захисту клімату Німеччини (BMWK).

Захід відбувся на запрошення уряду Німеччини та був організований спільно з Німецькою федерацією відновлюваної енергетики (BEE), Німецькою асоціацією сонячної енергетики (BSW) та Німецьким енергетичним агентством (dena).