Зустріч із учасниками Програми «Енергодім» Волинської області

Круглий стіл у Луцьку зібрав представників Фонду енергоефективності, місцевої влади, регіональних радників програми IFC з підтримки Фонду енергоефективності  та 30 ОСББ, які беруть або брали участь у Програмі «Енергодім». Під час зустрічі обговорили актуальні можливості Програми та проблемні питання, які потребують розв’язання.

Волинська область лідирує за кількістю заявок на участь у Програмі «Енергодім». Так, 6900 домогосподарств Луцька вже приєдналися до цієї ініціативи. Загалом від волинських ОСББ Фонд отримав 109 заявок (зокрема 86 — з міста Луцьк), розмір гранту за якими сягає понад 640 млн грн. Частково або повністю ОСББ Луцька реалізували 60 проєктів.

«Дякую місцевим ОСББ за активну позицію — саме ви є рушійною силою, яка допомагає нашій країні досягти енергетичної незалежності, — прокоментував Єгор Фаренюк, директор Фонду енергоефективності. — Звичайно, повномасштабна війна суттєво вплинула на нашу діяльність, та ОСББ, які стали учасниками Програми “Енергодім” до лютого 2022 року, мають можливість реалізувати свої проєкти. Також у липні цього року ми відновили прийом нових заявок за спрощеним варіантом пакету «А». У вересні надали можливість ОСББ отримати авансування на рівні 30%, а також вдвічі скоротили власний внесок бенефіціарів. Крім того, підписали угоду про співпрацю з ГЛОБУС БАНКом, який кредитує учасників Програми без початкового внеску під 16% річних на п’ять років. Ми працюємо і з місцевими органами влади щодо запровадження програм підтримки ОСББ. Я вдячний Луцькій міській раді, яка продовжила дію місцевої програми і активно допомагає учасникам Програми “Енергодім”».

Про волинські реалізовані проєкти розповіла Юлія Сабатюк, голова Наглядової ради Фонду енергоефективності. Серед таких — ОСББ «Клима Савура 28», яке реалізувало комплексний пакет заходів і досягло економії енергії на рівні 52%. Загальна вартість цього проєкту — 9,1 млн грн, з яких 6,4 млн грн компенсував Фонд. «ОСББ — це потужна сила, яка відповідає вимогам європейських стандартів, — зазначила Юлія Сабатюк. — Завдяки активності та згуртованості ОСББ вдалося досягти значних успіхів у підвищенні рівня енергоефективності житлового сектору. Особливу подяку хочу висловити організованим співвласникам будинків, які навіть у складні воєнні часи продовжують впроваджувати енергоощадні заходи».

Загалом у процесі реалізації Програми «Енергодім» залишається багато проблем, які виникли внаслідок повномасштабного вторгнення росії на територію України. «Насамперед нас, звичайно, непокоїть відсутність поповнення статутного капіталу Фонду з державного бюджету, — розповів Єгор Фаренюк. — Адже велика кількість ОСББ очікує на появу можливості брати участь у Програмі й за комплексним пакетом заходів. Також проблемою є зростання вартості проєктів (в середньому на 60%), які ОСББ почали реалізовувати до великої війни. Залишається актуальним питання доступного кредитування ОСББ. Робимо все для вирішення цих проблем. Наша ключова ціль — щоби Програма “Енергодім” запрацювала на повну силу».

Фонд енергоефективності шукає й нові шляхи підвищення енергонезалежності українських домогосподарств. Про нову ініціативу — Програму «ГрінДІМ» — повідомив Дмитро Сирих, в.о. технічного директора Фонду. «Вперше в історії нашої діяльності ми прийматимемо заявки і від ОСББ, і від приватних домогосподарств, — зауважив він. — Грант для перших сягатиме 70% вартості проєкту, для других — 50%. Кошти можна буде використати на покриття вартості обладнання та матеріалів — встановлення сонячних станцій і теплових насосів». 

Нагадаємо, наразі Фонд енергоефективності реалізує дві програми — «Енергодім» і «ВідновиДІМ». Запуск нової ініціативи — «ГрінДІМ» — запланований на кінець весни 2024 року.