Обговорення актуальних програм відбудови на конференції «Відновлення житлових будинків та забезпечення житлом ВПО»

Фонд енергоефективності взяв участь у конференції «Відновлення житлових будинків та забезпечення житлом ВПО: проблеми та шляхи їх розв’язання», яка відбулася в Ірпені. Захід пройшов у межах проєкту «Житло для життя: комплексні рішення для внутрішньо переміщених осіб». Його реалізує КМО ВГО «Громадянська мережа ОПОРА» з серпня 2023 року.

Представники Мінінфраструктури, Фонду енергоефективності та місцевих рад, донори проєкту та народні депутати обговорили актуальні програми допомоги ВПО у напрямі відновлення житла. «У відбудові ми керуємося трьома принципами: нам потрібно відбудуватися швидко, якісно та максимально прозоро, — розповів ірпінський міський голова Олександр Маркушин. — Прозорості та звітності вимагають всі наші міжнародні партнери. Ми бачимо позитивні моменти по садочкам, школам, лікарням. Нам дуже допомогли Люксембурзький Червоний Хрест, Міжнародний Комітет Червоного Хреста, UNICEF, Фонд енергоефективності, United24, ПРООН тощо».

 

Єгор Фаренюк, директор Фонду енергоефективності, презентував Програму «ВідновиДІМ», яка компенсує ОСББ 100% витрат на ремонт будинків без порушення механічної стійкості несучих конструкцій. «Це перша державна ініціатива з відновлення пошкодженого внаслідок російської агресії житла, — прокоментував він. — Коли влітку 2022 року ми тільки прописували її умови, завітали з робочим візитом до Ірпеня. Тоді побачили жахливу картину, що залишили окупанти: сотні пошкоджених будинків, напівпорожнє місто і зламані долі тисяч родин. На жаль, Київщина зазнала значних руйнувань на початку повномасштабної війни. Завдяки проактивній позиції ОСББ і допомозі міської влади зараз бачимо зовсім іншу картину. Місто живе, будинки відновлюються, люди повертаються у свої домівки. Реалізація Програми “ВідновиДІМ” почалася в Ірпені — перші заявки на участь ми отримали саме від місцевих ОСББ. Сьогодні таких заявок вже 110, зокрема 80 проєктів повністю або частково завершені. Досвід цих ОСББ став гарним прикладом для інших регіонів». 

Загалом Фонд енергоефективності планує виплатити учасникам Програми «ВідновиДІМ» 825,3 млн грн грантів, з них 368 млн грн вже виплатив. Наразі Фонд отримав 423 заявки на участь у цій ініціативі, з них 269 — це повністю або частково завершені проєкти. Пілотний етап Програми фінансувався виключно Європейським Союзом. 

Під час конференції в Ірпені голова правління КМО ВГО «Громадянська мережа ОПОРА» Тетяна Бойко повідомила, що протягом останніх шести місяців консультанти проєкту «Житло для життя» зібрали досвід різних громад, які допомагають людям із статусом ВПО та людям, житло яких пошкоджене, повернутися до звичного життя. У межах цього проєкту в дев’яти областях України регіональні координатори надають інформаційно-консультаційну підтримку щодо відновлення пошкодженого житла та забезпечення житлом.

Учасники конференції відвідали три відновлені об’єкти інфраструктури Ірпінської міської громади — дитячий садочок «Рута», ліцей № 3, локації вулиці Багірова та Гостомельського шосе (житлові будинки та інфраструктура). Також відбулась екскурсія у модульному містечку для ВПО «Ластівка».

У межах проєкту «Житло для життя» і надалі проходитимуть зустрічі для обміну практичним досвідом різних громад, що допомагає вдосконалити механізми допомоги людям із статусом ВПО та людям із пошкодженим житлом. Крім того, це пряма взаємодія з владою, що сприяє підвищенню ефективності спільної діяльності. «Важливо, щоби представники влади, громади, ми як Фонд енергоефективності та ОСББ діяли пліч-о-пліч, — зазначив Єгор Фаренюк. — Тільки так можемо досягти найкращого результату та максимально швидко повернути наших співгромадян у відновлені домівки».

Детальніше про Програму «ВідновиДІМ».