Про можливості відновлення будинків ОСББ Миколаївської області

Про нюанси підготовки документів для участі у Програмі «ВідновиДІМ» дізналися представники об’єднань співвласників багатоквартирних будинків Миколаївської області. Фахівці Фонду енергоефективності розповіли про послідовні кроки, які необхідно зробити ОСББ у межах Програми, звернули увагу на найбільш важливі моменти та відповіли на запитання учасників семінару. Миколаївська область бере участь у Програмі «ВідновиДІМ» з лютого 2023 року — наразі Фонд отримав вже 14 заявок на ремонт пошкоджених внаслідок бойових дій будинків.

«Звертаємо увагу на проведення технічного обстеження будинку — це перший крок, який слід зробити ОСББ для участі у Програмі, — зазначила Анастасія Щербиніна, провідна експертка відділу верифікації Фонду енергоефективності — Звіт з технічного обстеження має містити інформацію про будівлю та її існуючий конструктив, про те, що конструкції будинку пошкоджені внаслідок збройної агресії російської федерації проти України, а також містити визначену категорію пошкоджень. Під дію Програми підпадають будинки, що належать до I та II категорій пошкодження. Якщо у будинку наявні порушення механічної стійкості несучих конструкцій, їх слід усунути до участі у Програмі. У звіті мають бути вказані висновки та рекомендації експерта щодо усунення пошкоджень, зокрема рекомендований вид ремонту, орієнтовні обсяги робіт. На цьому етапі важливо провести якісну фотофіксацію — знімки мають відображати повну картину технічного стану будинку з масштабами і розмірами всіх пошкоджень, на усунення яких складаються договірні документи».

Після отримання необхідних документів, зокрема технічного звіту, дефектного акта, проєктних рішень і кошторису (у разі необхідності), експертизи (в разі перевищення вартості проекту 1 млн. грн), а також вибору підрядників і відкриття рахунку у банку-партнері ОСББ може подавати їх до Фонду разом із заявою на участь у Програмі «ВідновиДІМ». Після її схвалення Фонд авансом перераховує ОСББ 70% суми гранту — отже, можна починати відновлювальні роботи. За отримані кошти ОСББ може замінити або відремонтувати віконні блоки та блоки балконних дверей, зовнішні двері, відремонтувати фасади і покриття будівлі, а також обладнання дахових котелень та інженерних мереж.

«Ще один важливий момент, до якого радимо ставитися максимально уважно: договірні ціни на різні типи робіт і заходів мають бути сформовані окремо — коментує Анастасія Щербиніна. — Це необхідно, зокрема, для визначення питомої вартості заходів. Наприклад, для світлопрозорих конструкцій в опалювальних приміщеннях гранична вартість робіт, що включає матеріали та обладнання, можлива до відшкодування Фондом за Програмою, встановлена на рівні 8000 грн/м². ОСББ слід звертати увагу на ціноутворення та аналізувати ринок будівельних матеріалів, адже саме воно є замовником і несе відповідальність за дотримання будівельного законодавства. Усі проєкти, які беруть участь у Програмі “ВідновиДІМ” і вартість яких перевищує 1 млн грн, потребують проходження державної експертизи. Це також допомагає ОСББ визначити відповідність цін ринковим показникам і слугує своєрідним запобіжником від недобросовісних дій підрядників. Максимальна сума гранту на один об’єкт відновлення сьогодні становить 7,2 млн. грн. Якщо одне ОСББ має у своєму підпорядкуванні два окремих будинки, які постраждали внаслідок бойових дій, слід подавати до Фонду два пакети документів для участі у Програмі».

Наразі Програма «ВідновиДІМ» фінансується виключно коштом Європейського Союзу та реалізується на території Чернігівської, Київської, Сумської, Житомирської, Миколаївської, Дніпропетровської областей, а також міста Києва. Фонд енергоефективності чекає на нові заявки — фахівці завжди готові проконсультувати ОСББ щодо участі у Програмі.

 

Нагадаємо, нещодавно відбувся круглий стіл «Енергонезалежність: де взяти кошти»