Про можливості та досвід термомодернізації будинків у межах Програми «Енергодім»

До обговорення Програми «Енергодім», яке відбулося у межах ІІІ Всеукраїнського форуму Фонду енергоефективності, приєдналися як представники банківського сектору, влади та Фонду, так і ОСББ. Вони проаналізували реалізацію ініціативи, а також досвід впровадження енергоощадних проєктів.

«Після початку повномасштабної війни ми прагнули продовжувати підтримувати ОСББ, — прокоментувала Юлія Сабатюк, голова Наглядової ради Фонду енергоефективності. — Це напрочуд важливо: якщо не модернізувати стару забудову, вона руйнуватиметься та залишатиметься одним з найменш енергоощадних секторів країни. Водночас ми розуміли, що під час війни комплексна термомодернізація — занадто дорогий проєкт, адже всі кошти насамперед спрямовуються на захист країни. Та знайшли вихід і поновили прийом заявок за Програмою “Енергодім”. Для цього спростили пакет “А”, у межах якого ОСББ сьогодні отримують 40% компенсації за впроваджені заходи, максимальна сума — 2 млн грн. Решту коштів можна залучати з місцевих програм співфінансування, револьверних фондів і банківського кредитування. Учасники Програми, зокрема, встановлюють індивідуальні теплові пункти, що забезпечує економію енергії на рівні 25%. Такий захід дає змогу співмешканцям будинку швидко відчути переваги термомодернізації — зменшуються суми у платіжках за опалення, у квартирах стає тепліше. Це відкриває шлях до комплексних заходів, реалізацію яких відновимо щойно дозволить ситуація».

Щоби підтримати ОСББ, які у складних умовах продовжують впроваджувати енергоощадні заходи, Фонд надав їм можливість у межах Програми «Енергодім» отримувати часткове авансування на рівні 30%. Крім того, зменшив вдвічі власний внесок бенефіціарів: тепер для пакету «А» він становить 20%, для пакету «Б» — 10%. Також Фонд підписав угоду про співпрацю з ГЛОБУС БАНКом — він перший відновив кредитування ОСББ після початку повномасштабної війни.

Олена Дмітрієва, перша заступниця голови правління ГЛОБУС БАНКу, розповіла, що вже виплачені кредити підтверджують ефективність розробленого механізму. Адже щомісячна вартість кредиту для однієї квартири в середньому становить 62 грн, при цьому щомісячна економія однієї квартири в опалювальний сезон сягає 600 грн. У 2024 році банк планує профінансувати ОСББ на 200 млн грн.

«Перший кредит ОСББ в Україні видавала саме наша команда, та тоді ми працювали в іншому банку. Маємо досвід і знаємо, що ОСББ — відповідальний сегмент клієнтів, — зазначила вона. — Ми віримо у цих людей, тому працюємо на ринку кредитування і сьогодні. Надаємо учасникам Програми “Енергодім” кредити до 3 млн грн, тобто можемо повністю профінансувати, наприклад, встановлення ІТП. Ставка — 16% річних на 5 років. Власний внесок — від 0% вартості проєкту. Після підписання угоди з Фондом ми одразу почали працювати з органами місцевої влади щодо компенсації ОСББ виплат відсоткової ставки. Зараз найбільш активна у цьому питанні Львівщина, на другому місці — Рівненщина. Доєдналися міські ради Миколаєва, Одеси, Сум, Івано-Франківська і Полтави».

Львівщина утримує першість і серед учасників Програми «Енергодім» за період дії воєнного стану. Серед лідерів — місто Новояворівськ, в усіх 119 багатоповерхівках якого вже створені ОСББ. Спонукав до такої активності місцевих мешканців перший реалізований проєкт за Програмою «Енергодім» — це було ОСББ «Липи 2», яке досягло економії енергії на рівні 5560%. Серед планів Новояворівська на 2024 рік — термомодернізувати всю вулицю Юрія Липи (на 5 будинках вже завершені роботи).

«Сьогодні це дає змогу модернізувати житловий фонд, — поділилася Галина Джулай, перша заступниця міського голови Новояворівська. — 10% будинків термомодернізовані завдяки Програмі Фонду — найкращому механізму порятунку житла. 2022 року були готові до участі ще 12 будинків, але війна змінила стратегічні плани. Фонд був вимушений призупинити прийом нових заявок, тому міська рада виділила кошти на встановлення ІТП у цих будинках. Коли Фонд спростив пакет “А” і відновив прийом заявок, ці будинки приєдналися до Програми, щоби впровадити інші заходи. Закликаю українські міста не чекати, а починати реалізацію енергоощадних проєктів сьогодні. Надважливо діяти разом, об’єднувати зусилля Фонду, ОСББ та місцевої влади. Наприклад, ОСББ Новояворівська, які беруть участь у Програмі “Енергодім”, отримують відшкодування банківських відсотків (10% — за програмою обласної ради, решта — з міського бюджету). Тобто наші ОСББ мають безвідсоткову позику, що стимулює термомодернізовувати будинки. Підвищення енергонезалежності країни — вагомий внесок у майбутню перемогу України».

Історіями реалізованих проєктів у межах Програми «Енергодім» поділилися ОСББ з різних куточків України. Так, ОСББ «Лазурна 50А» з прифронтового Миколаєва продовжувало впроваджувати енергоощадні заходи навіть під час війни. Наразі проєкт призупинений — очікується перегляд його вартості, та встановлення ІТП і утеплення фасаду вже дало змогу досягти економії на рівні 60%. ОСББ «Супруна 22» з Сум, голова якого сьогодні захищає Україну, також не відмовилось від запланованих заходів — роботи тут тривають. Якщо минулого року вартість опалення у будинку сягала 19,11 грн/м², цього року знизилася до 10,88 грн/м². Квартири тут вже подорожчали на 20%. ОСББ «Перлина» з Дрогобича, яке завершило комплексну термомодернізацію і скоротило витрати на опалення на 50%, планує приєднатися до запланованої ініціативи Фонду — Програми «ГрінДІМ», щоби отримати грант на встановлення сонячних панелей.