Презентація можливостей Фонду на бізнес-форумі «Відбудова України. Модернізація і трансформація»

Архітектурно-будівельний бізнес-форум «Відбудова України. Модернізація і трансформація» зібрав представників влади і керівників великих українських компаній, архітекторів та урбаністів, девелоперів і забудовників для обговорення пріоритетів відновлення і формування спільної візії майбутнього країни. Захід організувала Конфедерація будівельників України спільно з медіагрупою DMNTR «Дім та інтер’єр».

Презентація можливостей Фонду на бізнес-форумі «Відбудова України. Модернізація і трансформація»

Єгор Фаренюк, директор Фонду енергоефективності, приєднався до діалогу у межах панельної дискусії «Модернізація України за принципом Build Back Better». «Я дивлюся на відбудову насамперед під призмою енергоефективності, — зазначив він. — Модернізація України за принципом Build Back Better — це обов’язково створення умов для енергетичної незалежності. Саме енергонезалежність має бути ключовою стратегічною ціллю розвитку сучасної України. Це насамперед питання національної безпеки. Єдиний правильний шлях до енергетичної незалежності — енергоефективність. Створення умов для здатності кожного будинку мінімізувати споживання ресурсів і забезпечувати власні потреби в енергії самостійно дасть змогу зробити енергонезалежною всю країну. Підвищення рівня енергоощадності у житловому секторі — ключова місія Фонду. Програма “Енергодім” спрямована безпосередньо на підтримку комплексної енергомодернізації багатоквартирних будинків».

Інвестиції в енергоефективність житлового сектору важко переоцінити: кожен реалізований в межах Програми «Енергодім» проєкт дає можливість в середньому скорочувати споживання енергоресурсів на 35–50%. Це суттєве зменшення фінансового навантаження на мешканців будинків, особливо в опалювальний період. Війна вплинула на діяльність Фонду — реалізація цієї Програми дещо уповільнилась, але не зупинилась. Водночас Фонд запустили Програму «ВідновиДІМ» і почав надавати гранти на ремонт багатоквартирних будинків, пошкоджених внаслідок бойових дій. Зараз вона вже діє на території всієї країни, крім тимчасово окупованих територій.

Презентація можливостей Фонду на бізнес-форумі «Відбудова України. Модернізація і трансформація»

Тарас Оборонов, начальник відділу підтримки клієнтів та супроводу проєктів Фонду, провів панельну дискусію «Умови участі у проєктах Фонду енергоефективності: основні пріоритети». Девелопери, забудовники та інші учасники дізналися все про актуальні та перспективні ініціативи Фонду, про вимоги до технічного обстеження пошкодженого будинку, до складання проєктної документації та її експертизи, про граничні питомі вартості робіт і проведення фотофіксації багатоповерхівок.

«Ми постійно вносимо зміни до програм Фонду, реагуючи на актуальні потреби, — прокоментував Тарас Оборонов. — Останні зміни у Програмі “Енергодім”, зокрема, надали ОСББ можливість отримати авансування на рівні 30%. Також ми вдвічі зменшили обов’язковий власний внесок бенефіціарів. Важлива складова нашої діяльності — співпраця з банківським сектором. Адже без можливості отримання кредитування учасники Програми “Енергодім”, які отримують від Фонду компенсацію 70% або 50% вартості проєктів, не можуть реалізовувати їх. Це стало серйозним викликом у період війни, адже всі банки припинили кредитувати ОСББ. Але наразі вдалося покращити ситуацію. На початку вересня ми підписали угоду про співпрацю з ГЛОБУС БАНКом. Відтепер учасники Програми можуть отримати кредит у цьому банку на вигідних умовах — без початкового внеску під 16% річних терміном на п’ять років».

Будівельні компанії, які виконують роботи у межах Програми «ВідновиДІМ», мають відповідати трьом основним вимогам: мінімум трирічний досвід діяльності, досвід виконання не менше трьох аналогічних договорів протягом останніх чотирьох років, відсутність негативної репутаційної інформації. Гранична вартість робіт і мінімальні технічні вимоги допомагають забезпечувати належний рівень виконаних робіт. Так, світлопрозорі конструкції в опалюваних приміщеннях, за квадратний метр яких Фонд компенсує 8000 грн, мають мати раму завтовшки не менше 70 мм, а також двокамерний склопакет завтовшки не менше 32 мм з одним енергоефективним склом і заповненням інертним газом.

Орієнтуючись на майбутні виклики, Фонд розробив нову ініціативу — Програму «ГрінДІМ», яка стимулюватиме використовувати альтернативні джерела енергії. До неї зможуть долучитися і ОСББ, і приватні домогосподарства. Фонд надаватиме гранти на встановлення фотовольтаїчних систем забезпечення електроенергією і теплових насосів.