Історії успіхуPost->IDНовини

ОСББ «Соломія-2016» з Дрогобича термомодернізувало будинок: економія енергії — близько 45%

Мешканці п’ятиповерхового будинку з 50 квартирами, який розташований у місті Дрогобич Львівської області, завершили реалізацію енергоефективного проєкту за Програмою «Енергодім» Фонду енергоефективності під час повномасштабної війни. Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку «Соломія-2016» потрапило до перших 500 учасників Програми «Енергодім», отже розмір гранту становив 70% вартості проєкту. 

«Нашому будинку вже майже 40 років, але ми дуже хотіли щоби він був теплим, затишним та красивим — це згуртувало мешканців і ми подали заявку на участь у Програмі «Енергодім», — розповідає Надія Качмар, голова правління ОСББ. — За умовами Програми внесок співвласників складає 30% вартості проєкту  — це близько 1,4 млн грн. На момент, коли виникла необхідність робити цей внесок банки вже не кредитували ОСББ, тому необхідну суму ми зібрали самостійно, не беручи жодних кредитів. Далі нам суттєво допомогла Дрогобицька міськрада — з місцевого бюджету ми отримали компенсацію 10% — 0,7 млн грн».  

У межах комплексного пакету заходів Програми «Енергодім» у будинку виконали комплекс робіт із теплоізоляції та улаштування зовнішніх стін, горища (технічний поверх) та даху. Замінено зовнішні двері з облаштуванням тамбурів зовнішнього входу, блоки віконних та балконних дверних блоків у приміщеннях загального користування будівлі. 

Основні показники проєкту ОСББ «Соломія-2016»:

  • Загальна вартість — 6,85 млн грн, з яких 4,8 млн грн — грант, виплачений Фондом енергоефективності.
  • Власний внесок співвласників будинку — 1,37 млн грн.
  • Співфінансування Дрогобицької міської ради — 0,68 млн грн.
  • Вартість робіт для однієї квартири (площа — 60 м²) — 34,1 тис. грн, або 569 грн/м² опалюваної площі.

Заощадження після проведених робіт:

  • Скорочення споживання енергії — ≈ 45 %, або 412,8 тис. кВт∙год.
  • Річна економія коштів на потреби опалення всього будинку — 496,9 тис. грн.
  • Середня річна економія коштів на потреби опалення однієї квартири (площа — 60 м²) — 8,47 тис. грн, або 141,12 грн/м².
  • Річне скорочення викидів СО2 — 108,1 т/рік.

«У процесі реалізації проєкту, звичайно, виникали і труднощі, нам довелось міняти підрядника, який на початку нас підвів, своєчасно не розпочав роботи і, як наслідок збільшився розмір внеску, — Надія Качмар. Але попри це ми отримали бажаний результат, маємо комфортні умови життя, наш будинок перевтілився і що важливо — маємо близько 45% економії енергії. Ми дуже задоволені та щиро дякуємо і Фонду енергоефективності, і Дрогобицькій міській раді,  всім, хто нас підтримував та допомагав на цьому шляху».

Наразі Фонд енергоефективності приймає заявки від ОСББ на участь у Програмі «Енергодім» за спрощеним варіантом пакету «А». Він має один обов’язковий захід — встановлення або модернізація індивідуального теплового пункту і вузла комерційного обліку тепла. Також можна теплоізолювати або замінити трубопроводи системи внутрішнього теплопостачання та ГВП в неопалюваних приміщеннях, провести гідравлічне балансування системи опалення, замінити віконні або балконні дверні блоки у місцях загального користування, замінити зовнішні двері або облаштувати тамбури зовнішнього входу. Фонд компенсує 40% вартості проєктів, але не більше 2 млн грн. Нова версія пакету «А» дає змогу швидко модернізувати систему опалення та економити 20 – 25% енергії.

Починаючи з 22 березня 2024 року нові бенефіціари, які подадуть заявки на участь для реалізації пакету заходів «А» (спрощений), можуть отримати грант на послуги з супроводу проєкту, які полягають у підготовці заявок та супроводі бенефіціара під час його участі в програмі.

Нещодавно Наглядова рада Фонду енергоефективності ухвалила зміни до Програми «Енергодім»

У Дрогобичі діють дві програми підтримки ОСББ, які термомодернізують будинки