ОСББ «Хоткевича-66»: як вдалося досягти 43% економії енергії

Зменшення споживання енергії на рівні 43% — такого результату досягло об’єднання співвласників багатоквартирного будинку «Хоткевича-66» у Львові. Мешканці дев’ятиповерхівки 1985 року будівництва із двома під’їздами і 72 квартирами створили ОСББ майже чотири роки тому — відтоді разом ефективно розв’язують актуальні завдання. Фонд енергоефективності отримав заявку на участь у Програмі «Енергодім» у грудні 2020 року. Комплексний пакет заходів, який обрало ОСББ, дав змогу провести необхідні роботи і суттєво покращити показники енергоефективності, а отже — комфорт в усіх квартирах.

«Нашому ОСББ невдовзі виповнюється чотири роки — за цей час серед мешканців будинку не виникало жодних суперечок щодо необхідності покращення умов життя, — коментує Оксана Миколаївна Пухір, голова ОСББ “Хоткевича-66”. — Довго розмірковували над утепленням будинку — шукали оптимальний варіант. Коли дізналися про Програму “Енергодім”, рішення ухвалили миттєво. І жодного разу не пошкодували: її умови — розроблення проєкту, технічний нагляд, докладний опис найменших деталей — забезпечують високий ступінь якості. Технічні вимоги щодо утеплення і контроль за їх дотриманням забезпечили результат, на який ми навіть не сподівалися. Якщо до проведених робіт квартири, площа яких — 70 м², за опалення сплачували приблизно 1800 гривень, то після утеплення — 650 гривень. Звичайно, це задовольняє всіх мешканців будинку — вдома тепліше, а рахунки нижчі».

Основні показники ОСББ «Хоткевича-66»:

Загальна вартість проєкту — 8,1 млн грн, з яких 5,7 млн грн — грант, виплачений Фондом енергоефективності.

Власний внесок співвласників будинку — 2,4 млн грн.

Вартість робіт для однієї квартири (площа — 60 м²) — 24,5 тис. грн (або 408,11 грн/м²).

Тривалість проєкту — 21 місяць.

Прогнозовані заощадження:

Скорочення споживання енергії, розраховане енергоаудитором — 43%.

Річна економія коштів на потреби опалення на весь будинок — 795,4 тис. грн.

Заявлене річне скорочення викидів СО2 — 181,4 т/рік.

Серед проведених робіт у львівському будинку — теплоізоляція та заміна трубопроводів системи внутрішнього теплопостачання і гарячого водопостачання в неопалювальних приміщеннях, гідравлічне балансування системи опалення — встановлення автоматичних клапанів, теплоізоляція та улаштування зовнішніх стін, встановлення приладів розподілювачів теплової енергії у квартирах, автоматичних регуляторів температури повітря у приміщеннях на опалювальних приладах водяної системи у квартирах, заміна приладів водяної системи опалення у квартирах, заміна або ремонт блоків віконних і балконних дверних у квартирах, утеплення і скління наявних балконів і лоджій.

Виконання робіт перервала війна, але у квітні 2022 року енергомедернізація продовжилась — цієї зими мешканці суттєво зекономили на платіжках за комунальні послуги. Крім того, вже виплатили кредит, який брали у банку (Програма «Енергодім» відшкодовує до 70% за роботи, матеріали та обладнання). Завдяки якісно складеній документації та пошуку професійних підрядників власний внесок будинку становив лише 2,4 мільйони гривень. «Ми вдячні фахівцям Фонду енергоефективності, які супроводжували наш проєкт, — говорить Оксана Миколаївна. — На всіх етапах роботи ми отримували кваліфіковані консультації — це дуже важливо. Адже мешканцям будинків не завжди легко розібратися в усіх аспектах реалізації Програми — і у будівельних, і в організаційних питаннях».

Нагадуємо, що у кожній області України працює регіональний радник Програми підтримки Фонду енергоефективності IFC. Крім того, якщо у вас є питання щодо реалізації Програми «Енергодім», за консультацією можна звернутися до Відділу супроводу проєктів Фонду енергоефективності за телефоном +38 (044) 222-95-90 або на електронну пошту support@eefund.org.ua.

Фонд енергоефективності вносить зміни до Програми «Енергодім», які відповідають вимогам часу. Зокрема, з 10 лютого право повторно подавати Заявку на верифікацію не прив’язане до закінчення воєнного стану. А з 1 березня відновлюється дія положення, згідно з яким проєктна документація має пройти експертизу в експертній організації державної форми власності. Крім того, призупиняється прийом заявок і виплата грантів на територіях активних бойових дій. Розгляд та схвалення заявок таких ОСББ, а також виплата їм грантів буде можлива після зміни статусу території.