Меморандум Фонду енергоефективності та Громадської спілки «Київська асоціація ОСББ та ЖБК»

16 січня Фонд енергоефективності підписав меморандум про співпрацю з Громадською спілкою «Київська асоціація ОСББ та ЖБК». Об’єднання зусиль допоможе ефективніше стимулювати впровадження енергоощадних заходів у житловому фонді та відновлювати будинки, пошкоджені внаслідок бойових дій.

«Асоціація ОСББ та ЖБК міста Києва — це потужна сила, яка активно розвиває напрям енергоефективності у столиці та організовано дбає про відновлення пошкоджених ворогом будинків, — зазначив Єгор Фаренюк, директор Фонду. — Працюючи разом, ми стаємо сильнішими, примножуємо можливості у досягненні спільної мети. Сьогодні єдиним бенефіціаром Фонду енергоефективності є ОСББ — одна з найбільш ефективних форм управління житловим фондом. Це та інституція, яка відповідає вимогам сучасного розвитку України, а також вимогам європейських стандартів. Фонд активно співпрацює з асоціаціями ОСББ різних регіонів країни, сподіваємося на розвиток партнерських відносин і зі столичними об’єднаннями співвласників багатоквартирних будинків. Тільки разом зможемо якісно модернізувати сферу житлового господарства».

Фонд енергоефективності й Громадська спілка «Київська асоціація ОСББ та ЖБК» сприятимуть створенню центрів консультаційної допомоги, у яких можна отримати докладну інформацію щодо реалізації енергоощадних заходів, а також щодо джерел фінансової допомоги для відновлення будинків. Спільно сторони планують організовувати конференції та семінари із залученням фахівців сфери енергоефективності та будівництва. Крім того, Фонд і Громадська спілка домовилися про підготовку пропозицій у напрямі вдосконалення законодавства в частині впровадження заходів з енергоефективності та нормативного регулювання робіт, спрямованих на відновлення житлових будівель.

Меморандум Фонду енергоефективності та Громадської спілки «Київська асоціація ОСББ та ЖБК»

Під час сьогоднішньої зустрічі підписанти меморандуму обговорили та узгодили низку спільних дій. Серед перспективних планів — поєднання можливостей програм Фонду з чинними місцевими інструментами, зокрема програмою співфінансування енергоефективних проєктів «70/30». Представники Київської асоціації ОСББ та ЖБК підтвердили наміри столичних ОСББ цього року долучитися до участі у Програмі «Енергодім» за спрощеним варіантом пакету «А».

Наразі Фонд енергоефективності реалізує дві ініціативи, до яких можуть приєднатися ОСББ. Учасники Програми «Енергодім» отримують гранти на впровадження енергоощадних заходів (40% вартості проєктів). За отримані кошти ОСББ можуть встановити або замінити індивідуальний тепловий пункт і вузол комерційного обліку тепла, теплоізолювати трубопроводи, замінити вікна в під’їздах, балконні та зовнішні двері. Учасники Програми «ВідновиДІМ» отримують 100% компенсацію на ремонт пошкоджених внаслідок обстрілів будинків. За отримані кошти можна замінити вікна, блоки балконних і зовнішніх дверей, відремонтувати пошкоджені фасади і покриття будівель, обладнання дахових котелень та інженерних мереж, провести ремонтно-відновлювальні роботи внутрішнього опорядження у під’їздах, встановити пандуси та підйомники.

Щоби допомогти ОСББ, які беруть участь у цих програмах чи планують долучитися до них, Фонд енергоефективності співпрацює з громадськими організаціями та органами місцевого самоврядування. Зокрема, наразі 252 громади країни стали партнерами Фонду, діють 132 місцеві програми підтримки у межах Програми «Енергодім», а також 3 у межах Програми «ВідновиДІМ». Разом із командою регіональних консультантів IFC Фонд допомагає муніципалітетам розробляти та адаптувати програми підтримки для ОСББ.