Енергоефективні програми підтримки ОСББ мають понад 100 громад

Станом на 31 травня 2021 року 101 громада затвердила власні програми підтримки об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ): такі  програми дозволять зменшити фінансове навантаження на ОСББ, що реалізують заходи з термомодернізації житла. З них 58 міських програм, 7 – обласних, 36 – ОТГ. 

Мета програм – стимулювати створення ОСББ та відшкодовувати частину витрат ОСББ на енергомодернізацію житла.

Обсяг фінансування затверджених програм складає 92,2 млн грн. Це означає, що 10,5 тисяч ОСББ можуть користуватися місцевою підтримкою у впровадженні енергоощадних заходів у своїх оселях.

Ще 25 раніше затверджених місцевих програм не потребують змін/адаптації, 34 – у процесі розробки.

Місцеві програми попередньо були проаналізовані фахівцями Фонду енергоефективності, з них 76 програм прийнято з урахуванням положень програми “Енергодім”. 

Зокрема, одні з останніх програм були затверджені органами самоврядування у Біляївці (Одеська обл.), Мирнограді (Донецька обл.), Костополі (Рівненська обл.).

Так, Біляївська ОТГ затвердила універсальну Програму сприяння створенню та підтримки функціонування об’єднань співвласників багатоквартирних будинків на 2019 – 2021 роки,  з фінансуванням у розмірі 300 тис. грн на 2021 рік.

Костопільська міська рада затвердила Програму «Енергодім Костопіль» на 2021-2023 роки з фінансуванням у розмірі 1 млн грн на поточний рік. Ця програма адаптована під програму “ Енергодім”, за якою ОСББ відшкодовуватимуться наступні витрати:

– ОСББ, які є у переліку перших 500 заявок на участь у Програмі – грантова підтримка в розмірі 10% від понесених витрат під час реалізації проекту з енергомодернізації, але не більше 500 тис. грн за переліком заходів з енергоефективності, що входять до пакета »Б («Комплексний») та пакета А («Легкий»).

–  починаючи з 501 заявки – грантова підтримка в розмірі 20% від понесених витрат під час реалізації проекту з енергомодернізації, але не більше 1 млн грн за переліком заходів з енергоефективності, що входять до пакета Б («Комплексний») та пакета А  («Легкий»). 

Також протягом травня між Фондом та містами був підписаний 21 меморандум про співпрацю у межах програми “Енергодім”. 

Зокрема, Фонд розпочав партнерство з Корецькою, Березнівською, Дубенською, Острозькою, Радивилівською, Дубровицькою, Долинською, Березанською, Глухівською, Овруцькою, Конотопською, Голопристанською, Благовіщенською, Помічнянською міськими радами, а також зі Здолбунівською, Баранівською, Славутською, Гощанською, Володимирецькою, Краснопільською, Клеванською міськими та селищними територіальними громадами.

Всього за період дії Програми з вересня 2019 року станом на 31 травня 2021 року між Фондом енергоефективності та громадами було підписано 223 меморандуми про співпрацю.

У другому кварталі 2021 року Фонд планує підписати меморандуми з містами Запорізької, Черкаської та Полтавської областей.

Актуальну інформацію про кількість та географію підписаних Меморандумів про співпрацю, а також деталі про оновлені місцеві Програми підтримки ОСББ-учасників програми «Енергодім» відслідковуйте на карті.

Детальніше про програму “Енергодім” можна дізнатися на сайті /energodim/

Як повідомлялося, 3 червня три громади Хмельниччини розпочали співпрацю з Фондом енергоефективності.