Термомодернізація та відновлення будинків в умовах повномасштабної війни

2023-й для Фонду енергоефективності — це рік ухвалення складних рішень, націлених на майбутнє. Повномасштабна війна спонукала команду Фонду і міжнародних партнерів швидко реагувати на виклики та шукати для цього нестандартні підходи. Шість разів ми вносили зміни до Програми «Енергодім», учасники якої отримують гранти на термомодернізацію багатоквартирних будинків. П’ять разів змінювали Програму «ВідновиДІМ», у межах якої компенсація робіт з відновлення будинків, пошкоджених внаслідок російських обстрілів, сягає 100%. І вже розробили концепцію Програми «ГрінДІМ», яка стимулюватиме розвиток відновлюваних джерел енергії.

Трансформація наявних програм

Після початку повномасштабної війни Фонд енергоефективності був змушений припинити прийом нових заявок на участь у Програмі «Енергодім». Але ОСББ, які приєдналися до цієї ініціативи раніше, могли і надалі реалізовувати свої проєкти. Команда шукала механізми, які дозволили б не зупиняти термомодернізацію житлових будинків. І влітку цього року вдалося розв’язати це питання: Фонд розпочав прийом заявок за спрощеним варіантом пакету заходів «А». Згодом перелік заходів цього пакету розширився, а також збільшився граничний розмір гранту до 2 млн грн. Зокрема, в межах спрощеного пакету «А» ОСББ тепер можуть встановити або замінити індивідуальний тепловий пункт і вузол комерційного обліку тепла, теплоізолювати трубопроводи, замінити вікна в місцях загального користування, балконні та зовнішні двері. Фонд відшкодовує 40% вартості таких проєктів.

Крім того, протягом 2023 року Фонд енергоефективності розробляв зміни до Програми «Енергодім», які спростили участь у ній у складних економічних умовах. Так, власний внесок ОСББ скоротили вдвічі — це значно зменшує фінансове навантаження на учасників Програми і дає їм змогу залучати іншу допомогу, наприклад місцевих громад. Також збільшився строк реалізації проєкту до 36 місяців з правом його продовження ще на 12 місяців. Відтепер ОСББ можуть отримати часткове авансування будівельних робіт на рівні 30% вартості проєкту. У Фонду з’явився і новий банк-партнер — ГЛОБУС БАНК, який надає ОСББ беззаставні кредити під 16% річних на п’ять років.

Всі ці кроки полегшують участь у Програмі «Енергодім», отже — сприяють підвищенню енергонезалежності житлових будинків. Наразі ОСББ надіслали до Фонду 655 заявок на участь у цій ініціативі, 318 проєктів вже повністю або частково завершені. Фонд компенсував учасникам Програми понад 1 млрд грн.

Також цього року Фонд змінював Програму «ВідновиДІМ», яка пропонує безпрецедентні умови: 100% компенсації за ремонт пошкодженого внаслідок бойових дій будинку, 70% з яких виплачуються авансом. Впровадження пілотного етапу, який фінансувався виключно коштом Європейського Союзу, розпочиналося з чотирьох областей. Сьогодні ж Фонд реалізує основний етап цієї Програми — з кінця вересня вона діє на території всієї країни (виняток — тимчасово окуповані та території активних бойових дій). Збільшив Фонд і граничний розмір гранту до 7,9 млн грн на один об’єкт відновлення (спочатку сума компенсації була меншою — 6 млн грн).

Серед найважливіших досягнень Фонду — розширення переліку заходів, які реалізують учасники Програми «ВідновиДІМ» за отриманий грант. Тепер вони можуть не тільки замінити пошкоджені віконні та балконні блоки, відремонтувати фасад і покриття будинку, а й відремонтувати пошкодження будь-яких інженерних систем, провести ремонтно-відновлювальні роботи внутрішнього опорядження в місцях загального користування, а також забезпечити безперешкодний доступ для маломобільних груп населення (встановити пандуси і підйомники). З’явилася і можливість повторно брати участь у Програмі, щоби реалізувати ті заходи, які не були впроваджені раніше.

Фонд вже отримав від ОСББ понад 385 заявок на участь у Програмі «ВідновиДІМ» — це більше 33 000 родин, які зможуть повернутися у власні домівки. Понад 220 проєктів повністю або частково завершені. Розмір грантів, які Фонд виплатив ОСББ, сягнув 300,8 млн грн.

Розроблення концепції нової ініціативи

У 2023 році команда Фонду енергоефективності працювала і над формуванням концепції нової ініціативи — Програми «ГрінДІМ», покликаної популяризувати використання альтернативних джерел енергії в житлових будинках. Вперше Фонд надаватиме гранти не тільки ОСББ, а й приватним домогосподарствам. У межах пілотного етапу цієї ініціативи гранти можна буде отримати на встановлення теплових насосів і сонячних станцій, а також супутнього до них обладнання — інверторів та акумуляторів. 

Пілотний етап Програми «ГрінДІМ», запуск якого запланований на 2024 рік, матиме загальний обсяг фінансування на рівні 2 млн євро. Він фінансуватиметься в рівних пропорціях статутним капіталом Фонду та коштами донорів. ОСББ отримуватимуть компенсацію на рівні 70% вартості матеріалів, приватні домогосподарства — на рівні 50%. Впровадження заходів учасниками цієї Програми забезпечуватиме автономність будинків і підвищуватиме рівень їхньої енергоефективності.

Відновлення країни за принципом «краще, ніж було», створення нової якості середовища, прагнення зробити Україну енергонезалежною — саме цими принципами керується Фонд у своїй діяльності. П’ятирічний досвід роботи установи доводить: реалізувати амбітні плани можна лише у тісній взаємодії з владою та співмешканцями багатоквартирних будинків. Команда Фонду вдячна всім учасникам процесу за активну позицію у році, що минає. Попереду — нові виклики та нові рішення.