Можливості Програми «ВідновиДІМ» у ремонті пошкодженого житлового сектору

Учасники панельної дискусії «Відновлення багатоквартирних будинків, пошкоджених внаслідок військової агресії росії», яка відбулась у межах Форуму, обговорили можливості та напрями розвитку Програми «ВідновиДІМ».

Можливості Програми «ВідновиДІМ» у ремонті пошкодженого житлового сектору

Микола Ільїнов, фінансовий директор Фонду енергоефективності, розповів про основні засади ініціативи, покликаної допомагати мешканцям пошкоджених будинків повертатися додому. «Ця Програма пропонує унікальні умови — ОСББ отримують грант, що покриває 100% суми ремонтних робіт, при цьому 70% авансуються, — зазначив він. — Її учасники самостійно вибирають підрядників — ми не втручаємось у цей процес та не акредитуємо жодних організацій. Головне, щоби такі організації відповідали певним вимогам, зокрема щодо досвіду роботи та репутації. Ми постійно вносимо зміни до Програми з огляду на потреби ОСББ. Нещодавно розширився перелік заходів, які можуть виконати учасники. Територія ж її дії поширилася з шести областей на всю Україну, що напрочуд важливо, адже внаслідок ворожих обстрілів страждають не тільки фронтові громади».

Можливості Програми «ВідновиДІМ» у ремонті пошкодженого житлового сектору

Відмітив необхідність регулярної трансформації Програми «ВідновиДІМ» і Юрій Гусаков, співзасновник і керуючий партнер Центру житлового фонду та розвитку підприємств м. Миколаїв. Наразі у місті пошкоджені 874 багатоквартирні будинки, з них у 300 створені ОСББ. Загалом вони вже подали до Фонду понад 100 заявок на участь у Програмі «ВідновиДІМ». Наразі схвалена 51 заявка на 94,6 млн грн.

«Такій активності місцевих ОСББ сприяє довіра до Фонду, адже багато з них раніше брали участь у Програмі “Енергодім”, — прокоментував він. — Крім того, важливе і своєчасне реагування Фонду на потреби потенційних учасників цієї ініціативи. Зокрема, надання ОСББ можливості подавати серед документів для участі у Програмі не рішення загальних зборів, а протокол правління ОСББ. Це була необхідність. Адже з таких міст, як Миколаїв, багато людей виїхали, а відновлювати будинки потрібно. Звісно, ми стикалися з проблемами воєнного часу, наприклад з нестачею підрядних організацій. Адже навесні 2022 року лінія фронту проходила за 20 км від Миколаєва. Але сьогодні у місті вже працюють підрядники, зокрема з інших регіонів — Одещини та Київщини. Внаслідок такого обміну досвідом якість робіт залишається на досить високому рівні».

Можливості Програми «ВідновиДІМ» у ремонті пошкодженого житлового сектору

Приєдналася до обговорення процесу ремонту житлових будинків Юлія Самойлова, голова Фонду «Сприяння», яка розповіла про масштаби руйнувань у Харкові. 150 тисяч мешканців міста втратили житло внаслідок постійних обстрілів — тут пошкоджені понад 3500 будинків. І ця цифра постійно зростає — ворог продовжує тероризувати місто. «Наразі ми популяризуємо створення ОСББ, адже це умова участі й у Програмі Фонду енергоефективності, — розповіла вона. — Активно працюємо з тими будинками, які виявили бажання взяти участь у Програмі “ВідновиДІМ”. Ремонтувати будинки потрібно якнайшвидше, адже вони продовжують руйнуватись внаслідок атмосферного впливу. На жаль, у багатьох пошкоджені несучі конструкції, тому вони поки не можуть приєднатися до Програми Фонду».

Нагадаємо, що сьогодні брати участь у Програмі «ВідновиДІМ» можуть будинки без таких пошкоджень. Якщо вони наявні, їх потрібно усунути до приєднання до цієї ініціативи. За отриманий грант, максимальна сума якого становить 7,9 млн грн, ОСББ можуть замінити або відремонтувати вікна, блоки балконних і зовнішніх дверей, відремонтувати пошкоджені фасади і покриття, обладнання дахових котелень та інженерних мереж, провести ремонтно-відновлювальні роботи внутрішнього опорядження у під’їздах, встановити пандуси та підйомники.

Можливості Програми «ВідновиДІМ» у ремонті пошкодженого житлового сектору

Про досвід ремонту значно пошкоджених будинків розповів учасникам заходу Валентин Тищенко, голова правління ОСББ «Тургенівська, 66-Б» з Ірпеня. У його управлінні — 22 будинки, 10 з яких постраждали від обстрілів. У них були пошкоджені несучі конструкції, ремонтувати які мешканці почали за власні кошти, згодом міська влада допомогла матеріалами, що дозволило пришвидшити роботи. Коли ці роботи завершили, ОСББ приєдналося до Програми «ВідновиДІМ». «За отриманий грант ми змогли повністю завершити ремонт, — поділився він. — Якщо раніше будинок був утеплений пінопластом, сьогодні він утеплений мінеральною ватою, що дає змогу економити тепло і платити менші суми за комунальні послуги. Також ми встановили якісні двокамерні енергозберігаючі вікна, відновили всі інженерні мережі. Це забезпечило швидке повернення мешканців додому».

Допомагають відновлювати будинки за принципом «краще, ніж було» учасникам Програми «ВідновиДІМ» вимоги, встановлені Фондом енергоефективності до матеріалів, що використовуються під час ремонтів. Крім того, виконані роботи обов’язково верифікуються, що гарантує високий рівень якості ремонтів. Наразі Фонд отримав від ОСББ 450 заявок на участь у цій Програмі на загальну суму майже 900 млн грн. Приєднатися до неї можуть ОСББ з усіх куточків країни, будинки яких пошкоджені внаслідок обстрілів.

Детально про Програму «ВідновиДІМ».