Програма «ВідновиДІМ»: перші відновлені будинки

У місті Ірпінь на Київщині відновили перші чотири будинки, ОСББ яких брали участь у Програмі «ВідновиДІМ». Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків «ЗАТИШНИЙ 2020» і «ЖК НОВО-ОСКОЛЬСЬКИЙ» подали заявки на участь у Програмі одразу після запуску її пілотного етапу. 21 листопада Фонд енергоефективності вже отримав перші заявки — минуло два місяці, і мешканці будинків знову можуть повертатись у повністю відновлені оселі. 

«Пілотний етап Програми “ВідновиДІМ”, який реалізується на території чотирьох областей — Київської, Житомирської, Чернігівської та Сумської, продемонстрував актуальність такої ініціативи, — прокоментував Єгор Фаренюк, директор Фонду енергоефективності. — Заявки на участь вже подали 58 об’єднань співвласників багатоквартирних будинків. Очікувана сума грантів за ними — понад 127 млн гривень. Загалом на реалізацію пілотного етапу Європейський Союз наразі виділив 5 млн євро. Досвід перших відновлених будинків доводить ефективність обраного підходу — гранти виплачуються швидко і покривають 100% необхідних витрат. Війна зруйнувала домівки мільйонів українців, і серед актуальних завдань Фонду — надати їм можливість повернутися додому у безпечне житло. Програму плануємо розширити й на інші області, адже є багато запитів від ОСББ, які також постраждали від російської агресії».

Внаслідок воєнних дій в ірпінських семиповерхівках 2014 року будівництва (ЖК «Ново-Оскольський») були пошкоджені фасад і теплоізоляція стін, деформовані віконні та дверні рами, частково зруйновані міжкімнатні перегородки і сходовий майданчик. У межах участі у Програмі «ВідновиДІМ» один будинок ОСББ отримає грант у розмірі 5 млн 416 тис. гривень, другий — 1 млн 608 тис. гривень (наразі перерахована перша частина гранту — 70%). У будівлях відремонтували фасади, відновили зруйновані інженерні системи, замінили блоки віконних і балконних дверей, зовнішніх і внутрішніх тамбурних дверей.

Шестиповерхові будинки ЖК «Затишний» в Ірпені, побудовані 2017 року, також зазнали значних ушкоджень — руйнування та посічення теплоізоляції зовнішніх стін, окремих віконних і дверних рам, склопакетів, отвори і тріщини у штукатурці. На усунення цих руйнувань один будинок отримає грант у розмірі 2 млн 425 тис. гривень, другий — 3 млн 93 тис. гривень (наразі перерахована перша частина гранту — 70%). 

Програма «ВідновиДІМ» надає гранти на безоплатній і безповоротній основі — 100% вартості робіт і матеріалів для відновлення пошкоджених внаслідок війни будинків. Простий та ефективний механізм реалізації дає змогу максимально швидко організовувати процес: ОСББ отримує 70% суми авансом (розгляд заявки — 15 днів) і виконує необхідні роботи, після завершення яких (розгляд заявки — 15 днів) 30% дофінансовуються. Реалізують Програму Фонд енергоефективності спільно з International Finance Corporation (IFC).

Живете у Київській, Житомирській, Чернігівській або Сумській області? Ваш будинок, у якому створене ОСББ, пошкоджений внаслідок воєнних дій? Хочете взяти участь у Програмі «ВідновиДІМ»? За консультацією звертайтеся до Відділу супроводу проєктів Фонду енергоефективності за телефоном +38 (044) 222-95-90 або на електронну пошту support@eefund.org.ua. Завжди раді допомогти!

Дізнатися більше про Програму «ВідновиДІМ» можна на сайті