Питання відбудови обговорили на конференції “Відбудова України. Чому не слід відкладати до перемоги”

22 квітня “Економічна правда” спільно з Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури провела конференцію “Відбудова України. Чому не слід відкладати до перемоги”. Захід об’єднав представників влади, керівників державних установ та донорських організацій, які займаються відбудовою України.

Відкрив конференцію Олександр Кубраков, віце-премʼєр з відновлення, який окреслив основний фокус відбудови країни. Кубраков висловив сподівання, що до початку нового опалювального сезону Україна встигне частково відремонтувати пошкоджену росіянами енергетичну інфраструктуру.

На першій панелі, присвяченій відбудові житла, Єгор Фаренюк, директор Фонду енергоефективності розповів про поточний стан реалізації програми “ВідновиДІМ”, зокрема, він наголосив, що Фонд очікує на додаткове фінансування у розмірі 800 млн грн від міжнародних донорів (ЄС) на Програму “ВідновиДІМ”. Крім того, очільник установи наголосив, що до питання відбудови необхідно застосовувати комплексний підхід на рівні держави, бо одним інструментом неможливо охопити таку велику задачу, яка нині стоїть перед країною. Треба зрозуміти хто займається і чим і тільки так ми синхронно разом відбудуємо країну. 

Також Єгор Фаренюк розповів про найближчі плани Фонду, зокрема, про запуск нової Програми “ГрінДІМ”, яка має стати рятівною для багатьох ОСББ у умовах постійного знищення ТЕЦ. “Програма “ГрінДІМ” напрочуд важлива, я би сказав це питання національного рівня.  По-перше – це питання енергетичної безпеки та енергонезалежності, адже будинки стають більш стійкими до перебоїв у постачанні та коливань цін на енергоносії. По-друге, це сприяє децентралізації, адже вони можуть генерувати власну електроенергію, зменшуючи свою залежність від централізованих мереж електропостачання. Наша програма дозволить мешканцям багатоквартирних будинків мати надійну заміну централізованим системам електро та енергопостачання” – заявив Єгор Фаренюк.

У межах пілотного етапу цієї ініціативи гранти можна буде отримати на встановлення теплових насосів і сонячних станцій, а також супутнього до них обладнання — інверторів та акумуляторів. Це, на жаль, не дозволить повністю забезпечити всі потреби будинку, але принаймні допоможе працювати ІТП та забезпечити будинки ГВП.  

Крім того, до дискусії першої панелі долучилась і Олена Шуляк, голова партії “Слуга народу”, яка навела останні дослідження щодо існуючих потужностей,швидкого відновлення, зокрема,  90% будівельних матеріалів, які будуть необхідні Україні для відбудови, можна виробляти в Україні. Нові виробничі потужності принесуть Україні 100 тисяч робочих місць, 16 млрд доларів доданої вартості і до 5 млрд доларів податків.

Нагадаємо, нещодавно Фонд взяв участь у щорічному форумі “Recovery Construction Forum”