Форум «Енергоефективність та відновлення житлового сектору»: актуальні виклики та напрями розвитку

Форум «Енергоефективність та відновлення житлового сектору: можливості, практика та перспективи», який Фонд організував у межах Міжнародної будівельної та інтер’єрної виставки KyivBuild Ukraine, став майданчиком для обговорення реалізації програм «Енергодім» та «ВідновиДІМ» в умовах війни.

«Реалії сьогодення — повномасштабна війна, дефіцит коштів, зміна цін на енергоносії — підштовхують нас шукати нестандартні підходи, — прокоментував Дмитро Петрунін, начальник Управління енергоефективності Міністерства розвитку громад територій та інфраструктури України. — Ми постійно ведемо перемовини з міжнародними партнерами щодо нових і наявних програм, зокрема тих, які реалізує Фонд енергоефективності. Так, минулого року відбулося спрощення Програми “Енергодім”, її учасники тепер можуть отримувати авансування. Також розширилася географія та перелік заходів Програми “ВідновиДІМ”. Маємо постійно адаптувати механізми допомоги до нових викликів. ОСББ як найактивнішим представникам житлового сектору бажаю терпіння — гарантуємо підтримку і надалі, зокрема шляхом реалізації програм Фонду енергоефективності».

До участі у Форумі долучилися профільні підприємства та організації, а також представники громад з різних регіонів, зокрема Миколаївщини, Харківщини, Львівщини, Дніпропетровщини та Київщини. Учасники тематичних панелей дізналися все про можливості програм «Енергодім» і «ВідновиДІМ». ОСББ, які вже завершили проєкти у межах цих ініціатив, поділилися власним досвідом термомодернізації багатоповерхівок та ремонту будинків, пошкоджених внаслідок війни. Крім того, потенційні учасники програм дізналися про шляхи отримання додаткової фінансової допомоги — кредитування ГЛОБУС БАНКу, безвідсоткові позики у револьверних фондах, регіональні програми підтримки.

Під час Форуму відбулося і підписання Меморандуму про співпрацю між Фондом енергоефективності та КП «Фонд модернізації та розвитку житлового фонду міста Києва», яке надає фінансову підтримку співвласникам багатоквартирних будинків у напрямах ремонту та підвищення рівня енергоефективності будівель. Основна мета цього документу — консолідація зусиль, спрямованих на впровадження  заходів з енергоефективності у житловому фонді.

«Це нова сторінка у взаємодії з ОСББ Києва, — зазначив Єгор Фаренюк, директор Фонду енергоефективності. — Сьогодні будь-які фінансові інструменти мають надзвичайно важливе значення, адже після початку повномасштабної війни проблема фінансування впровадження енергоощадних заходів постала особливо гостро. Зараз як ніколи важливо об’єднувати можливості для відновлення та енергомодернізації нашої країни. Маю великі сподівання, що разом зможемо досягти бажаного результату, що дедалі більше місцевих ОСББ приєднуватимуться до ініціатив Фонду та змінюватимуть якість життя у своїх будинках».

Нагадаємо, що учасники Програми «ВідновиДІМ» отримують грант, що покриває 100% вартості проєктів. Виготовлення проєктно-кошторисної документації не компенсується за рахунок гранту — в пригоді стає допомога з інших джерел. Учасники Програми «Енергодім» сьогодні отримують гранти, які компенсують 40% вартості проєктів, решту суму ОСББ також можуть залучати з інших джерел. Наразі Фонд реалізує основний етап Програми «ВідновиДІМ», а також приймає заявки за спрощеним пакетом заходів «А» Програми «Енергодім».

Детально про програми «Енергодім» і «ВідновиДІМ».