Історії успіхуPost->IDНовини

Відновлення ірпінського будинку ОСББ «Варшавська-95Ж»

Двоповерховий будинок ОСББ «Варшавська-95Ж» зазнав пошкоджень під час багаторазових ракетних обстрілів Ірпеня на початку березня 2022 року. Фасад будівлі із шістьма квартирами, покриття, вікна та двері — все це потребувало ремонту або заміни. Дізнавшись про Програму «ВідновиДІМ» Фонду енергоефективності, мешканці вирішили приєднатися до неї, щоби мати змогу повернутися додому.

«Взимку 2022-го, майже одразу після запуску Програми, в Бучі представники Фонду проводили семінар щодо можливостей цієї ініціативи, де я дізнався про умови участі, — розповідає Антон Воробйов, помічник голови ОСББ “Варшавська-95Ж”. — Ми почали готувати необхідні документи, і у травні 2023 року подали заявку до Фонду. Цей процес був доволі простий, адже наш проєкт не потребував проходження державної експертизи, його вартість — 947,3 тис. грн. Саме такий грант ми отримали, що дозволило відновити будинок. Сьогодні майже всі мешканці нашої двоповерхівки повернулися до своїх квартир. Головний етап ремонту завершений».

За отриманий грант в ірпінському будинку замінили віконні та балконні блоки, зовнішні та внутрішні двері, відремонтували фасад і покриття будівлі. Проєкт завершили вже на початку жовтня минулого року — для відновлення знадобилося трохи більше чотирьох місяців. Наразі мешканці будинки планують подати заявку до Фонду енергоефективності на повторну участь у Програмі, щоби провести ремонт у місцях загального користування, які також були пошкоджені внаслідок ворожих обстрілів.

«Ми постійно аналізуємо потреби наших бенефіціарів та вносимо відповідні зміни до Програми “ВідновиДІМ”, — коментує Єгор Фаренюк, директор Фонду енергоефективності. — Так, наприкінці грудня минулого року ми розширили перелік заходів, які можуть реалізувати її учасники. Відтепер за отримані кошти можна провести і ремонтно-відновлювальні роботи в під’їздах, і забезпечити безперешкодний доступ для маломобільних груп населення — встановити пандуси та підйомники. Відповідно, збільшився і максимальний розмір гранту до 7,9 млн грн на один об’єкт. Також ОСББ отримали можливість повторно брати участь у Програмі, якщо будинок знову був пошкоджений або якщо після розширення переліку прийнятних заходів ОСББ хоче впровадити такі заходи, які не були впроваджені раніше».

Механізм Програми «ВідновиДІМ», покликаний сприяти якнайшвидшим ремонтам, залишається сталим: 70% суми гранту ОСББ отримують авансом одразу після приєднання до грантового договору, 30% — після завершення всіх робіт. Брати участь у Програмі можуть будинки, у яких не пошкоджена механічна стійкість несучих конструкцій. Якщо такі пошкодження наявні, їх необхідно усунути до участі у цій ініціативі.

Наразі Фонд отримав понад 420 заявок на участь у Програмі «ВідновиДІМ» — це 36 398 домогосподарств. Понад 250 проєктів повністю або частково завершені. Розмір грантів за всіма проєктами сягає 805,7 млн грн, з них 353,4 млн грн Фонд вже виплатив. Нагадаємо, що зараз до Програми можуть приєднатися ОСББ з усієї України, крім тимчасово окупованих територій і територій активних бойових дій.

Детально ознайомитися з останніми змінами у Програмі «ВідновиДІМ».