Історії успіхуPost->IDНовини

Термомодернізація двох будинків ОСББ «ЛІСНА-1»

У складі Новояворівського ОСББ «ЛІСНА-1» — два будинки, розташовані на вулиці Вербицького. Панельні дев’ятиповерхівки 1986 та 1992 років побудови мали великі тепловтрати, що впливало і на комфорт життя у них, і вимагало невиправданих фінансових вкладень під час опалювального сезону. Тому співвласники вирішили діяти і звернулися до Фонду енергоефективності. Новояворівськ Львівської області — серед найбільш активних учасників Програми «Енергодім», тому про цю ініціативу у місті знають усі.

«У цих двох багатоповерхівках були спільні проблеми, усунення яких потребувало негайних дій, — коментує Галина Джулай, колишня управителька будинків, а наразі перша заступниця міського голови Новояворівська. — На загальних зборах із співвласниками ухвалили рішення, що будинки необхідно термомодернізувати. Потім провели енергоаудит, який підтвердив доцільність таких робіт. У багатоповерхівках необхідно було встановити індивідуальні теплові пункти, щоби надати мешканцям можливість регулювати температуру залежно від погодних умов. Також потрібно було встановити регулювальні клапани, адже одні стояки перегрівалися, інші — недогрівалися. Була потреба й в утепленні труб — багато тепловтрат фіксували у підвалах та у місцях загального користування. Вікна на сходах також потребували заміни на енергозберігаючі. Фактично за рік ми завершили всі роботи — останні виплати від Фонду отримали влітку 2022 року. Співвласники задоволені — в опалювальний період економія сягає 50%. Звичайно, зросла і вартість житла у будинку. Якщо до проведених робіт власники кількох квартир збиралися продавати їх, після вони відмовилися від такої ідеї — тепер тут тепло, гарно та економно».

Основні показники проєкту ОСББ «ЛІСНА-1»

Вербицького 1

Загальна вартість — понад 11,7 млн грн, з яких понад 8,2 млн грн — грант, виплачений Фондом енергоефективності.

Власний внесок співвласників будинку — понад 3,5 млн грн.

Вартість робіт для однієї квартири (площа — 60 м²) —21,7 тис. грн.

Заощадження після проведених робіт:

Скорочення споживання енергії — 46,2%.

Річна економія коштів на потреби опалення всього будинку — понад 1,5 млн грн.

Середня річна економія коштів на потреби опалення однієї квартири (площа — 60 м²) — 9,1 тис. грн.

Річне скорочення викидів СО2 — 317,6 т/рік.

Вербицького 1А

Загальна вартість — понад 6,7 млн грн, з яких понад 4,7 млн грн — грант, виплачений Фондом енергоефективності.

Власний внесок співвласників будинку — 2 млн грн.

Вартість робіт для однієї квартири (площа — 60 м²) — 19,6 тис. грн.

Заощадження після проведених робіт:

Скорочення споживання енергії — 42,9%.

Річна економія коштів на потреби опалення всього будинку — 820,4 тис. грн.

Середня річна економія коштів на потреби опалення однієї квартири (площа — 60 м²) — 7,9 тис. грн.

Річне скорочення викидів СО2 — 169,1 т/рік.

Для досягнення якнайкращого результату ОСББ «ЛІСНА-1» вибрало пакет заходів «Комплексний» Програми «Енергодім». У будинках встановили вузли комерційного обліку теплової енергії та індивідуальні теплові пункти, теплоізолювали трубопроводи системи внутрішнього та гарячого теплопостачання в неопалюваних приміщеннях, провели гідравлічне балансування системи опалення, виконали комплекс робіт із теплоізоляції та улаштування зовнішніх стін, замінили тамбурні двері та віконні блоки  у місцях загального користування. 

Та на цьому співвласники будинків не зупиняються — вже будують плани щодо подальшого покращення умов життя у своїх багатоповерхівках. «Минулого року взимку під час вимкнення світла у будинку, який розташований на вулиці Вербицького 1, мали проблеми з опаленням, — розповідає Галина Джулай. — Це найбільший за кількістю мешканців будинок у місті (144 квартири!) — електронасоси не працювали. Тому вже думаємо про встановлення на даху сонячних панелей, щоби за будь-яких умов ІТП міг продовжувати функціонувати, щоби було світло у під’їздах. Такий проєкт теж хочемо реалізувати з Фондом енергоефективності. Вже знаємо, що серед його планів — запуск Програми “ГрінДІМ”, яка передбачає надання грантів, зокрема, на встановлення сонячних панелей. Чекаємо на впровадження такої можливості».

Наразі Фонд приймає заявки на участь у Програмі «Енергодім» за спрощеним варіантом пакету «А», який має один обов’язковий захід — встановлення або модернізація індивідуального теплового пункту. Максимальна сума гранту — 2 млн грн. Термін реалізації проєктів — до 9 місяців з можливістю продовження ще на 3 місяці.

У вас виникли запитання? Ми радо надамо відповіді на них. За консультацією звертайтеся до регіональних радників Програми підтримки Фонду енергоефективності IFC та до відділу супроводу проєктів (+38 044 222-95-90, support@eefund.org.ua).