Меморандум Фонду енергоефективності та Охтирської міської ради

Сьогодні, 11 липня Фонд підписав меморандум про співпрацю з Охтирською міськрадою. Головна мета сторін — об’єднання зусиль для впровадження енергоефективних заходів у житловому фонді та реалізації програм з відновлення будинків, зруйнованих або пошкоджених внаслідок збройної агресії російської федерації проти України.

 

«Спільна робота з місцевими громадами задля відбудови країни і побудови її енергонезалежного майбутнього надзвичайно важлива, — коментує Єгор Фаренюк, директор Фонду енергоефективності. — Сумська область, яка значно постраждала від бойових дій, потребує особливої уваги — як у напрямі ремонту пошкоджених будинків, так і у напрямі поліпшення умов проживання у всіх багатоповерхівках. Впровадження енергоефективних заходів дасть змогу мешканцям Охтирки суттєво економити ресурси, отже — зменшити витрати на комунальні послуги, покращити зовнішній вигляд будівель, подовжити строк їхньої експлуатації та загалом підвищити рівень комфорту у них. Відновлення житлового фонду територіальної громади вже розпочалося — у Програмі “ВідновиДІМ” Фонду беруть участь 8 ОСББ з Охтирки».

Меморандум Фонду енергоефективності та Охтирської міської ради

Серед планів Фонду та Охтирської міськради — проведення тренінгів, практикумів із залученням фахівців українських і міжнародних структур, навчання представників ОСББ, об’єднаних територіальних громад, органів місцевого самоврядування, місцевих державних (військових) адміністрацій. Разом планують розробляти методичні рекомендації щодо реалізації заходів з енергоефективності та матеріали щодо порядку дій у разі пошкодження або руйнування будинків внаслідок бойових дій. Це дасть змогу популяризувати енергоефективні ініціативи та поширити інформацію щодо можливостей відновлення житла.

«Ми усвідомлюємо необхідність створення центрів навчально-консультаційної допомоги, зокрема для пріоритетної форми управління — ОСББ, — зазначає Єгор Фаренюк. — Надання кваліфікованих консультацій і проведення роз’яснювальної роботи значно пришвидшить реалізацію важливих ініціатив. Часто українці просто не знають, де отримати фінансову допомогу, наприклад на ремонт будинків. Натомість такі можливості вже є, серед них — Програма “ВідновиДІМ” Фонду енергоефективності. Крім того, важливо разом напрацьовувати проєкти нормативно-правових актів, спрямованих на вдосконалення законодавства для більш ефективного впровадження реформ з енергоефективності та для регулювання робіт з ремонту будинків».

Наразі Фонд енергоефективності реалізує дві програми: «Енергодім», у межах якої ОСББ отримують гранти — від 40 до 70% вартості енергоефективних проєктів, та «ВідновиДІМ», що компенсує 100% робіт з відновлення пошкоджених внаслідок війни будинків. Учасниками Програми «Енергодім», яка діє з 2019 року, стали майже 65 000 домогосподарств, яким Фонд компенсував понад 885 млн грн. Учасниками Програми «ВідновиДІМ», що стартувала у листопаді 2022 року, вже є понад 7500 домогосподарств. Розмір грантів за поданими проєктами — близько 290 млн грн.

Нагадаємо, на Сумщині вже ремонтують пошкоджені внаслідок війни будинки.