Фонд енергоефективності підписав Меморандуми про співпрацю із ключовими асоціаціями міст

4 червня відбулася церемонія підписання Меморандуму про співпрацю між ДУ “Фонд енергоефективності” та представниками ключових асоціацій міст та ОТГ.

Підписантами стали Юлія Головатюк-Унгуряну, директор Фонду енергоефективності та Володимир Гаразд, президент Асоціації “Енергоефективні міста України”, Олександр Слобожан, виконавчий директор ВАОМС “Асоціація міст України”, Григорій Рудюк, заступник голови Асоціації “Об’єднаних територіальних громад”, Володимир Удовиченко, президент Громадської організації “Клуб мерів” та Катерина Проценко, виконавчий директор Всеукраїнської громадської організації “Асоціація малих міст України”.

За словами Геннадія Зубка, Віце-прем’єр-міністра України – Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, муніципальні програми співфінансування енергоефективних заходів можуть суттєво допомогти ОСББ у реалізації енергоефективних заходів. Наприклад в разі, якщо вартість деяких робіт не може відшкодувати Фонд ЕЕ.

Підписання меморандуму з асоціаціями міст

Муніципалітети – ключова ланка у просуванні енергоефективності та запуску проектів в рамках Фонду енергоефективності в регіонах. Для успіху й швидкого темпу нам потрібна синергія зусиль: держава, плюс муніципалітети, плюс ОСББ, плюс місцевий бізнес! Саме муніципалітети мають дати сигнал і поштовх енергоаудиторам, енергосервісним, будівельним та проектним компаніям на місцях, – підкреслив Геннадій Зубко.

Про програму Фонду ЕЕ розповіла учасникам Юлія Головатюк-Унгуряну, директор Фонду. На її думку, реалізація спільних програм Фонду з місцевими та державними органами влади допоможе залучити до процесу модернізації житлового фонду України більше учасників.

Обсягу фінансування Фонду, який є сьогодні, звісно, не вистачить на модернізацію усього житлового фонду країни. І саме місцева влада може допомогти із вирішенням цього питання, розробивши спільно з Фондом енергоефективності програми з ЕЕ заходів, – сказала Юлія Головатюк-Унгуряну.

Окрім підписання Меморандуму, відбулося обговорення проекту Програми часткового відшкодування вартості заходів з енергоефективності “Енергомодернізація багатоквартирних будинків” з представниками учасниками круглого столу.

Підписання меморандуму з асоціаціями міст

За словами Наталії Олійник, президента Асоціації голів ОСББ, повинно бути більше муніципальних програм з підтримки ОСББ. “Ми готові до співпраці в кожному місті та селищі. Необхідно, щоб усі гілки місцевої влади долучалися до реалізації спільних дій з ЕЕ. Людям в регіонах треба допомагати і супроводжувати їх”, – зазначила Наталія Олійник.

Про роботу регіональних консультантів, допомогу ОСББ розповіли Світлана Тімшина, Керівник проекту “Об’єднання співвласників будинків для впровадження сталих енергоефективних рішень” (HOUSES), UNDP та Михайло Павличенко, керівник діяльності в регіонах, програми IFC “Енергоефективність в Україні”.

Консультанти працюють в кожному регіоні України, їхні контакти можна знайти на сайті Фонду енергоефективності за