Обговорення розвитку програм Фонду на XІ Засіданні Координаційної ради донорів

Учасники XІ Засідання Координаційної ради донорів Фонду енергоефективності обговорили поточний стан реалізації програм Фонду та оновлення, яких вони потребують. Під час заходу, зокрема, внесли зміни до Грантової політики у частині реалізації Програми «ВідновиДІМ». Перелік заходів розширився — тепер ОСББ зможуть робити ремонти у місцях загального користування, встановлювати у будинках пандуси і підйомники. Крім того, під час зустрічі погодили загальні засади нової Програми «ГрінДІМ», покликаної стимулювати використання альтернативних джерел енергії.

До фахової дискусії долучилися посол Європейського Союзу в Україні Катаріна Матернова, представники Федерального міністерства економіки та захисту клімату Німеччини (BMWK), Міжнародної фінансової корпорації (IFC), проєкту GIZ «Підтримка національного Фонду енергоефективності та програми екологічних реформ (S2I) в Україні». Засідання пройшло під головуванням віцепрем’єр-міністра — міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександра Кубракова за участю мультидонорського трастового фонду — Європейського Союзу та уряду Німеччини.

Швидку реакцію на події у країні та оперативний запуск Фондом енергоефективності Програми «ВідновиДІМ» відзначила Катаріна Матернова. На думку посла Європейського Союзу в Україні, ця Програма вже продемонструвала гарні результати у відбудові пошкоджених внаслідок обстрілів будинків. Європейський Союз і надалі підтримуватиме цю ініціативу, розширюючи перелік заходів, які можуть впроваджувати ОСББ, а також спрощуючи механізм участі у ній. Беріт Курнатовскі, заступниця керівника департаменту «Міжнародна кліматична ініціатива» Федерального міністерства економіки та захисту клімату Німеччини, засвідчила підтримку подальшого розвитку Фонду та його програм, особливо спрямованих на досягнення кліматичних цілей.

У межах Програми «ВідновиДІМ» Фонд отримав понад 240 заявок на загальну суму майже 500 млн грн. Зокрема, 200 млн вже виплатив ОСББ — 140 проєктів повністю або частково завершені. Наприкінці вересня територія цієї Програми розширилася на всю Україну, отже до кінця року Фонд планує отримати понад 300 нових заявок на участь у ній, а також повністю відновити 200 будинків.

Обговорення розвитку програм Фонду на IX Засідання Координаційної ради донорів

Віцепрем’єр-міністр — міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков подякував партнерам за підтримку Фонду енергоефективності. «Відновлення зруйнованого житла має відбуватися за нашим ключовим принципом відбудови — Build Back Better, — прокоментував він. — Одна зі складових цього — забезпечення енергоефективності житлового фонду, що зробить його не тільки екологічнішим, комфортнішим, сучаснішим, а й наблизить до європейських стандартів. Досягти цього можливо, зокрема, завдяки проєктам, що впроваджуються за Програмою “Енергодім”. Також завдяки Програмі “ВідновиДІМ” співвласники пошкоджених будинків можуть отримати грант на відновлення, що покриває 100% вартості витрат на роботи і будівельні матеріали. Впроваджуватиметься і нова Програма “ГрінДІМ”, спрямована на підтримку застосування відновлюваних джерел енергії в житловому секторі. Вперше за час роботи Фонду у Програмі зможуть взяти участь і приватні домогосподарства, а не лише багатоквартирні будинки».

Українські ОСББ, які беруть участь у Програмі «Енергодім», вже повністю або частково завершили 295 проєктів. Ще 364 проєкти готуються до будівельних робіт. «Їхнє впровадження значно пришвидшать останні зміни, які ми затвердили завдяки спільній роботі з партнерами, — зазначив Єгор Фаренюк, директор Фонду енергоефективності. — Відтепер ОСББ можуть отримати авансування на рівні 30%, крім того, власний внесок бенефіціарів зменшений вдвічі. Також ми розширили перелік заходів спрощеного пакету “А”, який передбачає енергомодернізацію інженерних систем. Це встановлення індивідуальних теплових пунктів, утеплення трубопроводів і заміна вікон у місцях загального користування. Для уникнення корупційних ризиків ми затвердили питомі граничні вартості для всіх енергоефективних заходів — вони пройшли перевірки Київського науково-дослідного інституту судових експертиз. Основна проблема імплементації проєктів у межах цієї Програми — відсутність фінансування. Та останні зміни зменшать рівень навантаження на ОСББ. Сприятиме розв’язанню проблеми і підписання угоди з ГЛОБУС БАНКом, який вже кредитує ОСББ під 16% річних. Наступного року очікуємо отримати близько 100 нових заявок за спрощеним пакетом “А”. Відкритим питанням залишається поповнення статутного капіталу для прийому нових комплексних заявок за Програмою».

Обговорення розвитку програм Фонду на IX Засідання Координаційної ради донорів

Всі учасники зустрічі погодилися із необхідностю забезпечення ефективного впровадження енергоефективних заходів у житловому секторі. Це сприятиме не тільки подоланню викликів повномасштабної війни, а й інтеграції України до європейського співтовариства.