Презентація можливостей Фонду на Всеукраїнському форумі управителів багатоквартирними будинками

Фонд енергоефективності взяв участь у Всеукраїнському форумі управителів багатоквартирними будинками, який відбувся у Трускавці. Роль управителів у відновленні житла, пошкодженого внаслідок бойових дій, обговорили представники центральних органів влади та місцевого самоврядування, підприємств і ФОПів, що здійснюють управління будинками, голови правлінь і керівники асоціацій ОСББ.

Юлія Сабатюк, голова Наглядової ради Фонду енергоефективності, розповіла учасникам Форуму про головні напрями роботи Фонду і можливості, які отримують його бенефіціари. «Важливо зазначити, що брати участь у програмах Фонду — і “ВідновиДІМ”, і “Енергодім” — можуть виключно будинки, в яких створені ОСББ, — зазначила вона. — Ми цілком розуміємо запит управителів щодо участі у наших програмах і робимо все, щоби це стало можливо. Проте сьогодні ОСББ — наші єдині бенефіціари. Це вимога міжнародних партнерів, які в межах співпраці з Фондом надають українцям надзвичайно велику фінансову і консультативну підтримку — як у процесі енергомодернізації будинків, так і у процесі відновлення житла, пошкодженого внаслідок збройної агресії росії. Наразі міжнародні донорські організації розглядають ОСББ як найбільш надійну форму управління багатоквартирними будинками, що спонукає співвласників бути активними та відповідальними в ухваленні рішень щодо спільного майна. Втім, створене ОСББ для надання послуг з управління багатоквартирним будинком може вибрати управляючу компанію — і у такий спосіб долучатися до участі у програмах Фонду».

Наразі Фонд енергоефективності реалізує два напрями — надає гранти на енергомодернізацію будинків і на проведення будівельних робіт з відновлення багатоповерхівок, пошкоджених внаслідок війни. Фінансову донорську підтримку Фонду забезпечують Європейський Союз та уряд Німеччини. Програму «Енергодім», у межах якої ОСББ можуть отримати до 70% компенсації енергоефективних заходів, Фонд реалізує з 2019 року. Відтоді у ній взяли участь 65,5 тис. домогосподарств. Орієнтована сума грантів — 4,5 млрд грн, з яких 871,4 млн грн компенсовані за рахунок грантів. У листопаді 2022 року Фонд запустив нову Програму «ВідновиДІМ», учасники якої отримують грант на безоплатній та безповоротній основі у розмірі 100% вартості матеріалів і робіт. Це реальна можливість для ОСББ отримати фінансування на ремонт житла, що зазнало пошкоджень внаслідок бойових дій, та підвищити його енергоефективність.

Щоби допомогти ОСББ швидко та ефективно реалізовувати проєкти у межах програм Фонд енергоефективності запустив маркетплейс. На онлайн-майданчику можна знайти надавачів послуг (зокрема, енергоаудиторів, проєктувальників, фахівців технічного нагляду), а також перевірені підрядні організації. Крім того, тут створений каталог необхідного обладнання і будівельних матеріалів. «Запрошуємо ОСББ, будівельні компанії, виробників обладнання та матеріалів реєструватися на сайті, — прокоментувала Юлія Сабатюк. — Адже це дає змогу оперативно знаходити виконавця робіт, замовника ваших послуг або потенційного покупця ваших товарів. Управителі також можуть користуватися можливостями маркетплейсу, але без реєстрації. Наголошую, що ми і надалі ініціюватимемо включення управителів будинків до бенефіціарів наших програм».

 

Нагадаємо, нещодавно Фонд презентував ОСББ переваги маркетплейсу