Презентація Програми «ВідновиДІМ» для будівельних організацій Київської області

35 представників підрядних організацій дізналися від експертів Фонду енергоефективності про принципи дії Програми «ВідновиДІМ», пілотний етап якої реалізується з 21 листопада 2022 року. Дирекція Фонду вже схвалила 35 заявок на отримання гранту для відновлення будинків, пошкоджених внаслідок війни.

«Ми запустили Програму “ВідновиДІМ” як відповідь на ті руйнування, які принесли в Україну воєнні дії, — розповів Єгор Фаренюк, директор Фонду енергоефективності. — Сотні багатоповерхових будинків пошкоджені внаслідок агресії російської федерації. У Програмі, що покриває 100% вартості відновлювальних робіт і матеріалів, можуть брати участь виключно ОСББ — це єдині бенефіціари Фонду. Ми жодним чином не впливаємо на вибір підрядників — лише висуваємо вимоги, яким мають відповідати такі організації. Обирати того чи іншого виконавця робіт — це рішення ОСББ. Наші фахівці обробляють заявки на відповідність всім вимогам, у разі необхідності — консультують представників ОСББ щодо усунення помилок. Прозорість і відкритість залишаються пріоритетними принципами роботи Фонду».

Наразі Програма «ВідновиДІМ» фінансується коштом Європейського Союзу, який виділив на пілотний етап 5 млн євро. Учасники зустрічі обговорили можливості виконання відновлювальних робіт за фінансового сприяння місцевих бюджетів. Територіальні громади у перспективі могли б дофінансовувати заходи, які виходять за граничний розмір гранту (7,2 млн грн). Або ж фінансувати роботи, які не включені до переліку, визначеного Програмою. Сьогодні «ВідновиДІМ» компенсує заміну або ремонт пошкоджених блоків віконних і балконних дверей, зовнішніх і внутрішніх тамбурних дверей, ремонт фасадів і покрівлі будівлі, а також обладнання дахових котелень та інженерних мереж.

Представник Київської ОВА Олександр Кочурін наголосив на важливості швидкого відновлення багатоповерхівок Київщини, які зазнали значних руйнувань під час наступу російських військ. Бізнесова будівельна галузь Київської області отримала інформацію щодо проведення експертизи пошкоджених будинків, складання договірних цін і нюансів фотофіксації, а також ознайомилась із вимогами до підрядних організацій та матеріалів.

Дмитро Сирих, начальник відділу верифікації Фонду енергоефективності, зазначив, що будинки із пошкодженням несучих конструкцій можуть брати участь у Програмі «ВідновиДІМ» тільки після усунення таких пошкоджень. «Для визначення масштабів руйнувань ОСББ замовляє звіт з технічного обстеження, який є основою для складання проєктної документації — дефектного акта, пояснювальної записки і кошторису, — прокоментував він. — Звертаю увагу, що ми встановили граничні вартості будівельних робіт, які включають матеріали та обладнання. Всі пошкодження будинку та проведені ремонтні роботи мають бути підтверджені за допомогою фотоматеріалів».

Встановлення вимог до матеріалів і підрядних організацій — крок, який допоможе забезпечувати високий рівень відновлювальних робіт. Експерти технічного офісу Фонду енергоефективності проконсультували учасників щодо цих нововведень. Так, мінімальна монтажна товщина віконних конструкцій в опалювальних приміщеннях має становити 70 мм, мінімальна товщина двокамерного склопакета — 32 мм. Гранична питома вартість робіт, що включає вартість вікна та матеріалів, необхідних для реалізації будівельних робіт зі встановлення віконної конструкції, не повинна перевищувати 8000 грн/м². Підрядні ж організацій зобов’язані працювати у будівельній галузі не менше трьох років, мати досвід виконання не менше трьох аналогічних договорів протягом останніх трьох років (або на об’єктах класу наслідків СС3). Крім того, вони не можуть бути зареєстровані на окупованих територіях і територіях активних бойових дій.

Нагадаємо, нещодавно Наглядова рада Фонду внесла зміни до Програми «ВідновиДІМ».