Завдяки програмі “Енергодім” мешканці багатоквартирних будинків заощаджуватимуть до 50% вартості опалення

Участь ОСББ в програмі “Енергодім” дає змогу мешканцям багатоквартирних будинків досягати значної економії енергії, отже — заощаджувати кошти та підвищувати рівень комфорту у власних квартирах. Зокрема цієї зими учасники програми можуть заощадити до 50% вартості опалення. Про це повідомив Єгор Фаренюк, директор Фонду енергоефективності.

Він навів приклади вдалої реалізації Програми напередодні нового опалювального сезону. Зокрема ОСББ “Лазурна 50 А” (м. Миколаїв) завершило роботи за Програмою “Енергодім” загальною вартістю 12,9 млн грн, з яких понад 9 млн грн — це грант Фонду енергоефективності. Скорочення споживання енергії складає понад 31%. А річна економія коштів на потреби опалення однієї квартири складає 6 тис. грн.

ОСББ “М. Хвильового 6А” у Рівному (невеликий будинок на 6 квартир) вдалося досягти економії енергії на рівні 46,3%. Мешканці реалізували проєкт загальною вартістю 2,1 млн грн (грант Фонду — 1,1 млн грн). Кожна квартира протягом року економитиме на опаленні 10,5 тис. грн.

“Енергонезалежність однозначно має бути стратегічною ціллю розвитку сучасної України, — прокоментував Єгор Фаренюк. — Наразі для нашої держави енергетична незалежність — це питання національної безпеки. Створення умов для здатності кожного будинку мінімізувати споживання ресурсів і забезпечувати власні потреби в енергії самостійно — можливість зробити енергонезалежною всю країну”.

Єгор Фаренюк нагадав, що з самого початку повномасштабної війни Фонд енергоефективності зіштовхнувся з низкою викликів, зокрема не поповнювався статутний капітал, банки заморозили кредитування ОСББ, Відповідно було призупинено приймання заявок для участі в програмі “Енергодім” за обома пакетами, у межах яких компенсувалося від 50% до 70% вартості проєктів.

“Ми знайшли шляхи та механізми, завдяки яким вже поновили роботу за спрощеним варіантом пакета “А”, за яким надаються гранти на встановлення індивідуальних теплових пунктів, теплоізоляцію трубопроводів, заміну вікон і дверей у місцях загального користування. Це одні з найбільш доцільних та ефективних заходів зі зниження споживання теплової енергії у будинках”, – підкреслив він.

Єгор Фаренюк наголосив, що наразі механізм Програми максимально спрощений. На першому етапі ОСББ разом і заявкою на участь має подати до Фонду витяг з протоколу загальних зборів, енергетичний сертифікат будівлі та матеріали фотофіксації. На другому етапі разом із заявкою про завершення робіт — копії актів приймання виконаних будівельних робіт, енергетичний сертифікат будівлі (виготовлений після реалізації заходів), звіт за результатами перевірки впровадження проєкту з фотофіксацією і паспорт обладнання.

“Фонд компенсує ОСББ, що приєдналися до Програми «Енергодім», 40% вартості проєктів (але не більше 2 млн грн), тому додаткова допомога, зокрема банківські кредити, а також міські програми, що фінансують частину витрат, надзвичайно важлива”, – резюмував Єгор Фаренюк.

Сергій Мамедов, Голова правління ГЛОБУС БАНКУ, зауважив, що ефективність кредитування програми “Енергодім” великою мірою залежатиме від впровадження партнерських програм з відшкодування відсотків чи частини кредиту між Фондом енергоефективності, банком та органами місцевої влади. Банкір повідомив, що вже укладено відповідну угоду з Львівською обласною державною адміністрацією.

“Схожі компенсаторні, партнерські угоди планується укласти з місцевими адміністраціями Миколаєва, Вінниці, Івано-Франківська, Одеси, Рівного та інших міст. До кінця року ми плануємо укласти понад 8 таких угод”, — підкреслив експерт.

Він нагадав, що учасники програми “Енергодім” мають змогу отримати беззаставний кредит без початкового внеску під 16% терміном на 5 років, а завдяки компенсаторним програмам позичальники зменшать свої витрати. За його словами, наступного року може бути оформлено не менше 300 енергокредитів на загальну суму понад 500 млн грн, ⅔ з яких припаде саме на ті регіони, де діятимуть партнерські програми з відшкодування.

“ОСББ може отримати компенсацію до 70% витрат лише після проведення енергомодернізації. Навряд чи будь-яке об’єднання співвласників будинку має на балансі 2-3 млн грн вільних коштів, щоб самотужки провести енергомодернізацію, а вже потім розраховувати на компенсацію ⅔ витрат. Банківський кредит дає змогу почати роботи вже наступного дня після отримання коштів. А компенсаторні програми від органів місцевої влади спрямовані якраз на те, щоб суттєво зменшити відсоткове навантаження на позичальника”, — зазначив банкір.

Головною перевагою енергокредиту, як вказав фахівець, є те, що банк надає “живі” гроші на проведення необхідних робіт буквально з наступного дня після оформлення кредиту. Саме тому, на думку банкіра, у 2024 році кредитування ОСББ за програмою “Енергодім” може стати одним із ключових напрямків банківського кредитування.

Єгор Фаренюк та Сергій Мамедов вказали на низку переваг для ОСББ, які вирішать стати учасниками програми “Енергодім”:

1) участь в програмі “Енергодім” передбачає можливість проведення найпростіших робіт: від утеплення фасадів до встановлення лічильників тепла, саме тому заявку на участь у програмі можуть подати буквально всі ОСББ, хто потребує енергомодернізації;
2) процедура подачі заявки на участь у програмі “Енергодім” стала значно простіше: на першому етапі ОСББ потрібно подати заявку, витяг з протоколу загальних зборів, енергетичний сертифікат будинку з відповідними світлинами, що засвідчать стан теплового обладнання.

Подати заявку можна двома способами: а) звернувшись безпосередньо до банку-партнера, що дасть змогу одночасно подати заявку на кредит (ознайомитися з деталями можна тут); б) онлайн на сайті Фонду енергоефективності (більш детальна інформація за посиланням);

3) учасники програми “Енергодім” отримають компенсацію в розмірі до 70% від суми витрат на енергомодернізацію будинку, а економія витрат на опалення в осінньо-зимовий період може сягнути 50%;

4) участь у програмі “Енергодім” дає змогу поліпшити технічний і зовнішній стан будинку, покращити умови проживання тощо;
5) оформлення кредиту, як і отримання коштів на рахунок ОСББ, може відбутися буквально в день схвалення Фондом енергоефективності заявки ОСББ до участі в програмі;

6) У перспективі завдяки компенсаторним програмам від органів місцевої влади, ОСББ може розраховувати на часткову компенсацію відсотків або частини отриманого кредиту;

7) Разом з кредитом, ОСББ отримає додаткові банківські послуги (можливість пільгового обслуговування за іншими проєктами банку, консультаційні послуги тощо).

“Ми покладаємо великі надії на розвиток кредитування за програмою “Енергодім”, адже громадянам потрібне тепло в оселях за менші витрати. Українці мають відчути, що, попри жорстоку війну, держава створює належні умови для нормального цивілізованого життя для кожного. Це також вагомий внесок у нашу майбутню Перемогу”, — резюмував Сергій Мамедов.