Фонд енергоефективності та GIZ: результати співпраці та перспективні плани

Нарада Фонду енергоефективності та GIZ, який реалізує проєкт «Підтримка національного Фонду енергоефективності та програми екологічних реформ (S2I) в Україні», об’єднала партнерів для обговорення спільної поточної та подальшої діяльності.

«В умовах повномасштабної війни діяльність Фонду зазнала значних змін — нам довелося оперативно реагувати на ситуацію, розробляти нові ініціативи та вдосконалювати старі, — розповів Єгор Фаренюк, директор Фонду енергоефективності. — Щоби допомогти ОСББ, які беруть участь у Програмі “Енергодім”, нещодавно ми вдвічі скоротили розмір обов’язкового власного внеску бенефіціарів. Також надали ОСББ можливість отримувати аванс у розмірі 30% вартості проєктів. Крім того, підписали угоду з ГЛОБУС БАНКом, який вже сьогодні готовий надавати ОСББ кредити без початкового внеску під 16% річних терміном на п’ять років. Щоби якомога більша кількість ОСББ, які приєдналися до Програми “ВідновиДІМ”, змогла відремонтувати пошкоджені внаслідок обстрілів будинки, ми розширили територію дії цієї ініціативи на всю України. Реагуючи на руйнування енергосистеми країни, вже розробили проєкт Програми “ГрінДІМ”. Вона дозволить громадянам бути більш автономними — гранти надаватимуться на встановлення фотовольтаїчних систем забезпечення електроенергією і теплових насосів».

Микола Ільїнов, фінансовий директор Фонду енергоефективності, зазначив, що у складних економічних умовах надважливою стає допомога міжнародних партнерів. «Під час війни, коли бюджети непрофільних міністерств скорочуються, частка фінансування донорів має сягати 50–70%, — прокоментував він. — Це дасть змогу не зупиняти реалізацію поточних програм, а також впроваджувати нові починання». Невдовзі Фонд завершить роботу над стратегією своєї діяльності на 2024–2026 роки, в якій опише, зокрема, всі сценарії можливого розвитку за умови різного рівня поповнення статутного капіталу.

GIZ наразі завершує роботу над стратегією розвитку персоналу, яка пропонуватиме впровадження заходів, спрямованих на покращення компетенцій працівників Фонду — на індивідуальному, інституційному та загальнодержавному рівнях. Рекомендовані заходи допомагатимуть співробітникам вдосконалювати власні навички для ефективного розв’язання актуальних завдань.

Айке Мейер, директор проєкту «Підтримка національного Фонду енергоефективності та програми екологічних реформ (S2I) в Україні», висловив вдячність колегам з Фонду енергоефективності за їхню роботу у складних умовах. «Проєкт GIZ вбачає у Фонді інструмент, якому довіряють бенефіціари та донори, інструмент, який вже встиг досягти хороших результатів, — зазначив він. — GIZ продовжуватиме надавати підтримку Фонду у вдосконаленні його внутрішніх процесів, зокрема у напрямку діджиталізації, а також у подальшому впровадженні існуючих і перспективних програм».

Окрема дискусія учасників зустрічі була зосереджена на діджиталізації процесів Фонду енергоефективності. Так, обговорили шляхи популяризації маркетплейсу — онлайн-платформи, покликаної сприяти більш швидкій реалізації проєктів у межах програм Фонду. Нагадаємо, що на цьому майданчику мають змогу зустрітися надавачі та замовники послуг. Крім цього, тут постійно поповнюється каталог обладнання, необхідного під час відновлення та термомодернізації.