Презентація річної діяльності Фонду на підсумковій зустрічі Мінвідновлення

Фонд енергоефективності презентував результати річної роботи на підсумковій зустрічі команди Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України. До заходу приєдналися голови дипломатичних місій, профільних підприємств та організацій.

«Міністерство у нинішньому складі сформоване лише рік тому, це дало нам змогу реорганізувати роботу і поставити в пріоритет саме відновлення, — розповів Олександр Кубраков, віцепрем’єр-міністр з відновлення України — міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України. — Цьогоріч ми почали системну роботу з житловою інфраструктурою та містобудуванням. Відсьогодні запущені процеси виплат за зруйноване житло. Також важливим досягненням є прийняття Кабміном постанови про експериментальні проєкти у містобудівній сфері. Йдеться про цифровізацію містобудівної галузі для того, щоби зробити її доступною, прозорою, забезпечити систему архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Важливим завданням для нас була відбудова об’єктів критичної інфраструктури і будівництво захисних споруд навколо них».

Фонд енергоефективності також дещо змінив вектор розвитку — внесення змін до низки законів дало змогу розширити сферу діяльності установи. Зокрема, допомагати ОСББ, будинки яких зазнали пошкоджень внаслідок ворожих обстрілів. «Отже, за суттю Фонд енергоефективності перетворився на Фонд енергоефективності та відновлення, — прокоментував Єгор Фаренюк, директор Фонду. — Вже рік ми реалізуємо Програму “ВідновиДІМ” — механізм, який дозволяє нам підтримувати активних людей, які об’єдналися в ОСББ. Надаємо їм гранти на ремонти будинків, що не мають значних руйнувань. Звичайно, хотіли б, щоби клієнтів цієї ініціативи було менше, але ворог продовжує обстрілювати наші міста. Велику увагу ми приділяємо питанням зменшення корупційних ризиків — прописали чіткі вимоги до будівельних компаній і підрядників, яких наймають ОСББ. Всі вони проходять комплаєнс-процедуру. Крім того, розроблені граничні питомі вартості на фактично всі заходи, що унеможливлює завищення цін».

Фонд енергоефективності вже отримав 351 заявку на участь у Програмі «ВідновиДІМ». Наразі більшість проєктів реалізуються на Київщині, Миколаївщині та Дніпропетровщині. За отримані гранти ОСББ усувають пошкодження спільного майна — фасадів, дахів, вікон та інженерних систем. Фонд вже компенсував учасникам 278 млн грн. Загалом заявок подано на майже 700 млн грн — це 28 000 домогосподарств, які будуть відновлені та мешканці яких зможуть повернутися додому. Сьогодні Програма діє на території всієї України, крім тимчасово окупованих територій і територій активних бойових дій.

Протягом року зазнала змін і Програма «Енергодім», учасники якої отримають часткову компенсацію за впровадження енергоощадних заходів. «Це основна наша ініціатива, яку ми адмініструємо разом з партнерами — IFC — з 2019 року, — зазначив Єгор Фаренюк. — На жаль, повномасштабна війна змусила нас призупинити прийом нових заявок. Та завдяки рішенню Координаційної ради донорів, в яку входять представники уряду України, ЄС та Німеччини, ми переформатували Програму і розпочали прийом заявок за спрощеним варіантом пакету заходів “А”. Вже маємо понад 300 повністю або частково завершених проєктів. Під час воєнного стану виплатили 800 млн грн грантів нашим бенефіціарам — ОСББ, які навіть у такий складний час прагнуть термомодернізовувати будинки. Нова версія пакету “А” дає змогу швидко модернізувати систему опалення та економити 2025% енергії. Крім того, ми ввели можливість отримання авансування робіт на рівні 30% вартості проєкту, а також вдвічі зменшили власний внесок ОСББ. Ці кошти вони можуть залучити з програм органів місцевого самоврядування».

Серед головних планів Фонду енергоефективності на 2024 рік — 450 повністю або частково завершених проєктів за Програмою «Енергодім», що дозволить скоротити викиди СО2 на 63 000 тонн, а також повністю або частково завершити 400 проєктів за Програмою «ВідновиДІМ» і розширити перелік заходів, які можуть реалізувати її учасники. Це проведення протиаварійних ремонтних робіт, ремонтів у місцях загального користування, забезпечення безбар’єрного доступу — встановлення пандусів і підйомників. Крім того, Фонд запустить пілотний етап Програми «ГрінДІМ», яка дасть змогу забезпечити домогосподарства — приватні та багатоквартирні — енергією навіть під час відключень світла. Її учасники отримуватимуть гранти на встановлення сонячних панелей з акумуляторами і теплових насосів.