Програма «Енергодім»: 2023 року ОСББ Житомира місто відшкодує частину витрат

Фінансову допомогу з бюджету громади отримають об’єднання співвласників багатоквартирних будинків Житомира, які беруть участь у Програмі «Енергодім» Фонду енергоефективності. Механізм такої підтримки визначений Порядком, який затвердив виконавчий комітет Житомирської міської ради. Загалом на ці потреби у 2023 році передбачили 2 млн грн.

«Щоби підтримати ОСББ, ми ввели механізм покрокової верифікації і для пакету заходів “А”, — зазначає Єгор Фаренюк, директор Фонду енергоефективності. — Отже, ОСББ можуть реалізовувати окремі заходи за проєктом і отримувати за них відшкодування. Додаткова підтримка учасників Програми “Енергодім” Житомирською міською радою — надзвичайно важлива ініціатива. У 2023 році, на жаль, фінансується небагато місцевих програм для ОСББ, які термомодернізують свої будинки у межах Програми Фонду — трохи більше 20%. Причина очевидна — зараз ми всі переживаємо надзвичайно складні часи, більшість бюджетних коштів спрямовується на потреби, що виникли внаслідок повномасштабного вторгнення росії на територію нашої країни. Тому я щиро дякую тим органам місцевого самоврядування, які сьогодні знаходять можливість подбати про енергоефективність. Це необхідні кроки у напрямі побудови енергонезалежної країни».

Якщо ОСББ реалізує покрокову верифікацію робіт, відшкодування витрат з місцевого бюджету Житомира може також відбуватися поетапно. Отримати його ОСББ має змогу після надходження повідомлення від Фонду енергоефективності про схвалення заявки на верифікацію проєкту або виконаних заходів з енергоефективності та часткове відшкодування їхньої вартості. Розмір фінансової підтримки визначається після верифікації виконаних заходів Фондом енергоефективності і становить 10% суми прийнятних витрат, вказаних у повідомленні про схвалення. Загальний розмір фінансової підтримки ОСББ за одним житловим будинком (однією адресою) протягом календарного року не може перевищувати 500 тис. грн (пакет заходів «А») та 1500 тис. грн (пакет заходів «Б»).

Для отримання допомоги від міста голові або уповноваженій особі ОСББ необхідно звернутися із заявою на ім’я міського голови про надання фінансової підтримки на часткове відшкодування вартості здійснених прийнятних заходів з енергоефективності на реалізацію проєктів за Програмою «Енергодім». Таку заяву слід подати до 8 грудня поточного року.

Фонд енергоефективності відкритий до співпраці з органами місцевого самоврядування. Разом із командою регіональних консультантів IFC допомагає муніципалітетам розробляти та адаптувати програми підтримки енергоефективності для ОСББ, проводити навчання співробітників профільних структурних підрозділів з підтримки співвласників будинків.