34 ВНЗ України приєдналися до Програми підготовки енергоаудиторів

З наступного року набагато легше можна стати енергоаудитором. 34 українських вишів приєдналися до Програми з підготовки фахівців з проведення енергоаудиту.

Ректори провідних ВНЗ України залишили свої підписи під Програмою, чим засвідчили готовність до її реалізації. Захід відбувся в НТУУ КПІ ім.І.Сікорського.

 

Підписання Програми

 

Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко  наголосив, що це ще один важливий крок в рамках роботи Фонду енергоефективності. До того ж, він нагадав, що саме у цьому виші у 2017 році відбулося підписання двох важливих Законів України “Про Фонд енергоефективності” та “Про енергоефективність будівель”, які відкрили шлях до енергоефективності і енергонезалежності країни.

 

Геннадій Зубко

 

Ринок енергоефективності України потребує 5-7 тисяч енергоаудиторів. Саме від їх лідерської позиції, компетентної і фахової роботи залежить успішність впровадження реформи енергоефективності в Україні. А горизонт для їх діяльності масштабний, починаючи від соціального і житлового сектору і закінчуючи транспортом, підприємствами енергетики і промисловістю. Також це гарна нагода для ВНЗ залучити до співпраці бізнес, який сьогодні потребує сучасних технічних рішень з енергоефективності, — зазначив Геннадій Зубко.

За словами віце-прем’єра, сьогодні Україна витрачає на одну одиницю продукції у 2-3 рази більше енергоресурсів, ніж будь-яка європейська країна. У житловому секторі – у 4 рази більше – 200 кіловат на один квадратний метр щорічно.

 

Геннадій Зубко

 

Для прикладу, у Польщі витрати складають 75 кіловат на метр квадратний, у Німеччині — це 50 кіловат, а до 2025 року Німеччина планує вийти на 25 кіловат на метр квадратний. Тому ми, українці, теж повинні у цьому напрямку ставити перед собою амбітні цілі і досягати їх, імплементуючи Директиви Євросоюзу (27, 30 і 31), які є для нас практичною маршрутною картою, — підкреслив Зубко.

 

Він повідомив, що Мінрегіоном вже підготовлений законопроект про енергоефективність у комплексному його розумінні. Він дасть чітке розуміння як рухатися до досягнення енергоефективності в житловому секторі, енергетиці, транспорті та промисловості. Міністр висловив подяку європейським партнерам – Уряду Німеччини, IFC, GIZ, які допомагають Україні у впровадженні реформи енергоефективності.

Нагадаємо, Проект з підготовки енергоаудиторів на базі ВНЗ впроваджується за підтримки Уряду Німеччини та GIZ. Програма співпраці передбачає розробку спеціалістами GIZ програми тренінгів для підготовки енергоаудиторів, проведення тренінгів для викладачів-енергоаудиторів і представників університетів (до 3-х викладачів-енергоаудиторів з кожного ВНЗ, у яких створено комісії з атестації енергоаудиторів). У подальшому, викладачі-енергоаудитори, які закінчили тренінги GIZ, на базі університетів впроваджують аналогічні тренінги за підтримки GIZ.