Індивідуальний тепловий пункт для багатоквартирного будинку: функції та переваги

У липні 2023 року Фонд енергоефективності розпочав прийом заявок за спрощеним варіантом пакету «А» Програми «Енергодім». До цього пакету входять лише два заходи: встановлення або модернізація індивідуального теплового пункту (ІТП) і встановлення вузла комерційного обліку тепла (за необхідності).

Чому саме ці заходи?

Більшість багатоквартирних будинків в Україні підключені до централізованого опалення без можливості регулювання параметрів теплоносія у внутрішньобудинковій системі опалення. Тому часто виникає проблема недогрівів або перегрівів у деяких квартирах. Відсутність належної циркуляції теплоносія призводить до нераціонального споживання теплової енергії.

Подолати такі проблеми можна шляхом модернізації та регулювання системи опалення. Це має стати першим заходом у процесі комплексної термомодернізації будинку. Для досягнення облікованого, регульованого та енергоефективного споживання теплової енергії насамперед необхідно встановити сучасний прилад обліку тепла (лічильник теплової енергії), а також обладнати індивідуальний тепловий пункт (ІТП) — основний інструмент регулювання та споживання тепла для всього будинку.

ІТП — це набір тепломеханічного регулювального обладнання та пристроїв, що складається з елементів, які забезпечують приєднання системи опалення та гарячого водопостачання до централізованої теплової мережі. Він забезпечує якісну і кількісну підготовку теплоносія, а також контроль його параметрів — температури, тиску і витрат. За допомогою ІТП раціоналізується розподіл теплоносія і підвищується загальна ефективність системи теплозабезпечення.

Це один з найбільш доцільних та ефективних заходів зниження споживання теплової енергії у багатоповерхівках. Від технічного стану ІТП залежать витрати тепла, відповідно — рахунки співвласників будинку за спожиту теплову енергію.

Зменшення споживання енергії досягається, зокрема, завдяки регулюванню температури теплоносія відповідно до зміни температури вуличного повітря. Як показує практика, залежно від технічних особливостей будинку та режиму роботи теплової мережі, ІТП може забезпечити від 10 до 30% економії тепла.

Основні функції ІТП:

– регулювання відпуску тепла в системи опалення, вентиляції та на технологічні потреби;

– приготування гарячої води для ГВП;

– підтримка нормованих значень тиску теплоносія — як у внутрішніх системах, так і в системі теплопостачання.

Основні переваги ІТП порівняно з централізованими системами теплопостачання без регулювання:

– економія теплової енергії;

– система опалення будинку не залежить від проблем центрального опалення;

– автоматичне регулювання і контроль параметрів теплоносія в будинковій системі залежно від погодних умов, отже — підтримання комфортних умов проживання, уникнення так званих «перетопів»;

– зниження аварійності завдяки встановленому новому обладнанню і ширшим можливостям обслуговування;

– можливість використовувати віддалений доступ для управління теплопунктом;

– швидка окупність встановлення ІТП завдяки економії — 2–3 роки.

Встановлення та модернізація ІТП: важливе

Для досягнення бажаного ефекту від встановлення ІТП — підвищення рівня комфорту в будинку, ефективне споживання енергії та раціональне використання коштів — важливо правильно вибрати обладнання та коректно його налаштувати, забезпечити правильне регулювання параметрів внутрішньобудинкової системи опалення. Якщо не виконати ці вимоги — встановлення ІТП не гарантуватиме фактичної економії.

Важливо доручити підбір обладнання і розробку проєктних рішень кваліфікованим фахівцям. Це дасть змогу бути впевненими, що всі елементи системи відповідають нормативним документам, отже — забезпечать ефективну роботу протягом експлуатації.

Після інсталяції обладнання обов’язково необхідно провести підключення і залучити кваліфікованого фахівця для налаштування обладнання ІТП. Важливо розуміти, що без фахового налаштування обладнання не буде належним чином виконувати свої функції. Крім того, фахівець налаштує режими роботи системи опалення за певними графіками (температурними або часовими) і підключить керування цими режимами до смартфона або ПК представника або співвласника будинку, якщо ця опція передбачена встановленою автоматикою.

Для періодичного або постійного контролю роботи (експлуатації) обладнання ІТП також бажано залучити спеціалізовану підрядну організацію або кваліфікованого фахівця.

Детальніше про складові індивідуального теплового пункту та їхні характеристики читайте в додатковому розширеному матеріалі від експертів Фонду енергоефективності ТУТ.