У Дрогобичі діють дві програми підтримки ОСББ, які термомодернізують будинки

У Дрогобичі Львівської області діють дві ініціативи, покликані допомагати ОСББ, які приєдналися до Програми «Енергодім» Фонду енергоефективності. Їхня мета — підвищення енергоощадності житлових будинків. Це цільова програма «Тепла оселя», учасникам якої протягом 20222024 років компенсують частину витрат на термомодернізацію будинків. А також прийнята 2023-го Програма співфінансування капітального ремонту, учасники якої протягом 20232025 років мають можливість отримати відшкодування за різні типи ремонтних робіт.

Сьогодні майже 80% всіх багатоквартирних будинків Дрогобича потребують ремонту, а наявний клас енергоефективності понад 90% будинків громади характеризується рівнем G та нижче. Отже, багатоповерхівки споживають значну кількість енергоресурсів і продукують велику кількість парникових газів. При цьому умови життя в них залишаються незадовільними, а платіжки за комунальні послуги мешканці отримують високі. Програми Дрогобицької міської ради сприятимуть усуненню цих проблем.

«Такі місцеві ініціативи — суттєва підтримка активних ОСББ, які навіть сьогодні прагнуть покращити життя у власних будинках, — коментує Єгор Фаренюк, директор Фонду енергоефективності. — У надзвичайно складних економічних умовах, коли вартість матеріалів і робіт суттєво зросла, коли банки не кредитують ОСББ, це стає необхідністю. Ми зі свого боку робимо все, щоби програми Фонду працювали, щоби наші співгромадяни могли підвищити рівень енергонезалежності багатоповерхівок. Але на цьому шляху вони потребують і додаткової підтримки. Ініціативи Дрогобицької міської ради — гарний приклад, якою може бути така підтримка. Фонд завжди готовий допомогти створити подібний механізм всім охочим громадам, адже ми впевнені, що це спільна справа. Підвищення рівня енергоефективності житлової сфери — завдання кожного, маємо працювати разом».

У межах цільової програми «Тепла оселя», яка діє у Дрогобичі, ОСББ отримують відшкодування 10% або 30% вартості виконаних робіт. Для будинків які потрапили до перших 500 учасників Програми «Енергодім» Фонду енергоефективності, розмір такого відшкодування становить 10% вартості виконаних робіт з енергозбереження. Для будинків, які стали 500+ учасниками Програми «Енергодім», — 30% вартості виконаних робіт. Сума визначається на підставі акту приймання виконаних будівельних робіт № КБ-2в та повідомлення про схвалення заявки учасника від Фонду енергоефективності. 

Друга ініціатива Дрогобицької міської ради — Програма співфінансування капітального ремонту — передбачає відшкодування відсотків на різні типи робіт. Зокрема, за капітальний ремонт фасаду компенсація сягає 80% (внесок ОСББ має бути не меншим за 20%), за капітальний ремонт покрівель компенсують 90% (відповідно, 10% — внесок ОСББ). Залучення коштів співвласників не тільки розширює можливості програми, а й сприяє формуванню інституту відповідального власника житла. Це й один з принципів роботи Фонду енергоефективності. На 2024 рік бюджет цієї програми міськради Дрогобича становить 5 млн грн. 

Фонд енергоефективності відкритий до співпраці з органами місцевого самоврядування. Разом із командою регіональних консультантів IFC допомагає муніципалітетам розробляти та адаптувати програми підтримки енергоефективності для ОСББ, проводити навчання співробітників профільних структурних підрозділів з підтримки співвласників будинків.

Детальніше про Програму «Енергодім».