Обговорення енергоефективної відбудови України під час Energy Efficiency Week 2023

Фонд енергоефективності взяв участь у конференції «Енергоефективна дипломатія задля відновлення України», яка відбулась у межах Energy Efficiency Week 2023. Ця подія покликана сприяти створенню єдиного комунікаційного простору, на якому державні інституції, громадськість, експерти, науковці, бізнес та міжнародні організації знаходять шляхи розв’язання викликів сфери енергоефективності.

Обговорення енергоефективної відбудови України під час Energy Efficiency Week 2023

«Дякую міжнародним партнерам, які протягом років просувають у нашій країні філософію енергоефективності, — прокоментував Олександр Бутенко, заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України. — Ми продовжуємо імплементувати в українське законодавство європейські директиви. Зокрема, найближчим часом завершимо роботу над Стратегією термомодернізації будівель до 2050 року. Сьогодні найбільшою сферою споживання енергоресурсів залишаються житлові будинки. Тому маємо фокусуватися на інвестиціях в їхню модернізацію. Серед важливих інструментів такої модернізації — Фонд енергоефективності, який працює з 2019 року і прищеплює культуру енергоощадності мешканцям багатоповерхівок. Прошу парламентарів при перегляді бюджету передбачити можливість виділення коштів для фінансування Фонду, який вже має багато прикладів успішних проєктів. Це дасть змогу його ініціативам діяти і надалі».

Обговорення енергоефективної відбудови України під час Energy Efficiency Week 2023

Торстен Воллерт, міністр-радник Представництва ЄС в Україні з питань енергетики, відмітив важливість інституту відповідального власника житла в особі ОСББ. «Ми давно працюємо в Україні у напрямі розвитку енергоефективних ініціатив, — зазначив він. — Починали з розуміння мешканцями будинків необхідності енергоощадності, просували концепцію ОСББ, яка дозволяє їм почуватися справжніми господарями житла. Також ми долучилися до створення Фонду енергоефективності, який працює навіть під час війни. Зараз бачимо, що ОСББ активні у ремонті своїх будинків, зокрема швидко реалізують проєкти за Програмою “ВідновиДІМ”. Це свідчить про їхню високу продуктивність».

Обговорення енергоефективної відбудови України під час Energy Efficiency Week 2023

До дискусії «Партнерство для енергоефективної відбудови України» долучився Дмитро Сирих, технічний директор Фонду енергоефективності. «Відновлення має відбуватися з урахуванням трьох основних засад — це інклюзивність, тобто рівний доступ до інструментів і фінансів, принцип “build back better”, а також зелені технології, — зауважив він. — Фонд, реалізуючи свої програми, керується саме цими принципами. ОСББ як основні клієнти Фонду мають рівний доступ до наших продуктів і рівні можливості отримати грант, самостійно вибирають підрядників і виконавців робіт, впроваджують заходи та отримують якісні результати. Майже всі багатоквартирні будинки України далекі від мінімальних вимог до енергоефективності. Програма “Енергодім” — дієвий механізм, що дає змогу співвласникам багатоквартирних будинків змінити ситуацію. ОСББ, які беруть у ній участь, також самостійно вибирають заходи з енергоефективності.  Для цього вони залучають фахівців — енергоаудиторів і проєктувальників, будівельні організації. Економія після завершення комплексної енергомодернізації сягає 50%».

На жаль, прийом нових заявок на реалізацію комплексних пакетів заходів, вартість яких може сягати понад 20 млн грн, після початку повномасштабної війни Фонд вимушений був призупинити. Натомість спростив пакет заходів «Легкий» Програми «Енергодім» і приймає заявки за ним. Отже, ОСББ отримують гранти у розмірі до 2 млн грн на встановлення індивідуальних теплових пунктів,  вузів комерційного обліку, теплоізоляцію трубопроводів, заміну вікон і балконних дверей у місцях загального користування, а також зовнішніх дверей. Загалом вже понад 63 000 домогосподарств, які взяли участь у Програмі «Енергодім», відчули переваги енергомодернізації. Насамперед це зниження суми за оплату комунальних послуг, підвищення комфорту життя та вартості нерухомості.

«Враховуючи те, що Фонд довгий час співпрацює з донорами, а саме з Європейським Союзом та Німеччиною, і має високий рівень взаємної довіри, після деокупації частини областей країни почалося обговорення механізму допомоги мешканцям пошкоджених будинків, — розповів Дмитро Сирих. — Результатом став запуск Програми “ВідновиДІМ”, яка надає можливість проводити швидкі ремонти будинків із незначними руйнуваннями. Це дозволяє людям швидко повертатися до своїх будинків. Пілотний етап із фінансуванням Європейським Союзом на суму 5 млн євро поширювався на шість областей. Наразі ми реалізуємо основний етап, який діє на території всієї країни. Ця Програма — ефективний інструмент відновлення, наразі маємо близько 360 заявок від ОСББ. Вона не тільки компенсує 100% вартості матеріалів і робіт, а й пропонує авансування на рівні 70%. Для невеликих містечок, де таких ініціатив небагато, Програма “ВідновиДІМ” стала по-справжньому рятівною».

Щодо планів на майбутнє: Фонд не залишає без уваги питання зеленого відновлення — розпочато перемовини про запуск нової Програми «ГрінДІМ», яка стимулюватиме використання відновлюваних джерел енергії у житловому секторі. Йдеться насамперед про надання грантів на встановлення сонячних станцій і теплових насосів. Програма фінансуватиме вартість обладнання: приватні домогосподарства отримуватимуть компенсацію на рівні 50%, багатоквартирні будинки з ОСББ — на рівні 70%.

Обговорення енергоефективної відбудови України під час Energy Efficiency Week 2023

Учасники конференції погодилися, що міжнародне партнерство — потужна сила, яка сьогодні дає змогу Україні вибудовувати шлях до відновлення, в основі якого — енергонезалежність і зелені технології. Досягти бажаного результату у цьому процесі можливо лише об’єднавши зусилля всередині країни — влади, профільних і громадських організацій, а також всіх громадян України. Енергоефективність стає вирішальною для зміцнення енергетичної безпеки та країни в цілому.

 

Довідково. Energy Efficiency Week 2023 реалізується Громадською спілкою «Бізнес за партнерство» в межах проєкту «Енергоефективність 2.0: Національна платформа діалогу» (EE-JUMP II) за підтримки проєкту «Просування енергоефективності та імплементації Директиви ЄС з енергоефективності в Україні», що виконується GIZ за дорученням уряду Німеччини та співфінансування уряду Швейцарії.