Відновлювані джерела енергії — енергонезалежне майбутнє України

17 травня Фонд енергоефективності та Українська асоціація відновлюваної енергетики організували круглий стіл «Відновлювані джерела енергії: шлях до енергонезалежності України». Захід відбувся у межах виставки Aquatherm Kyiv 2023.

Питання розвитку альтернативних джерел енергії постало з особливою актуальністю після повномасштабного вторгнення росії на територію України. Постійні обстріли завдали значних руйнувань енергосистемі та вплинули на життя всіх українців. Водночас агресор не полишає енергетичний шантаж Європи. Побудова енергонезалежної інфраструктури — обов’язкова складова стабільного і процвітаючого майбутнього України. Учасники круглого столу обговорили проблематику відновлюваних джерел енергії у країні та визначили можливі шляхи її розв’язання. Крім того, Фонд енергоефективності підписав Меморандум про співпрацю з Українською асоціацією відновлюваної енергетики.

«Наразі ми розробили концепцію Програми “ГрінДІМ”, спрямованої на стимулювання використання альтернативних джерел енергії, — прокоментував Ігор Кречкевич, технічний директор Фонду енергоефективності. — Вона підвищуватиме енергонезалежність країни і сприятиме зменшенню споживання енергоресурсів споживачами різних категорій. Програма покликана надати можливість громадянам, які проживають у багатоквартирних та індивідуальних будинках, а можливо й установам (закладам) іншої форми власності, отримати фінансову підтримку на встановлення обладнання для використанням відновлюваних джерел енергії. Наразі Фонд енергоефективності шукає потенційних донорів для детального формування умов Програми за їхніми вимогами».

Згідно з концепцією, розглядається можливість компенсації Фондом вартості обладнання і матеріалів, необхідних для його встановлення. Серед можливого обладнання теплові насоси (ґрунтові та повітряні, як варіант — водяні) та супутнє обладнання до них, сонячні панелі, акумулювальні системи, інвертори, сонячні геліоколектори. Такий комплекс заходів може перетворити проєкт, що бере участь у Програмі, на будівлю із близьким до нуля споживанням енергії.

«УАВЕ та Фонд енергоефективності планують співпрацювати над впровадженням та реалізацією енергоефективних заходів із використанням ВДЕ, — зазначив Олексій Оржель, очільник Української асоціації відновлюваної енергетики. — Наша мета — допомогти поступово перетворити ОСББ та інших громадян на споживачів з нульовим рівнем споживанням енергії, а в майбутньому — на прос’юмерів».

Наразі Фонд активно реалізує дві ініціативи. У межах Програми «Енергодім» ОСББ отримують часткову безповоротну компенсацію енергоефективних заходів у багатоквартирних будинках — до 70% вартості проєктів. У ній вже взяли участь 77,8 тис. домогосподарств, орієнтовна сума грантів — 5,2 млрд грн. З листопада 2022 року, реагуючи на вимоги часу, Фонд реалізує Програму «ВідновиДІМ» — фінансує певний перелік будівельних робіт з відновлення житлових будівель, пошкоджених внаслідок військової агресії російської федерації. У цій Програмі вже взяли участь 5684 домогосподарства, вартість поданих проєктів — понад 171 млн грн.

Нагадаємо, для більш швидкої та комфортної реалізації проєктів Фонд запустив маркетплейс