Презентація Програми «ВідновиДІМ»: гранти відшкодовують 100% вартості робіт і матеріалів

30 листопада у Києві презентували Програму «ВідновиДІМ», яка фінансуватиме відновлення житлових будинків, пошкоджених внаслідок військової агресії російської федерації проти України. Реалізовують пілотний етап Програми, на яку Європейський Союз наразі виділив 5 мільйонів євро, Фонд енергоефективності спільно з International Finance Corporation (IFC).

Понад дев’ять місяців російська федерація руйнує будинки українців та інфраструктуру країни. За даними Київської школи економіки, внаслідок бойових дій пошкоджено 40% житловому фонду України. Щоби повністю, якісно та ефективно профінансувати відновлювальні роботи, необхідне залучення європейських коштів.

«ЄС спрямовує 25 мільйонів євро на підтримку нової Програми Фонду енергоефективності з реконструкції будинків, — повідомив Матті Маасікас, посол ЄС в Україні. — Програма “ВідновиДІМ” реалізується Європейським Союзом у партнерстві з урядом України та IFC. Вона дасть змогу швидко відновити незначно пошкоджені багатоквартирні будинки, щоби люди змогли якнайшвидше повернутися додому. ЄС надає гранти на 100% відшкодування витрат, Фонд енергоефективності — забезпечує мінімум паперової тяганини. Програма вже запущена, тож ОСББ можуть надсилати заявки на участь».

1

Програма «ВідновиДІМ» фінансує ремонт будинків, які не зазнали конструктивних пошкоджень. Зокрема, кошти виділяються на заміну або ремонт віконних блоків, зовнішніх дверей, фасадів і покриття, обладнання дахових котелень та інженерних мереж. Фінансування надається у формі гранту, який виплачується на безоплатній та безповоротній основі у розмірі 100% вартості витрат на виконання необхідних робіт. Загальна сума гранту не повинна перевищувати шість мільйонів гривень на один об’єкт відновлення. Отримати фінансування можуть об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ).

«Вже кілька років Фонд енергоефективності залишається гедлайнером реформ і спільних проєктів з ЄС в Україні, — прокоментував Василь Лозинський, в. о. Міністра розвитку громад та територій. — До 24 лютого енергоефективність була основним напрямом діяльності Фонду. І сьогодні ця робота триває. Реалії ж часу показали, що потрібно рухатись у ще одному напрямі. І цим напрямом стало відновлення будинків, пошкоджених внаслідок війни. Та всі роботи в межах Програми “ВідновиДІМ” відбуватимуться відповідно до сучасних вимог енергоефективності. Механізм Програми надзвичайно простий: ОСББ отримує 70% суми авансом (заявка розглядається 15 днів) і виконує необхідні роботи. Після завершення робіт (заявка розглядається 15 днів) 30% дофінансовуються. Це дає змогу відновлювати будинки максимально швидко. Реалізувати таку процедуру вдалося завдяки синергії всіх гілок влади України і міжнародних партнерів».

2

Вимушену зміну напряму співпраці відзначив і Демієн Шилдс, регіональний менеджер консультаційної програми IFC у Європі та Латинській Америці. «Ще до початку війни разом з Фондом енергоефективності ми мали чималий досвід допомоги українцям в оновленні та енергомодернізації їхніх будинків, — заявив він. — Реалії сьогодення змусили нас змістити фокус на відновленні пошкодженого внаслідок російської агресії житлового фонду, оскільки війна фактично позбавила людей можливості перебувати у власних оселях. IFC прагне допомогти країні та її громадянам швидко вийти з кризи і зберегти стійкість».

Пілотний етап програми, який стартував 21 листопада і на реалізацію якого будуть задіяні 5 мільйонів євро, реалізовується у чотирьох регіонах України — на Київщині, Житомирщині, Чернігівщині та Сумщині. На цих територіях відбувалися бойові дії, та сьогодні вони деокуповані. Отже, є можливість безпечно проводити відновлювальні роботи. У цих областях пошкоджені приблизно 3000 житлових будинків, у 1000 з них створені ОСББ — це потенційні учасники Програми.

«Ідея започаткувати Програму “ВідновиДІМ” виникла у травні, коли ми побачили масштаби руйнувань в Україні, — розповіла Юлія Сабатюк, голова Наглядової ради Фонду енергоефективності. — Далі були переговори і ухвалення багатьох законодавчих документів, які дали змогу запустити Програму. Сьогодні перед Україною стоять величезні виклики, адже понад 100 тисяч будинків пошкоджено або зруйновано. Багато маленьких прикордонних міст, які зазнали значних руйнувань, залишаються без медійної уваги. Ми приймаємо їх у Програму. В межах пілотного етапу протестуємо всі процедури, щоби в майбутньому відновлювати будинки, що постраждали внаслідок бойових дій, можна було максимально швидко».

1

«ВідновиДІМ» містить низку революційних механізмів, які дадуть змогу українцям не тільки відновити будинки після військової агресії російської федерації, а й зекономити на комунальних послугах і підвищити рівень енергоефективності житла.

«Всі українці тепер рахують енергоспоживання побутових приладів, щоби зрозуміти, який потрібен генератор чи акумулятор, — сказав Іван Юнаков, голова підкомітету з питань технічного регулювання і ціноутворення у будівництві, виробництва будівельних матеріалів та енергоефективності у будівельній галузі Комітету Верховної Ради України. — Всі думають про одне — як знизити рівень споживання енергії у своєму домі. Війна змусила нас по-справжньому зрозуміти, що таке енергоефективність. Верховна Рада і далі докладатиме максимум зусиль для досягнення Україною енергетичної незалежності. Ці принципи враховані і в реалізації Програми “ВідновиДІМ”. Завдяки спільній роботи України та європейських партнерів в межах пілотного етапу вже сьогодні можемо відремонтувати 200 будинків».

Юлія Сабатюк наголосила, що заявки на участь у пілотному етапі вже приймаються. «Українці — це нація, яка вміє боротися, об’єднавши свої зусилля. І це бачать наші європейські партнери, — зазначила вона. — Ми отримали від них допомогу. Допомогу, яку надають тільки сильним. Не зволікайте, подавайте заявки — кваліфіковані фахівці Фонду енергоефективності допоможуть вам».

Нагадаємо, що днями Наглядова рада Фонду енергоефективності затвердила нову Програму “ВідновиДІМ”