Історії успіхуPost->IDНовини

ОСББ «Затишок» з Володимира термомодернізувало будинок: економія енергії — понад 50%

Мешканці п’ятиповерхового будинку з 60 квартирами, який розташований у місті Володимир Волинської області, завершили термомодернізацію під час повномасштабної війни. ОСББ «Затишок» потрапило до перших 500 учасників Програми «Енергодім» Фонду енергоефективності, отже розмір гранту становив 70% вартості проєкту. 

«Щойно дізнався про Програму “Енергодім”, почав інформувати мешканців будинку про результати, яких можемо досягти, приєднавшись до неї, — розповідає Дмитро Юзвенко, голова правління ОСББ. — Допомагав у цьому Петро Лавринюк, регіональний радник Програми підтримки Фонду енергоефективності IFC, який приїздив на наші загальні збори. Врешті ухвалили рішення про участь, хоча власний внесок у нашому випадку був доволі значним — довелося брати кредит у банку. Посприяла позитивному ухваленню рішення і місцева програма “Тепла оселя”, яка компенсувала відсотки за кредитами учасникам Програми “Енергодім”. Наш будинок потребував модернізації, адже був одним з найменш енергоощадних у місті, а отже і суми у платіжках за комунальні послуги були високі».

У межах комплексного пакету заходів Програми «Енергодім» у будинку 1989 року побудови встановили індивідуальний тепловий пункт, замінили і теплоізолювали трубопроводи системи внутрішнього теплопостачання в неопалюваних приміщеннях, провели гідравлічне балансування системи опалення шляхом встановлення автоматичних клапанів, теплоізолювали та улаштували зовнішні стіни, горище і дах, замінили віконні та балконні блоки у місцях загального користування та у квартирах, утеплили і засклили балкони і лоджії. Сьогодні ОСББ продовжує виплачувати кошти, залучені у банку для сплати власного внеску — кредит взяли на десять років. Рівень економії енергії після закінчення проєкту у будинку сягає понад 50%.

Основні показники проєкту ОСББ «Затишок»:

  • Загальна вартість — ≈ 11,6 млн грн, з яких 8,1 млн грн — грант, виплачений Фондом енергоефективності.
  • Власний внесок співвласників будинку — ≈ 3,5 млн грн.
  • Вартість робіт для однієї квартири (площа — 60 м²) — 50,7 тис. грн, або 845 грн/м² опалюваної площі.

Заощадження після проведених робіт:

  • Скорочення споживання енергії — 50,8%, або 956,3 тис. кВт/год.
  • Річна економія коштів на потреби опалення всього будинку — 301,9 тис. грн.
  • Середня річна економія коштів на потреби опалення однієї квартири (площа — 60 м²) — 13,9 тис. грн, або 231,9 грн/м².
  • Річне скорочення викидів СО2 — 133,2 т/рік.

«До лютого 2022 року ми встигли впровадити більшість запланованих заходів, але тривали роботи на фасаді, — коментує Дмитро Юзвенко. — Звичайно, війна вплинула на вартість робіт, але термомодернізацію ми закінчили. І вже сьогодні всі мешканці будинку насолоджуються кращими умовами життя та значною економією енергії, якої вдалося досягти завдяки якісно виконаним роботам».

Наразі Фонд енергоефективності приймає заявки від ОСББ на участь у Програмі «Енергодім» за спрощеним варіантом пакету «А». Він має один обов’язковий захід — встановлення або модернізація індивідуального теплового пункту і вузла комерційного обліку тепла. Також можна теплоізолювати або замінити трубопроводи системи внутрішнього теплопостачання та ГВП в неопалюваних приміщеннях, провести гідравлічне балансування системи опалення, замінити віконні або балконні дверні блоки у місцях загального користування, замінити зовнішні двері або облаштувати тамбури зовнішнього входу. Фонд компенсує 40% вартості проєктів, але не більше 2 млн грн. Нова версія пакету «А» дає змогу швидко модернізувати систему опалення та економити 2025% енергії.

Маєте запитання? Ми радо відповімо на них і надамо докладні консультації. Звертайтеся до регіональних радників Програми підтримки Фонду енергоефективності IFC та до відділу супроводу проєктів (+38 044 222-95-90, support@eefund.org.ua).

Детальніше про Програму «Енергодім».