Фінансова підтримка ОСББ, які беруть участь у Програмі «Енергодім», від Білоцерківської міської ради

Білоцерківська міська рада затвердила дві програми, покликані допомогти об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків, які впроваджують енергоефективні заходи у межах Програми «Енергодім». Зменшенню навантаження на ОСББ сприятиме часткове співфінансування таких заходів, а також відшкодування частини відсотків за кредитами з бюджету громади.

Житлово-комунальне господарство залишається одним із найбільших і одночасно одним із найменш ощадливих споживачів енергоресурсів серед усіх галузей господарства громади. Поганий стан внутрішньобудинкових систем, низькі теплозахисні властивості огороджувальних конструкцій та відсутність у споживачів технічної можливості керувати споживанням теплової енергії призводять до невиправдано високих енерговитрат. Кінцева мета енергоощадної політики у житлово-комунальному господарстві Білоцерківської громади — скорочення витрат на утримання та експлуатацію житлових будівель. За оцінками експертів, потенціал економії електроенергії у будинках сягає 50–65%.

«Підвищення енергоефективності житлового фонду — спільне завдання Фонду, місцевої влади та співмешканців багатоквартирних будинків, — коментує Єгор Фаренюк, директор Фонду енергоефективності. — У сьогоднішніх надзвичайно складних умовах маємо діяти разом. Неймовірно вдячний активним ОСББ, які продовжують термомодернізацію своїх будинків навіть під час війни. І Білоцерківській міській раді, яка розробила дві важливі ініціативи для підтримки таких ОСББ. Ми також робимо все для зменшення фінансового навантаження на учасників Програми “Енергодім”, зокрема вдвічі скоротили власний внесок ОСББ і ввели можливість отримання авансування на рівні 30%. Закликаю ОСББ приєднуватися до Програми Фонду, яка дає змогу досягти значної економії енергії та зменшити суми у платіжках за комунальні послуги. Відтепер ви можете отримати і додаткову підтримку за місцевими програми — об’єднавши зусилля, зможемо більше».

Програма з відшкодування частини витрат на енергоефективні заходи для ОСББ Білоцерківської міської територіальної громади на 2024–2026 роки («Енергоефективний дім») дозволяє ОСББ, які беруть участь у Програмі «Енергодім», залучити співфінансування з місцевого бюджету на рівні 30% на енергоефективні заходи. Такі ОСББ можуть претендувати на відшкодування за фактом наявності письмового підтвердження від Фонду схвалення Заявки № 1 до Програми «Енергодім». Часткове відшкодування витрат ОСББ здійснюється після схвалення Фондом Заявки № 4 (верифікації проєкту). Кошти можуть виплачуватися і частинами відповідно до покрокової верифікації після схвалення Фондом кожної окремої Заявки № 4.

Також Білоцерківська міська рада затвердила Програму відшкодування з місцевого бюджету частини відсотків за кредитами, залученими ОСББ Білоцерківської міської територіальної громади, які беруть участь y Програмі «Енергодім», на 2024–2026 роки. Ця Програма зменшує фінансове навантаження на співмешканців, що залучають кредитні кошти, без яких реалізувати енергоефективні заходи досить складно. Відповідно до її умов, з місцевого бюджету може компенсуватися до 15% річних, але не більше 500 тис. грн для одного ОСББ на рік.

Фонд енергоефективності відкритий до співпраці з органами місцевого самоврядування. Разом із командою регіональних консультантів IFC допомагає муніципалітетам розробляти та адаптувати програми підтримки енергоефективності для ОСББ, проводити навчання співробітників профільних структурних підрозділів з підтримки співвласників будинків.