Увага! Фонд енергоефективності попереджає щодо вжиття жорстких заходів за спроби ввести в оману

Всі учасники реалізації програм Фонду енергоефективності зобов’язані діяти чесно, відповідно до встановлених умов і вимог, а також у межах законодавства України. Фахівці Фонду забезпечують перевірку всіх об’єктів, зокрема тих, які беруть участь у Програмі «ВідновиДІМ». Виявлення порушень під час таких перевірок призводить до відхилення заявок ОСББ, а в подальшому унеможливлює участь недобросовісних підрядників в ініціативах Фонду.

Зокрема, нещодавно Фонд виявив надання недостовірної інформації дев’ятьма ОСББ міста Запоріжжя та двома організаціями, що здійснювали технічне обстеження пошкоджених будинків. Для оцінки потенційних проєктів фахівці Фонду виїхали на огляд будівель ОСББ, які подавали заявки на отримання гранту в межах Програми «ВідновиДІМ». За результатами проведеної перевірки фахівці встановили, що обсяги пошкоджень не відповідають інформації, яка зазначена у звітах з технічного огляду будівель та фактичному стану їхніх конструкцій. Крім того, на деяких об’єктах не підтверджені причини пошкоджень. Виявлені пошкодження мають характерні ознаки таких, що пов’язані зі значним строком експлуатації конструкцій, а також таких, що були завдані навмисно.

Шановні представники ОСББ! Спроба ввести в оману Фонд енергоефективності — це порушення підписаного вами грантового договору, що анулює подану заявку. Такі дії голови правління ОСББ наразі розцінюються Фондом як зловживання довірою та є неприйнятними для подальшої співпраці. Звертаємо увагу, що Фонд розглядає заявки на участь у програмах та отримання гранту з дотриманням законодавчо закріплених принципів об’єктивності та забезпечення єдиного підходу (стаття 13 Закону України «Про Фонд енергоефективності»).

Шановні представники підрядних організацій! У разі повторного встановлення факту надання недостовірної інформації щодо причин та обсягів пошкоджень об’єктів у межах Програми «ВідновиДІМ», Фонд залишає за собою право ухвалити рішення про невідповідність підрядника вимогам цієї Програми. Наголошуємо, що при укладенні договорів з ОСББ підрядна організація повинна звертати увагу на причини пошкоджень об’єктів. Фінансування за Програмою «ВідновиДІМ» поширюється виключно на пошкодження, завдані внаслідок військової агресії російської федерації проти України. Тому закликаємо вас утримуватися від підписання договорів з тими ОСББ, щодо причин пошкодження будинків яких можуть виникати обґрунтовані сумніви.

Фонд енергоефективності за підтримки Європейського Союзу зробив усе можливе, щоби якнайшвидше запустити Програму «ВідновиДІМ». Ми оперативно переорієнтували свою роботу на новий напрям з єдиною метою — надавати підтримку тим, хто опинився у скрутних умовах. Ця Програма вже допомогла тисячам наших співгромадян повернутися у власні відремонтовані будинки. Українці мають об’єднуватися навколо принципів взаємодопомоги і підтримки. Намагання ввести Фонд в оману та отримати фінансову вигоду неприпустиме.

Наголошуємо! Фонд енергоефективності та всі задіяні особи мають суворо дотримуватися вимог і зобов’язань щодо діяльності установи (недискримінації, конфіденційності, прозорості, незалежності, відокремлення), щодо боротьби з корупцією і врегулювання конфліктів інтересів тощо. Основою для дотримання вимог відповідних нормативно-правових актів є комплаєнс-політика Фонду енергоефективності (ознайомитися на сайті). 

Спеціалісти Фонду енергоефективності завжди готові відповісти на всі ваші запитання щодо реалізації програм «ВідновиДІМ» та «Енергодім». Зокрема, за консультацією можна звернутися до відділу супроводу проєктів Фонду за телефоном +38 (044) 222-95-90 або на електронну пошту support@eefund.org.ua.

 

Детальніше про Програму «ВідновиДІМ».