У Коломиї діє програма підтримки ОСББ для впровадження енергозберігаючих заходів у житлових будинках

Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (далі ОСББ) Коломийської міської територіальної громади мають можливість отримати з міського бюджету відшкодування частини прийнятних витрат на впровадження енергозберігаючих заходів за Програмою підтримки енергомодернізації багатоквартирних будинків «Енергодім» Фонду енергоефективності. Така можливість передбачена Програмою «Енергодім Коломия на 2024-2026 роки» (далі Програма), затвердженою Коломийською міською радою з метою стимулювання впровадження енергозберігаючих заходів в житловому фонді.

За умовами цієї Програми ОСББ, заявки яких надійшли до Фонду енергоефективності та схвалені, можуть отримати відшкодування 10% або 20% від суми прийнятних витрат. Для будинків які потрапили до перших 500 учасників Програми «Енергодім» Фонду енергоефективності, розмір такого відшкодування становить 10%. Для будинків, які стали 500+ учасниками Програми «Енергодім», — 20% витрат.

Також Програмою передбачено відшкодування у розмірі 20% від суми прийнятних витрат для учасників Програми, які реалізовують спрощений варіант пакету «А» (Легкий) Програми «Енергодім» Фонду енергоефективності.

«Сьогодні енергоефективність та енергозбереження — це питання національної безпеки, адже це єдиний вірний шлях до енергонезалежності нашої країни, — коментує Єгор Фаренюк, директор Фонду енергоефективності. — Досягти бажаного результату можливо лише об’єднуючи зусилля. З досвіду реалізації Програми «Енергодім» я однозначно можу сказати, що успіх мають ті громади, де є чітка підтримка та активна позиція місцевої влади щодо стимулювання впровадження енергозберігаючих заходів в житловому фонді громад. Я дякую всім, хто на своєму рівні сприяє розвитку енергоефективності. За нинішніх умов ми пропонуємо рухатись покроково, починати з комплексу швидкоокупних заходів таких, як встановлення ІТП, утеплення трубопроводів, гідравлічне балансування системи опалення. Це те, що можна масштабувати навіть в умовах воєнного часу і отримати суттєву економію споживання енергоресурсів, не наражаючи співвласників на додаткові витрати».  

Відповідно до Програми «Енергодім Коломия на 2024-2026 роки» часткове відшкодування частини прийнятних витрат ОСББ на впровадження енергозберігаючих заходів здійснюється в межах кошторисних призначень, передбачених на Програму в міському бюджеті на відповідний рік та відповідно до помісячного плану асигнувань. 

Обсяг фінансування затверджується щорічно міською радою і враховується при формуванні видатків бюджету Коломийської міської територіальної громади та при потребі коригується протягом поточного року при уточненні бюджету. 

Нагадуємо, що Наглядова рада Фонду енергоефективності внесла зміни до Програми «Енергодім».