Наглядова рада ухвалила зміни до програм Фонду

20 березня Наглядова рада Фонду енергоефективності ухвалила зміни до Програми підтримки енергомодернізації багатоквартирних будинків «Енергодім» і Програми «ВідновиДІМ». Вони вступають у дію 22 березня.

«Енергодім»: що нового

Професійний супровід проектів з енергомодернізації багатоповерхівок

Відтепер ОСББ можуть отримати Грант на послуги з супроводу Проєкту, які полягають у підготовці Заявок та супроводі Бенефіціара під час його участі в Програмі. На Грант можуть претендувати лише нові Бенефіціари, які подадуть Заявки на Участь для реалізації Пакету заходів «А» (спрощений) у відповідності до положень Додатку №4 до Програми «ЕНЕРГОДІМ», починаючи з 22 березня 2024 року. Сума часткового відшкодування на Послуги з супроводу Проекту не може перевищувати 20 000 гривень. Більш детально про те, хто може надавати Послуги з супроводу Проекту та які документи слід подавати, дивіться в Програмі «ЕНЕРГОДІМ» (Розділ І. Визначення, Додаток 4 до Програми).

Уточнені вимоги до Заявки на отримання Авансу

  •  Фонд вводить обмеження на строк подання Заявки на отримання Авансу Гранту / Залишкового Авансу Гранту. Така Заявка має бути подана не пізніше 6 місяців до завершення Строку реалізації Проекту, якщо на момент її подання Фондом ще не було схвалено жодної покрокової Заявки на Верифікацію та не пізніше 3 місяців, якщо було схвалено принаймні Заявку на Верифікацію на першому кроці. Норма розповсюджується на нові Заявки, що будуть подані, починаючи з 22.03.2024.
  • Крім того, запровадили норми, що Аванс Гранту виплачується Фондом у розмірі не більше 30% від кошторисної вартості Прийнятних заходів з будівельних робіт, а Залишковий Аванс Гранту – не більше 30% від кошторисної вартості невиконаних Прийнятних заходів з будівельних робіт. Тобто, Бенефіціар має право просити не 30% Авансу Гранту/Залишкового Авансу Гранту, як було до цього, а меншу суму. Для цього він має подати окремий лист в довільній формі з бажаним розміром Авансу.
  • Запровадження нового порядку виплати бенефіціару авансу, яка здійснюється протягом 5 робочих днів з дня отримання Фондом запиту на його виплату. Більше детально в розділі ХІІ Порядку дій учасників Програми «ЕНЕРГОДІМ».

 Зміна вимог до Заявок на верифікацію після отримання бенефіціаром авансу 

 Зміну вимог до Заявок на верифікацію після отримання бенефіціаром авансу, якими передбачено, що на кроці верифікації заходів з енергоефективності після отримання коштів авансу має бути виконано будівельних робіт на суму, не менше отриманого авансу (детально в пункті 23 Додатку 1 до Програми «ЕНЕРГОДІМ»).

Встановлення послідовності подання Заявки на зміни 

Закріплення послідовності подання Заявки на Зміни для зменшення переліку та/або вартості будівельних робіт, коли є намір отримати аванс. Так, Заявка №3, якою передбачено відмову від реалізації одного або декількох необов’язкових заходів з енергоефективності або зменшення вартості цих заходів за результатами коригування/виготовлення нової проектної документації та її експертизи, подається до отримання авансу або разом з Заявкою на верифікацію завершеного проекту / заходів з енергоефективності останнього кроку. В разі недотримання вказаного порядку подання Заявки №3 (Заявка на Зміни) її схвалення можливе лише після повернення бенефіціаром частини отриманого авансу на заходи з енергоефективності або на суму зменшення вартості заходів з енергоефективності за результатами коригування/виготовлення нової проектної документації та її Експертизи.

   Проходження експертизи в державній організації

З 22 березня відновлюється дія норми, що Акти приймання виконаних будівельних робіт, складені за формою №КБ-2в, мають пройти експертизу в експертній організації державної форми власності або пройти перевірку судовим експертом,. Вимога не поширюється на Заявки №4, подані до 22 березня 2024.

Поновлюється норма щодо надання до Фонду деяких документів

Відновлення дії обов’язку подання Бенефіціаром разом із Заявкою №1 та Заявкою №4 копій документів, що підтверджують факт перебування енергоаудитора у штаті юридичної особи чи фізичної особи-підприємця (у разі укладання договору сертифікації енергетичної ефективності будівлі багатоквартирного будинку з юридичною особою чи фізичною особою-підприємцем).

Подання роздруківки Енергетичного сертифіката

 Введення необхідності подання разом з Заявкою на участь та Заявкою на верифікацію завершеного проекту роздруківки енергетичного сертифіката та витягу про його реєстрацію в Єдиній державній електронній системі у сфері будівництва.

Уточнені вимоги до будівельних компаній та інших підрядників

 Розширення вимог до підрядників, на будівельні роботи яких може бути отримано аванси. Так, Фонд приймає рішення про невідповідність підрядника у випадку, якщо Фонд відхиляв Заявку ОСББ в межах участі в програмах з підстав неякісного або несвоєчасного виконання будівельних робіт цим підрядником або пов’язаними з ним особами. Також, якщо  у Фонда були неодноразові зауваження до актів приймання виконаних будівельних робіт, складених підрядником та пов’язаними з ним особами з різними бенефіціарами, які містили недостовірну інформацію, що може свідчити про намір введення Фонду в оману для отримання фінансової або іншої вигоди. Бенефіціарам до 29 березня 2024 року (включно) дозволено подавати разом з Заявкою на отримання авансу Анкету підрядника згідно з формою попередньої редакції Програми «ЕНЕРГОДІМ» від 21 вересня 2023 року.

 

«ВідновиДІМ»: що нового

Збільшена максимальна сума гранту

Збільшений граничний розмір гранту, який ОСББ може отримати на один об’єкт відновлення (будинок або частину будинку, у разі, якщо в будинку створено більше одного ОСББ), — з 7,9 млн грн до 8 млн грн. Як і раніше, загальна сума гранту за проєктом складається з сум першого та другого траншів (70% і 30% відповідно).

Встановлення строку подання до Фонду доопрацьованої Заявки №1

Відтепер Фонд встановив чіткі строки подання доопрацьованої Бенефіціаром Заявки на отримання Гранту (Заявки №1). Вони становлять не більше 3  місяців з дати відправлення Фондом повідомлення про доопрацювання цієї Заявки. Відповідно, якщо ОСББ пропустило строк подання доопрацьованої Заявки на отримання Гранту (Заявки №1), Фонд має право відхилити таку Заявку.

Увага! Бенефіціарам, у яких станом на 22 березня 2024 року залишилось менше 30 календарних днів на доопрацювання Заявок на отримання Гранту (Заявок №1), додатково надано 30 календарних днів на таке доопрацювання.