Історії успіхуPost->IDНовини

Програма «Енергодім»: ОСББ «Мальва 83» з міста Лубни скоротило споживання енергії на 50%

Великі тепловтрати та суми за оплату комунальних послуг — будинок ОСББ «Мальва 83» з міста Лубни Полтавської області мав всі проблеми старої забудови. Тому мешканці цієї триповерхівки, зведеної 1977 року, вирішили діяти самостійно. Програма «Енергодім» Фонду енергоефективності — серед інструментів, які вони вибрали для покращення умов життя у власному будинку.

«Наш будинок мав багато недоліків, які безпосередньо впливали на комфорт життя у ньому, — коментує Сергій Миколайович Калюжний, голова правління ОСББ. — Тепловтрати були значні: взимку у під’їздах температура не підіймалася вище 1012 градусів, у підвалах завжди було мокро, що псувало фундамент, низька температура була і на третьому поверсі — дах потребував утеплення. Коли дізналися про Програму “Енергодім”, провели загальні збори та ухвалили позитивне рішення щодо участі у ній. Після цього замовили проведення енергоаудиту, результати якого підтвердили, що будинок потребує комплексної модернізації. Тому до Фонду подали заявку на участь за пакетом “Б” — остаточно приєдналися до Програми на початку 2020 року. На цьому шляху нам допомагав Володимир Колієнко, регіональний радник Програми підтримки Фонду енергоефективності IFC».

Загальна вартість модернізації будинку сягала 2 млн грн, зокрема 1,4 млн грн компенсував Фонд енергоефективності. У будинку встановили індивідуальний тепловий пункт, замінили і теплоізолювали трубопроводи системи внутрішнього теплопостачання в неопалюваних приміщеннях, теплоізолювали та улаштували зовнішні стіни і дах, замінили зовнішні двері та облаштували тамбури зовнішнього входу, замінили віконні та балконні блоки у квартирах. Після проведених робіт споживання енергії скоротилося приблизно на 50%, отже — зменшились і суми у платіжках за комунальні послуги.

Основні показники проєкту ОСББ «Мальва 83»:

  • Загальна вартість — ≈ 2 млн грн, з яких 1,4 млн грн — грант, виплачений Фондом енергоефективності.
  • Власний внесок співвласників будинку — 590,3 тис. грн.
  • Вартість робіт для однієї квартири (площа — 60 м²) — 18,6 тис. грн, або 310,08 грн/м² опалюваної площі.
  • Заощадження після проведених робіт:
  • Скорочення споживання енергії — 50%, або 173,14 тис. кВт/год.
  • Річна економія коштів на потреби опалення всього будинку — 301,9 тис. грн.
  • Середня річна економія коштів на потреби опалення однієї квартири (площа — 60 м²) — 9500 грн, або 158,6 грн/м².
  • Річне скорочення викидів СО2 — 57,1 т/рік.

«Фактично будівельні роботи ми завершили до початку повномасштабної війни, тобто нам вдалося уникнути складнощів, пов’язаних із здорожчанням матеріалів і нестачею кадрів, — зазначає Сергій Миколайович Калюжний. — Щоби оплатити власний внесок, ми брали кредит у банку, але вже виплатили його. Наразі мешканці всіх 24 квартир будинку відчувають, як змінився рівень комфорту їхнього життя. Сухо, тепло, на 4050% скоротилися суми за оплату теплопостачання. Ми на цьому не зупиняємося — хотіли б встановити на даху будинку сонячні панелі, наразі дізнаємося всі умови реалізації такого проєкту та аналізуємо його вартість».

Фонд енергоефективності активно працює над розробкою нової ініціативи: учасники Програми «ГрінДІМ», яку планують запустити 2024 року, отримуватимуть гранти на встановлення сонячних станцій та супутнього до них обладнання — інверторів та акумуляторів. Наразі ж Фонд приймає від ОСББ заявки на участь у Програмі «Енергодім» за спрощеним варіантом пакету «А» — компенсує 40% вартості проєктів. За отримані кошти ОСББ встановлюють ІТП і вузли комерційного обліку тепла, теплоізолюють трубопроводи, замінюють вікна в під’їздах, балконні та зовнішні двері.

У вас виникли запитання? Ми радо надамо відповіді на них. За консультацією звертайтеся до регіональних радників Програми підтримки Фонду енергоефективності IFC та до відділу супроводу проєктів (+38 044 222-95-90, support@eefund.org.ua).