Угода мерів: кліматичні та енергетичні цілі — на часі

29–30 листопада у Тбілісі відбулася конференція «10-річчя Угоди мерів у регіоні Східного партнерства», присвячена обговоренню стратегії впровадження зелених рішень у містах світу.

Угода мерів — найбільший у світі рух за збереження клімату та енергії на місцевому рівні. Започаткований у Європейському Союзі 2008 року, він поширився на інші регіони по всьому світу. Ініціатива об’єднує 11 000 місцевих і регіональних органів влади у 55 країнах. Муніципалітети регіону Східного партнерства підхопили прапор: підписанти Угоди мерів зобов’язалися знизити кількість викидів CО2 (за можливості — й інших парникових газів) щонайменше на 30% до 2030 року шляхом підвищення енергоефективності та ширшого використання відновлюваних джерел енергії. Крім того, серед їхніх обов’язків — підвищення стійкості територій через адаптацію до наслідків зміни клімату.

Конференція у Тбілісі зібрала понад 150 представників місцевих і державних органів влади, галузевих асоціацій з Вірменії, Азербайджану, Грузії, Молдови та України, а також представників інституцій ЄС і держав-членів ЄС. Єгор Фаренюк — директор Фонду енергоефективності — взяв участь у панелі «Фінансування зелених проєктів: проблеми і можливості». Учасники конференції обговорили головні бар’єри, з якими стикаються міста на шляху боротьби зі змінами клімату, та поділилися історіями успіху. Завдяки підтримці Європейського Союзу багато муніципалітетів досягли відчутних результатів та покращили енергоефективність місцевої економіки.

«В умовах війни фінансування зелених проєктів для України — це вихід з енергетичної пастки, — прокоментував Єгор Фаренюк. — Це фактично обеззброєння країни-агресорки, яка десятиліттями здійснює енергетичний шантаж всього світу. Маємо чітко дотримуватися головного принципу європейської кліматичної та енергетичної політики — енергоефективність передусім. Цей принцип — і в основі Закону України “Про енергетичну ефективність”, і в основі євроінтеграційного курсу нашої країни».

Єгор Фаренюк розповів про діяльність Фонду енергоефективності у напрямі зменшення викидів CO2 та пом’якшенні зміни клімату на місцевому рівні. Він зазначив, що головне завдання Фонду — впровадження комплексних енергоефективних рішень у житловому секторі. Від моменту свого створення у 2018 році Фонд доводить: енергоефективність — це шлях до зменшення рівня енергоспоживання і викидів СО2. І це єдиний правильний шлях до енергетичної незалежності — як окремого будинку, так і всієї країни.

 Сьогодні Фонд реалізує свою першу Програму підтримки енергомодернізації багатоквартирних будинків «Енергодім», яка передбачає безповоротне відшкодування ОСББ до 70% вартості енергоефективних заходів у багатоквартирних будинках. У межах дії Програми Фонд отримав від ОСББ 864 енергоефективні проєкти (228 — повністю або частково завершені, 121 — на етапі верифікації). Кожен реалізований проєкт (а загалом це приблизно 80 000 квартир!) дає можливість скорочувати споживання енергоресурсів на 35–50%. Це збереження тепла, зменшення викидів СО2, збільшення строку експлуатації будинків і, що особливо важливо під час війни, зниження фінансового навантаження на українців.

В умовах воєнного стану Фонд енергоефективності не зупинив свою діяльність — і далі надає підтримку ОСББ. Прийом нових заявок на участь у Програмі «Енергодім» тимчасово призупинений. Але ОСББ, що стали її учасниками до початку війни, можуть подавати заявки на затвердження проєкту або внесення змін до нього, на верифікацію та продовження строку його дії. За період війни 65 ОСББ завершили проєкти. 446,6 млн грн — сума, яку Фонд енергоефективності компенсував за цей час. Також Фонд отримав 231 заявку на верифікацію для відшкодування частково або повністю виконаних робіт.

«Війна спонукала нас до розширення сфери діяльності, — розповів Єгор Фаренюк. — Завдяки міжнародним партнерам — ЄС та IFC, ми розробили максимально просту грантову Програму «ВідновиДІМ». Її мета — фінансування будівельних робіт з відновлення житлових будинків, пошкоджених внаслідок військової агресії росії проти України. Перший пілотний етап, на реалізацію якого плануємо задіяти 5 млн євро, почав діяти 21 листопада 2022 року. За перший тиждень ми вже отримали 25 заявок від ОСББ. Відновлення України — справжній виклик для всіх українців. Але одночасно це величезна можливість побудувати енергонезалежну і кліматично нейтральну економіку».

Глобальна амбіція Угоди мерів — обмежити вплив зміни клімату на життя громадян і зробити їх більш стійкими до нього. Обговорення цього завдання у Тбілісі допомогло учасникам обмінятися досвідом реалізації ініціатив у різних країнах і визначити дієві шляхи співпраці.